Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa coboratoare de la 12v la 5v de putere

rauldan2005

Postări Recomandate

Si totusi am facut un calcul mai amanuntit si mai exact.Un metru de banda are consum 7.2w la intensitate maxima (toate ledurile pe alb).Eu voi avea nevoie de 1.6m x 22 = 35.2 m - care ne rezulta un consum de 254w la 5v --> 50A aproximativ.E greu de estimat un consum minim. Totul depinde de ce afisezi pe acel display. Parerea mea e ca in majoritatea timpului display-ul va consuma cam 40% din curentul maxim, deci undeva la 20A.Pana la urma sursa va trebui sa poata alimenta 5v la 20ADestul de mult si nu e un display mare, am vazut si de 1m x 2m. Cred ca avea inca un motor separat pentru acel display :)

Link spre comentariu

Ce spuneti de conceptul urmaret: O singura sursa, un regulator buck cu sa zicem SG3525 plus driver semipunte IR2110, ramura de sus comanda mosfetul inseriat pe plus, iar ramura de jos comanda mosfetul dedicat redresarii, cel care inlocuieste dioda, se poate astfel folosi ambii mosfeti canal N pentru rds cat mai mic, inductanta conectata evident la punctul comun dintre mosfeti, si pentru limitare ( sau protectie, dupa caz ) un traf de curent inseriat cu inductanta catre punctul comun dintre mosfeti, se monitorizeaza astfel curentul prin fiecare ramura de forta, si semnalul acolo este simetric deci traful de curent poate fi unul simplu, fara infasurare de demagnetizare sau alte minuni... daca prezinta interes sugestia mea, pot veni maine cu o schema concept care ulterior sa fie elaborata.

Link spre comentariu

Păi cam asta spuneam și eu mai sus - dacă renunțăm la un controler specializat , merge și SG3525. E drept că eu voiam să folosesc o ieșire din SG pentru MOSFET-ul de jos și un driver discret pentru cel de sus, probabil însă că e mai bine cu IR2110 sau altele. Am întrebat despre curentul minim pentru a ști cum gestionăm FCM - forced conduction mode. La controlul curentului nu m-am gândit încă dar la 40A , sigur trafo de curent e cea mai bună soluție.

Link spre comentariu

E interesanta ideea cu 22 de surse dar totusi nu ocupa cam mult spatiu ?

Ai vazut cat de mare e o sursa d-aia? :nas: Cauta la bazar si apoi revino, daca e cazul.
Link spre comentariu

@UDAR, @marian - nu cunosc SG3525 sau IR2110 dar suna destul de bine ideea. Dati-mi ceva de lucru ca imi e dor de un cablaj :)@Dr.L - am vazut pana la urma, nu e nimic de speriat. Ma gandeam la ceva mult mai mare. Si asa se poate, dar totusi sa pui mai bine de 20 de bucati.....Va multumesc inca odata, am ramas placut surprins de cat de activi si "saritori" sunteti,,,,,,jos palaria

Link spre comentariu

Aseara am scris o ( jumatate de ) prostie !! Scuze ! SG3525 nu se poate folosi chiar așa cum am scris . Sper să pot reveni până deseară cu o schemă concretă.

Link spre comentariu

Iata cam la ce m-am gandit eu cand am postat aseara:Totusi nu sunt sigur ca este in regula, adica pentru alimentare de 12V si iesire de 5V umplerea ar fi de cam 41%, asta inseamna ca la o perioada de 10uS spre exemplu ( ignorand timpul mort ), la varianta simpla nesincron mosfetul conduce 4,1uS iar dioda 5,9uS, controller-ul asta insa da Ton simetric pe ambele iesiri, adica reactia ar forta umplerea la cei 40% pentru obtinerea tensiunii de iesire dorite dar tot atat ar sta ON si mosfetul de jos folosit la redresarea sincron, cand de fapt ar trebui sa stea activ cele 5,9uS, asta se traduce intr-un timp mort destul de mare si deci pierderi importante pe dioda, practic redresarea sincron nu este folosita la maximul de potential, nu stiu daca se intelege exact ce vreau sa zic ( sper ca da ). Din cate am bservat exista controllere specializate pentru acest tip de convertor cu redresare sincron dar sunt ceva mai scumpe si cresc complexitatea schemei, nu stiu daca efortul merita, timpul cat dioda conduce ar fi probabil undeva sub 20% ceea ce ar insemna ca pierderile pe ea nu ar trebui sa fie foarte mari...O alta posibila problema ar putea fi pozitionarea trafului de curent, asa cum l-am pus eu acum ( conform postarii mele de aseara ) totusi nu cred ca este tocmai corect, semnalul pe el nu are de unde sa fie simetric tocmai deoarece umplerea ar fi intotdeauna sub 50%, poate sa-l inseriem cu sursa mosfetului de sus si sa fie dotat cu o infasurare de demagnetizare...Voi ce spuneti?

Link spre comentariu

Nu mai pot edita anterior ( scuze @Dr.L pentru dublu post ).M-am tot gandit si clar nu merge cu SG3525 asa cum am pus schema mai sus, de fapt ar merge dar e ineficient, adica redresarea sincron e mai mult de forma, am revizuit postarea lui @Giongiu de aici: viewtopic.php?p=1494793#p1494793 si am gasit si topikul de dincolo la care face referire si tind sa fiu de acord, IRS2109 este un driver cu o singura intrare si 2 iesiri semipunte, mi se pare cea mai buna solutie, comanda asigurata de UC384x si niste drivere mosfet dupa asta, schema lui @Smilex este asta ( una din variante ):Acolo scopul schemei era altul, in cazul de fata cred ca poate fi usor simplificata, daca o sa am timp maine o sa incerc o varianta concept pe care vi-o voi propune spre aprobare, apoi mai vedem.

Link spre comentariu

Îmi pare rău, abia acu am deschis calculatorul, am avut probleme la serviciu. @marian Prima parte a postării tale explică ce am scris eu de dimineață. Nu merge așa ( sau, dacă vreți merge prost ). Din păcate după cîteva minute de la postare am fost chemat în sala de echipamente ... și asta a fost. Poate măine sau în weekend... Oricum , cineva sugera o schemă cu UC384x și drivere în cascadă. N-am văzut schema dar poate fi o soluție bună. Apropo de drivere , IR2110/2113 singur s-ar putea să nu facă fațăla tranzistoarele care se cer folosite. Nu am reușit să identific un controler adecvat și am (re)început să cochetez cu ideea folosirii unui P pe high side ( sau două în paralel ) . Analizez prețul plătit prin Rdson mai mare.EDIT S-a postat între timp . Pot să văd și eu schema.

Link spre comentariu

As dori sa ajut dar pe mine m-ati pierdut cateva posturi mai sus.Ma si simt prost ca nu am cu ce sa ajut.Pot doar sa va multumesc pentru timpul acordat. Daca treceti prin Mures fac o tura cu Limuzina pe care va fi montat display-ul :)

Link spre comentariu

@UDAR ideea este sa se foloseasca un controller pwm cu o singura iesire asa cum spre exemplu este UC384x, si dupa el driverul IRS2109 care are 2 iesiri semipunte ( deci HI si LO side numai ca is comandate de o singura intrare, in felul asta se controleaza foarte eficient timpii de conductie pentru fiecare mosfet, mi se pare cea mai buna solutie.

Link spre comentariu

Ideal era dacă găseam un controler specializat accesibil . Ăla avea două ieșiri dintre care una high side - mai puneai eventual drivere de curent mare , făcea protecția la crossconduction ( schema postată nu m-am prins cum o face dar nici nu am apucat să mă uit ca lumea ) și rezolva eventual și problema FCCM - în cazul nostru s-ar părea că nu este o obligativitate.Dintre controlerele uzuale pare, într-adevăr, soluția optimă. Chestia cu IR2109 + drivere de curent mare mi-a plăcut mult. Eu , renunțând la IR2110/2113 din motive de curent maxim, desenam de zor MOSFET-uri ca să fac un level shifter după care să pun TC-uri sau totem pole-uri...

Link spre comentariu

Driver-ul asta propus de @Smilex are deadtime fixat intern la cca 0,5uS deci nu se pune problema de conductie simultana, mai exista si varianta IRS21094 care are un pin extern dedicat controlului timpului mort, deci ar fi ok din acest punct de vedere, stiu ca pretul nu e tocmai atractiv dar poate ca e un compromis necesar avand in vedere curentul mare necesar, randamentul ar fi incomparabil mai bun la sincron fata de varianta simpla cu diode...LE: Util este si pinul SD care asigura functia de oprire a integratului, poate fi folosit in vederea protectiei/limitarii, deoarece limitarea la UC384x ar deveni irelevanta, ramane de vazut si cum se va face monitorizarea curentului.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări