UDAR Postat Aprilie 11, 2014 Partajează Postat Aprilie 11, 2014 Nu am apucat să găsesc unde am calculat dar să reluăm . E vorba de circa 10 spire de cîte 5 cm adică 50 cm. Un fir de 1mm diametru , adică 0,78 mmp secțiune are , la 50 cm circa 11 mΩ. 8 fire în paralel înseamnă sub 1,5 mΩ, la 50Arms circa 3,7W. Îți garantez că pierderile în miez sunt cam tot pe acolo.Apropo, fabricantul miezului recomandă până la 20% în miez și 80% în cupru din cauza răcirii ușoare a cuprului. Să luăm acum în curent alternativ. Un fir de 1mm are circa 0,65 mmp suprafață echivalentă de conducție la 50kHz ( adîncime de pătrundere 0,3 mm ) față de 0,78mmp în curent continuu . Cred că nu mai are rost să continuu calculele, componenta de ca fiind de 3,5Arms.Densitatea de 8A/mmp este suportabilă în acest caz particular - uită-te la șocurile comune din sursele ATX. Ideea e că dacă încap 10 fire punem 10 , dar ce am sugerat eu e un minim decent. Link spre comentariu
UDAR Postat Aprilie 11, 2014 Partajează Postat Aprilie 11, 2014 Păi ar trebui să ajungă. Dacă are 21,5 mm ID , deci cam 360mmp cum zice și Marian, înmulțit cu un factor de umplere de 0,4 obținem circa 144 mmp, adică , la sîrmă de 0,78 mmp circa 23 spire cu cîte 8 fire. Nu știu cât de corect e 0,4 . Ăsta se ia frecvent, noi , pe de o parte avem bobinaj dezordonat ( dezavantaj ) , pe de altă parte nu avem izolație ( avantaj ) deci am folosit această valoare care cred , este acoperitoare. Link spre comentariu
Marian Postat Aprilie 11, 2014 Partajează Postat Aprilie 11, 2014 Asa cum am zis, spatiul disponibil de bobinare este de 360mm^2, 10 spire cu cate 8 fire de 1mm nu cred ca vor putea pune o problema din acest punct de vedere, din calculele mele chiar cu generozitate tot nu se va duce mai mult de 60-70% din spatiul disponibil. Am facut acuma ceva calcule si luand in considerare doar Acc disipatia pe cupru ar fi undeva pe la 3W pentru configuratia propusa de 8 fire cu 1mm, sper sa nu fi gresit in socoteli. :nas:LE: @Udar, am scris in acelasi timp vad ( aproape ), vorba aia gand la gand...cred ca e ok in concluzie. Link spre comentariu
rauldan2005 Postat Aprilie 11, 2014 Autor Partajează Postat Aprilie 11, 2014 Am fost de curiozitate in Pra....ker sa ma uit de ceva cablu de instalatie electrica.Cel mai subtire am gasit cu sectiunea de 1.5mmp. Dupa un calcul rapid ne rezulta un diametru de 1.4mmMai caut si maine in alta parte sa vedem daca gasesc de 0.78 mmp Link spre comentariu
UDAR Postat Aprilie 11, 2014 Partajează Postat Aprilie 11, 2014 Raul, e vorba de sârmă de bobinaj emailată cu diametrul de 1mm - rezultă secțiunea de 0,78 mmp - NU conductor de instalații izolat cu PVC. Și nu e bătut în cuie de 1mm - atâtea fire cât să iasă minim 6mmp.Postez cablajul plăcuței, am găsit destule greșeli la prima variantă ( e drept că aia a fost făcută mai mult de model, să văd cum arată ) . Te rog mult , verifică cu schema dacă nu mai sunt greșeli și dacă am pus dimensiunile corecte la piese. O să mai verific și eu dar alt ochi e , de obicei , mai vigilent. Am realizat după ultima variantă de schemă postată de Marian. Am trecut ,totuși , trei condensatoare pe dos deși nu aș fi dorit dar e vorba de decuplări și scurtarea traseelor a primat . Am lăsat electroliticul de 22 paralel cu alimentarea . Dacă se pune , bine , dacă nu , iară bine. Link spre comentariu
rauldan2005 Postat Aprilie 12, 2014 Autor Partajează Postat Aprilie 12, 2014 DA....dupa ce am scris am observat ca nu e emailat conductorul. Pacat pentru ca aveai multe alternative ca surse, asa trebuie sa incerc la cineva care bobineaza transformatoare. Maine mai caut cat este timp (program scurt:) )Multumesc mult pentru "daughter board", am sa printez versiunea asta si ultima schema a lui MARIAN sa le compar. Link spre comentariu
UDAR Postat Aprilie 12, 2014 Partajează Postat Aprilie 12, 2014 Nu te stresa foarte tare cu sârma de bobinaj, găsim noi ceva . Astăzi am să mă uit ce am eu, mai avem ceva până la bobină. Link spre comentariu
Marian Postat Aprilie 12, 2014 Partajează Postat Aprilie 12, 2014 Sunt doar 10 spire, nu se poate sa nu ai un traf mediu vechi pe undeva, sau poate gasesti pe la cineva asa ceva, ori un drosel din ala pentru neoane, ori un TV cu tub CRT defect, iei bobina de deflexie de la el, sunt multe posibilitati de a recupera sarma utila de bobinat, nu trebuie neaparat sa o cumperi. Link spre comentariu
rauldan2005 Postat Aprilie 12, 2014 Autor Partajează Postat Aprilie 12, 2014 Am printat versiunea TOP a DAUGHTERBOARD-ului si am pus piesele, marimile sunt perfecte. Atasez si o poza cu componetele asezate la locul lor. Acum ma pun sa verific traseele si daca totul este in ordine cred eu ca pot sa fac PCB-ul. Link spre comentariu
Dr.L Postat Aprilie 12, 2014 Partajează Postat Aprilie 12, 2014 Imi place derularea proiectului, tineti-o tot asa Adel...com avea si sarma in magazin, e totusi o varianta Link spre comentariu
rauldan2005 Postat Aprilie 13, 2014 Autor Partajează Postat Aprilie 13, 2014 @Dr.L - Daca e nevoie si nu gasesc pe aici prin oras luam si sarma. E bine de stiut si de avut solutii de rezerva. Iti multumesc. Am verificat PCB-ul dupa schema si mie imi pare totul in ordine. Intre timp dupa o zi de "Error and Trial" am reusit sa scot niste rezultate bune de a se lucra mai departe. Spun "Error and Trial" deoarece nu am mai gasit folie transparenta de unde luam de obicei si in alta parte nu am gasit asa ca a trebuit sa ma multumesc cu hartie de calc. Din pacate timpii de expunere sunt total diferiti si a trebuit sa fac mai multe teste pana am ajuns la un rezultat acceptabil. Sper ca pana maine (Luni) seara sa pot face PCB-ul controllerului si pe Marti - Miercuri sa fie lipite toate componentele. As incerca sa-l termin mai repede dar am prea mult de lucru in aceasta perioada. Postez si placutele de test: Link spre comentariu
Marian Postat Aprilie 14, 2014 Partajează Postat Aprilie 14, 2014 E un soi de loterie pana gasesti combinatia optima la metoda foto in regim de amator, timpii de expunere, concentratia solutiei de developat ( eu o fac din soda si apa ), tipul lampii cu care se face expunerea, etc... nu mai demult de saptamana trecuta aproape ca am ratat unul din cablajele de la kiturile mele de regulator serie in comutatie pe care le am la vanzare, si asta deoarece timpul de expunere a fost cam mic, m-am grabit putin si n-am facut bine...Placile de test au iesit ok din cate vad, deci da-i inainte cu spor. Link spre comentariu
rauldan2005 Postat Aprilie 15, 2014 Autor Partajează Postat Aprilie 15, 2014 Tocmai am terminat placa Controllerului. Sincer nu mai vad bine (stiu, eu am vrut asa) Mai jos aveti pozele cu placuta terminate (ma rog, fara condensatorul electrolitic pentru ca nu l-am avut acum) Nu arata prea frumos dar scopul scuza mijloacele Link spre comentariu
Marian Postat Aprilie 16, 2014 Partajează Postat Aprilie 16, 2014 Ce vorbesti? arata ok, acuma doar nu ai pretentii de lucratura estetic similara cu ceea ce fac robotii aia industriali... stai calm ca arata in regula, si este demna de admirat rabdarea de a lucra cu purecii aia. Link spre comentariu
rauldan2005 Postat Aprilie 16, 2014 Autor Partajează Postat Aprilie 16, 2014 Eu ma pot apuca de cablajul de putere daca imi dati de lucru Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum