Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa coboratoare de la 12v la 5v de putere

rauldan2005

Postări Recomandate

Raspunsul meu initial nu ti se adresa in mod expres. Pana la urma altcineva e cel ce are nevoie de ajutor si a initiat acest topic. Dar daca te simti obligat sa raspunzi oricui pe acest topic, asuma-ti riscul ca altii sa aibe alte pareri. Iar eu imi bazez totusi parerea pe unele patanii de-ale mele, in ce priveste sursele. Pe de alta parte, eu intuiesc ca masurarea curentului s-a facut totusi corect. Altfel nu vad cum cineva poate aprecia ochometric, un curent din doi in doi amperi.

Link spre comentariu

Faci tu cum faci si aduci discutiile intr-un punct mai "incomod" ca sa zic asa, aduci o culoare mai neplacuta conversatiei, n-am inteles niciodata chestia asta dar nu conteaza...

Am raspuns doar pentru ca m-am simtit in masura sa o fac, nu m-am luat de tine, nu ti-am contrazis convingerile, doar am incercat sa mi le sustin pe ale mele, si mai ales sa sustin si incurajez munca de pana acum a lui Raul. eu nu sunt la fel de sigur ca tine ca a fost vorba despre o msuratoare pentru ca nu a fost specificat asta, e foarte simplu sa spui ca ai o sarcina de 0,2 ohm care la 5v nu poate fi decat un curent de 25A, sau o sarcina de 0,5 ohm care evident inseamna 10a la 5v, si tot asa exemplele pot continua. Asta nu inseamna ca acuz pe Raul de ceva, ci doar imi exprim un dubiu, atat si nimic mai mult. Daca se dovedeste ca a fost vorba despre o masuratoare atunci am zis deja din prima chiar dinainte sa intervii tu, ca sunt probleme si ca trebuiesc rezolvate, si daca este asa evident fara osciloscop este greu, deci aici chiar nu te inteleg, sunt de acord cu tine si totusi nu-i ok...

Link spre comentariu

Și @marian și @giongiu aveți partea voastră de dreptate. Pe de o parte trebuie să așteptăm informația relevantă de la Raul, pe de altă parte nu putem să nu observăm o anomalie în limitarea de curent. Mă așteptam la o limitare mai bruscă . Acuma , @giongiu , tocmai mărirea R5 s-a făcut scoțând trei din patru șunturi. Ne așteptam să limiteze undeva la 12-15A . Testarea la un curent mic s-a făcut . Nu e concludentă pentru că ar fi trebuit modificată și bobina , de aceea testele trebuie făcute aproape de real. Nu-mi explic , la aceast moment , de ce nu limitează . Grupuri RC , drivere , etc . NU ar trebui să influențeze. O să mai analizez . Acuma , din pdv personal, am un eveniment de familie important de familie în 10 mai , deci aș prefera să-mi parvină montajul pentru teste abia DUPĂ această dată - desigur , dacă nu rezolvăm până atunci. Oricum , eu personal , sunt deschis la opinii despre de ce nu limitează ( sau despre alte aspecte ce se vor releva ulterior ) , chiar dacă nu o să-mi placă ce voi auzi.

Link spre comentariu

Tocmai am reusit sa citesc toate posturile.

Curentul nu este unul masurat. Este doar estimat.

@Giongiu - Consumatorul meu este un display format din 1100 de leduri RGB (adresabile individual), asta insemnand ca pot da drumu la cate vreau odata si la orice culoare. Eu am estimat in felul urmator. Am 7.2W/30 leduri = 0.24W/led atunci cand este aprinsa culoarea alba. Asa am estimat consumul.

Link spre comentariu

Asa cum banuiam, curentul nu este masurat, as sugera de ce nu, unul din celelalte 3 shunturi sa se inserieze pe iesire cu sarcina si pe el fixat un voltmetru pe 200mV, stim clar ca shuntul are 0,01 ohm deci daca citim tensiunea pe el stim automat si curentul de sarcina, este cred eu o metoda utila si destul de precisa, poate chiar mai precisa decat ampermetrekle din multimetrele banale deoarece aici poti merge fara probleme pana spre 20A, poate si mai sus. In caz ca ai inteles la ce ma refer atunci incearca acest test, in caz ca nu atunci zi-mi si o sa incerc sa fiu mai explicit. Eu totusi nadajduiesc sa fie ok, daca se dovedeste ca avem probleme cu limitarea atunci ma ofer sa testez eu pe osciloscopul meu sursa ( are doar 1 singur canal, dar ar trebui sa fie totusi relevant ), mergem pe shunt si mai mare, spre exemplu 100m ohm si recalculam si refacem bobina pentru a nu afecta raspunsul corect al integratului ( fac eu o alta bopbina de test nu-i bai ), tu doar trimiti montajul la mine.

LE: In caz ca nu s-a inteles, tin sa mentionez expres ca verificarea regulatorului ma ofer sa o fac fara nici un fel de obligatii, adica mocca. :reytre

Link spre comentariu

Am facut testele cu suntul inseriat pe consumator.

Limitarea e la 11.6A.

Dela 11.4 la 11.6 am apins 10 metrii de leduri. In total am alimentat 750 de leduri si culmea, fac lumina foarte buna cu doar 11.6A consum.

Tensiunea pe iesire a ajuns ls 4.56v.

Despre bobina nici nu stiu ce sa zic. Sunt portiuni cand bazaie si cand nu, la diferite trepte de consum. La ultima de exemplu, unde se limiteaza si curentul, nu bazaie.

Link spre comentariu

Eeee, lucrurile arată mai bine acum. Bâzâitul cred ( mai trebuie de citit DS-ul ) că apare doar în faza de ”tranziție” de la normal la limitat. 

@marian Scăderea așteptată de tensiune ( 30-40% ) nu o obținem , fiind vorba de LED-uri. Curentul scade mult la 0,5V scădere a tensiunii. 

Limitarea pare deci normală. Totuși, cred că o oscilografiere în faza asta ar fi nimerită. Mai discutăm , eventual și pe privat.

Link spre comentariu

:n1

Limitarea este acolo unde trebuie, insa orice alt test la curentul asta cu un singur shunt ar trebui facut cu alta bobina, chiar si oscilogramele, acuma variatia de curent este practic aceeasi cu limitarea, adica inductanta lucreaza in modul discontinuu, nu stiu daca raspunsul tranzitoriu a fost optimizat pentru asta, si oricum pe noi nu asta ne intereseaza, ci ne intereseaza felul cum intervine limitarea la curentul maxim de interes, deci cu 4 shunturi. Pe scurt, probleme cu dead-time e clar ca nu sunt nici la interventia limitarii, deci ori pui toate shunturile si faci teste la curentul maxim, sperand ca sarcina ta poate depasi 50A, fie recalculam inductanta pentru o variatie mult mai mica, sa zicem 2-3A si testam tot cu un shunt limitarea la aceiasi 11,6A dar cu o inductanta optimizata pentru acest curent.pentru ca si raspunsul tranzitoriu sa fie unul mult mai aproape de ce ne intereseaza.

Link spre comentariu

Cam da, asta in cazul in care nu vrei sa o desfaci de tot pe cealalta, si nici nu e nevoie, de la 12 pana la 50 e diferenta mare, si cum la testele de stabilitate randamentul este irelevant, poti folosi fara nici o problema un tor din ala de sursa ATX, T106-26 recomandat, desi cred ca merge si T90-26, varianta ceva mai mica dar foarte des folosita in sursele ATX no-name pe iesirile de 12 si 5V, deci nu vad nici o dificultate in a-l folosi aici pentru teste. Spre exemplu pentru o variatie de 2A estimez cam 30uH ca si inductanta necesara, care la T106-26 ar necesita cam 18 spire, la celalalt ( T90-26 ) ar trebui 21 de spire, vezi pe care din ele il ai si pe ala faci inductanta asta daca esti dispus la acest test, o pui in locul celeilalte si apoi refaci testul cu un singur shunt pe placa si altul inseriat cu sarcina pe care monitorizezi tensiunea asa cum ai facut anterior, in acest fel suntem mult mai aproape de adevar.

Link spre comentariu

Ok, am sa vad cata sarma mai am, daca imi mai ajunge pentru o bobina cu 18 sau 21 de spire.

Problema cred ca va fi la tor. Am desfacut o sursa si am gasit un tor cam de aceleasi dimeniuni cu al nostru, poate chiar mai mic.

Am cautat si in beci unde aveam o gramada dar cineva a cam facut curatenie pe acolo. Oricum mai sap, poate gasesc ceva.

Revin cu update.

Bun....acum vad la dimensiunile torului ca trebuie mai mic deci e ok, il masor si revin cu dimensiunile. 

Apropo, din cate fire se va face bobina ? Pentru ca daca o fac tot din 6 fire de 1.2mm nu vor intra niciodata 18 spire pe un tor mai mic (sau cel putin asa estimez eu).

Pentru testele cu un singur sunt banuiesc ajung 2 fire de 1.2mm

Editat de rauldan2005
Link spre comentariu

Orice sursa ATX pe care o ai si de care te poti lipsi va avea ceea ce trebuie referitor la torul necesar, este cel principal de pe iesirile de 5 si respectiv 12V, tot acolo vei gasi si sarma necesara, il desfaci si daca poti numerisi spirele cand desfaci, daca sarma mai groasa numara suficiente spire faci cu aia, daca nu faci cu cealalta mai lunga de pe 12, aici te intereseaza un test de stabilitate care in mod normal dureaza cateva zeci de secunde, maxim un minut, timp arhisuficient sa observi daca apare instabilitate accentuata ( zgomot pronuntat in inductanta ), randamentul si pierderile in tor sau in sarma cel putin pentru testul asta nu conteaza, nu conteaza nici temperatura torului, deci te folosesti fara probleme de el.

Link spre comentariu

Cel mai mic tor pe care l-am gasit are Dint: 19.5mm si Dext:33mm

Am mai gasit unul, il dau jos, il masor si revin cu dimensiunile.

Editat de rauldan2005
Link spre comentariu

Ala ar fi T130, e luat din surse ATX? nu prea am intalnit dimensiunile astea... dar nu conteaza detaliul asta, ti-am zis, ideea este ca orice tor din surse ATx ar trebui sa mearga de la T90 in sus

Link spre comentariu

Am gasit. Are Dint: -14mm si Dext:27.5mm

Acea sursa era veche de tot, probabil era AT.

Revin: Torulcare l-am gasit seamana cu T106-52 si ca asemanare si ca dimensiuni. Primele dimensiuni de mai sus erau cu sarma pe el, acum am luat jos sarma si am masurat din nou. E torul T106-52

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări