Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa coboratoare de la 12v la 5v de putere

rauldan2005

Postări Recomandate

@rauldan2005 . Așteptăm încă noi rezultate  ( cu ceva emoție pentru curenții mari ). Din păcate și la mine ar fi o problemă testarea la curenți mari - nu am mașină! - dar s-ar rezolva cumva, dacă ar fi musai.

@marian . De acord , dar ca să micșorezi variația ( delta I ) sau mărești frecvența sau mărești inductanța . Ambele conduc la creșterea sau cel puțin menținerea pierderilor. Cum am zis , să mai așteptăm niște rezultate. Poate constatăm că sunt mari pierderile în sârmă și mai acționăm aici ( deși , sincer , nu mă aștept la asta ). 

Link spre comentariu

@Raul nu esti la limita cu shuntul, tind sa cred ca ai inteles gresit ce am spus eu, pe un singur shunt la 12A ai cam 1,4W ca si disipatie in timp ce din cate stiu el poate disipa 5, deci esti mult sub limita suportabilitatii sale. Cand am mentionat expresia "limita" m-am referit la limitarea de curent asigurata de catre regulator, deci cu acel singur shunt mergi si mai sus de 12A usor, si vezi unde anume tensiunea de pe iesire incepe sa scada vizibil, acolo este si limitarea pentru un singur shunt si acolo trebuie sa vezi daca apare instabilitate ( ceva zgomote in inductanta ).

@UDAR, total de acord, singurul motiv pentru care am intervenit mai sus a fost faptul ca am vazut scris la tine "reducerea frecventei" fapt care fara o micsorare semnificativa a variatiei de curent, nu sunt sigur cum ar ajuta la scaderea pierderilor.

Link spre comentariu

@marian - acum am inteles. La 12A suntul se cam incalzeste (e cam la limita suportabilitatii). Nu am masurat temperatura dar pot sa estimez undeva la 60...70 grade.

Oricum de acum incolo ma duc cu cate 2A pe test si astept 30 de minute sa vedem ce se intampla. Cam pana unde pot sa urc daca nu apar zgomote in bobina ? As sta mai mult pe fiecare test dar in asa dureaza o luna pana reusesc sa fac toate testele :)

Poate astazi ma duc la cineva cu osciloscop. Va rog sa imi spuneti ce trebuie monitorizat ?

Editat de rauldan2005
Link spre comentariu

Pai este normalsa se incalzeasca shuntul, suprafata sa este relativ mica, dar in ceea ce priveste interventia limitarii si felul cum o face, nu te intereseaza decat teste de cateva secunde, maxim zeci de secunde, timp prea mic ca shuntul sa fie afectat de o disipatie oricum sub maximul teoretic acceptat. Deci mergi usor si progresiv peste cei 12A si vezi la ce curent scade tensiunea de pe iesire fata de cei 5,18 care par a fi relativul nominal, cand ajungi la un curent unde ai 5V sau chiar mai putin atunci se numeste ca a intervenit limitarea, poti merge cu o sarcina si mai solicitanta, de aici curentul nu mai poate creste ci in schimb scade tensiunea de pe iesire, sa zicem ca pui o sarcina care scade tensiunea cu cca 40-50% fata de nominal, acolo daca inductanta nu produce zgomot ar trebui sa fie ok, ceea ce intereseaza este felul cum afecteaza stabilitatea sursei, interventia limitarii, deoarece in regim normal sursa clar este stabila, dar ne intereseaza ca la limitare sa nu apara probleme, asta poate fi observata foarte frumos pe osciloscop, se monitorizeaza semnalul din poarta mosfetului de sus si se creste curentul de sarcina pana cand umplerea incepe sa scada, se face nota de observatie fata de cum anume scade umplerea, daca scade progresiv si "curat", daca apar zgomote sau varfuri... etc...

Link spre comentariu

Ma gandeam ca inainte de alte teste pe curenti mai mari sa incerc un fel de protective.

M-am gandit in urmatorul fel (va rog sa ma corectati, sunt sanse mari sa ma insel) :

Am gasit un montaj facut de mine cu un BT136 (triac) si MOC3022 care le comandam prin placa de arduino. Triacul nu merge mai mult de 4A dar m-am gandit sa monitorizez tensiunea de iesire si daca aceasta trece de 6V sa decupleze conductia triacului. Triacul vreau sa il pun pe alimentarea cu 12V a placutei de comanda. Vreau sa va intreb daca se poate face asa ceva sau pot sa ard LT-ul sau mosfetii in felul asta ?

Link spre comentariu

Probleme pentru consumatorul tau pot aparea doar in eventualitatea in care unul din mosfet crapa, situatie in care inevitabil il urmeaza restul, in atare situatie intreruperea alimentarii placii de comanda este irelevanta, consumatorul va primi direct 12V de la sursa care alimenteaza regulatorul. In caz ca nu ai tiristor de putere pentru curent sub 20a cum este cazul cu un singur shunt poti merge cu un releu inseriat pe 12V cu alimentarea de putere a regulatorului, aici chiar si la 20A curentul RMs este datorita umplerii mici, sub 10A, deci un releu de 20-30a ar trebui sa faca fata fara dificultati, releul comandat de un circuit de monitorizare a iesirii care sa il comute atunci cand iesirea este peste un anumit nivel, spre exemplu 5,5V... un comparator ar fi o varianta mai precisa, dar se poate si cu ceva tranzistor, Smilex facuse asta pe undeva pe aici, nu mai retin exact unde...

Link spre comentariu

Da.....mie imi era frica sa nu ard mosfetii gata arsi :) (nu am luat asta in considerare la momentul postului)

Am sa ma uit daca gasesc ceva tiristori, daca nu, mergem mai departe cu testele si cu atentie foarte mare.

Link spre comentariu

Alte teste......alt update.

Am facut teste cu bateria simpla si cu bateria pusa pe redresor pentru a simula cat de cat lternatorul.

Bun, prima data rezultatele testului cu bateria simpla, incarcata undeva la 12.5v:

Test1: consum 14A - tensiune iesire 5.18v

Test2: consum 16A - tensiune iesire 5.12v

Test3: consum 18A - tensiune iesire - atentie - urca la 5.16v (am facut testul de mai multe ori pentru a fi sigur)

Test4: consum 20A - tensiune iesire 5.08v

Test5: consum 22A - tensiune iesire 4.96v (aici a inceput sa bazaie putin de tot bobina)

Test6: consum 24A - tensiune iesire 4.72v - bobina bazaie mai tare

Testul cu bateria pusa la redresor:

Trec doar consumul de unde a inceput sa bazaie bobina.

18A - tensiune iesire 5.18v (bobina bazaie putin dar mai tare decat la testul de 22A cu bateria simpla)

20A - tensiune iesire 5.12v - bobina bazaie putin mai tare

22A - tensiune iesire 5.01v - bobina bazaie putin mai incet si mai ascutit

24A - tensiune iesire 4.53v - bobina nu mai bazaie deloc

Atat pentru acest test. Astept parerile si cel mai mult sfaturile voastre.

@marian - nu am ajuns nici pe departe la cei 40-50% din tensiunea nominala de 5.18v si bobina bazaie.

Si sa nu uit, cu redresorul pus pe baterie tensiunea de intrare urca pe la 14v (13.96) si daca are vreo relevanta, la 24 A suntul bate spre 100 grade.

Editat de rauldan2005
Link spre comentariu

Curentul de sarcina este unul masurat cu precizie de tine sau doar raportat la o anumita sarcina tinand cont de cerintele ei? Intreb deoarece de la un anumit nivel curentul nu ar trebui sa mai poata creste, tocmai asta este rolul limitarii, sa puna un prag superior maxim al curentului posibil, peste care daca se trecel se va scadea tensiunea de la iesire atat cat este nevoie pentru a mentine curentul dorit, practic regulatorul se transforma din sursa de tensiune continua la curent mai mic, in sursa de curent constant la depasirea pragului. Spre exemplu la 5V o rezistenta de 0,5 Ohm trage 10A, o rezistenta de 0,33 trage 15A, si sa zicem ca aici ar fi presupusul prag, acuma punem o rezistenta mai mica, sa zicem 0,2 Ohm care teoretic la 5v consuma 25A, dar limitarea nu permite acest curent ci lasa maxim 15A pebtru sarcina, deci va reduce tensiunea de pe sarcina pentru a pastra acei 15A, adica 15A*0,2=3V... cam asta inseamna ideea de limitare a curentului. Asteptconfirmarea de la tin daca curentul este unul masurat cu precizie sau doar raportat la tipul de sarcina, daca prima este varianta atunci ar putea fi o problema, limitarea nu-si face treaba, curentul poate creste prea mult, si nu e bine.

Link spre comentariu

Alte teste......alt update.

Am facut teste cu bateria simpla si cu bateria pusa pe redresor pentru a simula cat de cat lternatorul.

Bun, prima data rezultatele testului cu bateria simpla, incarcata undeva la 12.5v:

Test1: consum 14A - tensiune iesire 5.18v

Test2: consum 16A - tensiune iesire 5.12v

Test3: consum 18A - tensiune iesire - atentie - urca la 5.16v (am facut testul de mai multe ori pentru a fi sigur)

Test4: consum 20A - tensiune iesire 5.08v

Test5: consum 22A - tensiune iesire 4.96v (aici a inceput sa bazaie putin de tot bobina)

Test6: consum 24A - tensiune iesire 4.72v - bobina bazaie mai tare

Testul cu bateria pusa la redresor:

Trec doar consumul de unde a inceput sa bazaie bobina.

18A - tensiune iesire 5.18v (bobina bazaie putin dar mai tare decat la testul de 22A cu bateria simpla)

20A - tensiune iesire 5.12v - bobina bazaie putin mai tare

22A - tensiune iesire 5.01v - bobina bazaie putin mai incet si mai ascutit

24A - tensiune iesire 4.53v - bobina nu mai bazaie deloc

Atat pentru acest test. Astept parerile si cel mai mult sfaturile voastre.

@marian - nu am ajuns nici pe departe la cei 40-50% din tensiunea nominala de 5.18v si bobina bazaie.

Si sa nu uit, cu redresorul pus pe baterie tensiunea de intrare urca pe la 14v (13.96) si daca are vreo relevanta, la 24 A suntul bate spre 100 grade.

Desi mi-am propus sa nu mai postez aici, mai fac o ultima incercare...E pacat de munca depusa pana acum, e pacat de acest proiect deosebit. Vad ca s-a ajuns a se face niste teste, care din punctul meu de vedere nu concorda cu normalitatea. Ca sa nu le numesc babesti...Am spus-o si o repet. indiferent cat de entuziasti sunt unii, cu sau fara motiv...Trebuie osciloscop, poate si de ceva experienta in surse de comutatie. S-a ajuns a se constata ca nu functioneaza limitarea de curent. Cred, posibil sa gresesc, ca semnalul de comanda oferit de integrat, cumva e intarziat, astfel ca mosfetii nu sunt blocati rapid. Exista la intrarea driverelor, o retea RC, ce ar putea fi vinovata, cel putin alta explicatie nu gasesc. Posibil sa gresesc, dar raman la ideea fixa, osciloscop si nu orice osciloscop, ci unul cu doua canale si masuratori facute nu la intamplare. Anterior UDAR s-a oferit sa testeze sursa, parca si Marian...Cred ca ar fi cea mai buna solutie, din punctul meu de vedere. Sursa sa ajunga la unul din ei, daca sunt de acord, iar de aici sunt sigur, totul va fi in regula.

Si nu in ultimul rand, contrar aparentelor, chiar apreciez acest subiect. Ca nu apreciez o anumita atitudine, e o alta discutie...

Editat de giongiu
Link spre comentariu

Pana la proba contrarie prefer sa consider ca cifrelealea cat priveste curentul de sarcina sunt doar aproximari care tin de sarcina folosita, si nu valori masurate cu precizie, avand in vedere ca nu este asa simplu sa masori curent peste 20A, prefer sa cred asta, evident pana Raul vine si lamureste acest aspect, si asta deoarece eu nu vad de ce limitarea nu ar functiona corect, semnalul de comanda este din punctul meu de vedere ok atata vreme cat la curent mic tensiunea este una foarte stabila si corecta, poate ceva probleme in semnal la interventia limitarii, asta intr-adevar se poate observa numai cu osciloscopul, si asta am subliniat si eu in cateva randuri ca ar fi util sa se faca,dar cum el nu are acces la asa ceva, am incercat sa-l ajutam asa cum se poate... In fine nu ma mai pronunt asupra acestei chestiuni pana nu aflam exact raspunsul la intrebarea mea de mai sus, adica cifrele alea de curent sunt valori masurate cu precizie sau doar aproximari?

Link spre comentariu

Daca tot se merge fara osciloscop, deci la risc, iar curentul a fost masurat corect, deci limitarea nu functioneaza, se poate incerca schema din datasheet. Adica se lasa doar cate un mosfet, se renunta la drivere si RC si se comanda direct mosfetii ramasi, cu cate 10 ohmi sau cat permite integratul. Daca acum limitarea functioneaza, e clar de unde vine problema.

Link spre comentariu

Limitarea curentului se poate face in conditii de siguranta la valori mici de curent, nu musai la 20A, mai greu de masurat. Se mareste de ex R5 parca, de 10 ori, iar limitarea va scadea la 2A. Eu cel putin asa procedez....Abia daca vad ca limitarea e in regula, cresc treptat curentul. 

Editat de giongiu
Link spre comentariu

Aici sunt de acord, insa Raul deja pusese shunturile alea, n-am vrut sa-l pun sa le dea jos...Oricum eu nu mai postez nimic pana nu aflu de la Raul raspunsul la intrebarea de mai sus, lungim vorba cu presupuneri si critici complet inutil.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări