Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa coboratoare de la 12v la 5v de putere

rauldan2005

Postări Recomandate

Mâine dimineață ( sper că nu va fi mare agitație la serviciu dată fiind ziua ... ) o să le postez. Acasă nu mai am toner și vrea să le tipăresc înainte deși nu prea am dat greș cu trecerile dintr-un format în altul de obicei ,dar astea le-am editat ca să le pot posta și nu mai sunt sigur. O să le reiau din originalul .pcb. Dacă te aranjează .pdf spune-mi , eu de obicei fac în felul următor : export ca .bmp din ExpressPCB și editez , dacă e cazul, pe urmă tipăresc fie direct din Paint , fie dacă lucrez acasă tipăresc virtual în .pdf și apoi real , pe o imprimantă laser. ( Lucrez cu transfer de toner - press'n'peel blue , masa de UV cu LED-uri n-am fost în stare să o termin de 2 ani )

Link spre comentariu

Marian - am sa iau si un condensator de 100n THT (ca sa fie) pentru ca oricum ma duc pe la magazin sa iau niste suporti termoconductibili pentru Mosfeti si o Dioda. Gasesc si prin surse dar imi este mai usor sa opresc 5 min decat sa caut prin beci o jumatate de ora.Radu - de obicei folosesc paint-ul pentru a printa cablajul dar e OK si PDF. Cum iti este tie mai usor. Pentru mine e tot acolo.Si daca sunteti amandoi pe aici vreau sa va multumesc inca odata pentru tot ajutorul. Inca sunt surprins de ce comunitate am gasit aici.

Link spre comentariu

@Raul scuze anticipate de offtopic..@UDAR, eu folosesc la realizarea de cablaje metoda foto un bec economic de culoare albastra, ce-i drept abea de curand am reusit sa pun la punct sistemul, initial ma gandeam si eu la niste leduri UV dar lumina lor este destul de punctiforma ceea ce ar fi facut dificila punerea la punct a unei cutii de expunere cat mai uniforma, am gasit la un magazin de electrice un bec economic de culoare albastra, la o putere destul de mica ce-i drept dar nici nu e nevoie de mult, a costat 15 lei dar a meritat, l-am incercat si rezultatele au fost pozitive inca din prima, cu ceva ajustari ale timpului de expundere si ale concentratiei solutiei de developat s-a rezolvat sistemul si cablajele ies perfect. Ideea este ca nu-i necesar ceva simandicos, e suficient sa mearga. :da

Link spre comentariu

Multumesc @UDAR, e perfecta asa cum e. Oricum va fi printata pe transparenta (sau cel putin semi-transparenta) si nu trebuie sa fie inversata pentru ca poti sa o inversezi din folie.Problema e ca proiectul va lua o pauza de cel putin o saptamana din cauza ca am tot taiat din placa mare pentru a face teste si nu a mai ramas doar o bucata de 150X160. Va trebui sa command alta placa.Luam o pauza cu ocazia Sarbatorilor de Paste.

Link spre comentariu

Inainte de pauza vreau sa intreb ceva despre bobina.Cu fir de 1.2 mm in diametru merge sa fac bobina ?Dupa calcul 1.2mm diametru = 1.13mmp deci ar ajunge 6 fire pentru a acoperi minim 6mmp.

Link spre comentariu

Postez acum ca sa nu uit dar cu raspuns dupa weekend :)

Pentru @UDAR: Am pus Mosfetii pe cablajul printat pe hartie si mi se pare ca rezistentele de 3.3 incurca pentru ca sunt chiar sub mosfeti. Montate pe spate tot incurca capetele la picioruse. Ar fi OK daca pun Mosfetii in picioare dar atunci ar trebui puse 2 radiatoare.

Postez si o imagine pentru a vedea despre ce este vorba.

Posted Image

Link spre comentariu

Scuze !!! Am spus undeva , dar nu am mai revenit . MOSFET-ii se pun astfel : se montează pe radiator și se formatează piciorușele ( îndoite în sus ) conform cablajului ( dacă e nevoie , dau detalii ) . Se așează placa cu celelalte componente (INCLUSIV sau , mai ales , TRECERILE) plantate DEASUPRA , se trec piciorușele MOSFET-ilor prin găuri, și se lipesc pe fața de SUS. Placa se fixează cu distanțiere de 3-4 mm de radiator. Ăsta a fost motivul pentru care nu am putut evita dublul strat ( cum aș fi dorit ) , nu aveam cum să pun MOSFET-ii . Dacă mai ții minte , s-a discutat despre placa PERPENDICULARĂ pe radiator sau PARALELĂ cu el. Găurile alea care se văd în cablaj au rolul de a putea strânge sau desface șuruburile de fixare a tranzistorilor prin ele ! Te rog să revii dacă nu e clar.

Notă. Prima dată nu e nevoie de găuri, tranzistorii se montează direct. După aia , ca să nu dezlipim , dacă e nevoie să dăm jos placa de pe radiator, desfacem șuruburile prin găuri și ridicăm placa cu totul , având grijă să nu prea îndoim tranzistorii ca să se potrivească la loc.

Link spre comentariu

Asa m-am gandit si eu prima data, ca asa vin Mosfetii. Imi cer scuze daca ma insel dar asta inseamna ca Mosfetii vin cu partea de "metal" in sus fata de cablaj si asa nu se mai potrivesc G si S, sunt inversate.

Te-ai gandit cum e in poza de jos nu ? Cu radiatorul venind deasupra Mosfetilor.

Posted Image

Link spre comentariu

Nu , e radiatorul jos, MOSFET-ii cu metalul în jos și piciorușele îndoite în sus, placa de circuit cu ROȘU sus pusă deasupra tranzistoarelor . Dacă e nevoie o să încerc să fac un desen . Dar asta nu înseamnă că nu aș fi putut greși ...Adaug desenul.Și încă ceva , la mine era într-un desen .pcb dar nu era postată și partea aia , și nu mi-am dat seama. Tranzistorii de sus ( și pe schemă , și cum te uiți la placă ) sunt cu capsula sus și piciorușele în jos , ceilalți sunt invers ( inclusiv dioda ) .Și o ultimă ( sper ) editare. La final tranzistorii - drena și sursa - NU și poarta - se vor lipi pe AMBELE fețe. La fel dioda. Mie îmi apărea clar astea în formatul original, încă o dată , scuze că nu am fost clar de la început. Oricum , mai verifică și tu odată.

post-14234-139829799117_thumb.png

post-14234-139829799118_thumb.png

Link spre comentariu

Pfff....Totul e clar si limpede acum.Multumesc mult pentru ca m-ai "luminat".Mie imi era batut in cap ca radiatorul e deasupra, din aceasta cauza imi era neclar.Acum e totul in ordine, deci radiatorul va veni sub placa. E bine ca il putem folosi ca support pentru carcasa, bineinteles sa vedem greutatea placii finale pentru a nu "stresa" pinii Mosfetilor. Fiind montat in masina tot timpul va suferi de hopuri pe strazile noastre :)Iti multumesc inca odata pentru lamurire.

Link spre comentariu

Desigur placa se va fixa și cu ceva distanțiere , eventual elastice, pentru a nu fi efort prea mare în pinii tranzistoarelor. E loc destul pe placă să punem niște șuruburi de fixare . Nu le-am prevăzut , intră la capitolul ”fine tuning”. În forma finală, poate sta și cu radiatorul ÎN SUS după ce e fixat și incasetat totul. Dar să ajungem noi acolo...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări