Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa coboratoare de la 12v la 5v de putere

rauldan2005

Postări Recomandate

Am terminat de verificat, totul este in regula. Sunt toate piesele din lista de mai jos (o mai pun odata in caz de orice).@UDAR - Din momentul cand avem si PCB-ul proiectat eu ma pot apuca de lucru.Inca odata tin sa va multumesc pentru tot ajutorul. Sunteti niste persoane deosebite din toate punctele de vedere.

lista_piese.txt

Link spre comentariu

Mâine seară ( poate mai devreme , dar nu promit ) o să pun o variantă ”finală” pentru controler și în scurt timp și pentru ”putere”. Nu mai rețin dacă am mai discutat, ce posibilități de testare ai ? Aș vrea , dacă este posibil, să concep un plan de testare pe etape. Dar până atunci, să revenim la cablaj : - Am gândit așa : tot ce e SMD se lipește pe fața ”roșie” ( TOP ) . THT-ul se lipește pe fața ”verde”. Trecerile se fac cu sârmă. Dacă ai observații din pdv al execuției , de care să țin cont la proiectare , ( grosimi trasee , spații între ele ,etc ) te rog să le spui acum . E , cred, destul de aerisit pentru că spațiul e generos.

Link spre comentariu

@UDAR - Din punctul meu de vedere nu exista nici o cerinta suplimentara, cum ai spus si tu, loc este destul.In ceea ce priveste testarea, nu stiu la ce te referi. Pot sa spun ca NU detin osciloscop si cred eu ca in mare la asta ai vrut sa faci referire sau poate ma insel.

Link spre comentariu

Da , așa este , era vorba de osciloscop, frecvențmetru, posibilitatea de a măsura bobina, multimetru RMS eventual. Fără ele , va fi mai greu, dar sper să ne descurcăm.

Link spre comentariu

Eventual incerc la un service de TV-uri. Este unul la cateva strazi distanta. As putea sa imi incerc norocul pe acolo :)De mult vroiam sa achizitionez un osciloscop dar cu vremurile astea nu am gasit niciodata "resurse".Pentru mine e un hobby electronica dar din pacate e un hobby destul de scump chiar si in conditii de amator.

Link spre comentariu

Nu o să dăm acum înapoi. O să plecăm de la realizarea și testarea controlerului - la început cu un etaj de forță mai mic și mai simplu - pentru a vedea că merge controlerul - după aia o să facem forța . Mai complicat va fi cu testarea stabilității - recunosc că nu am citit cu atenție ce particularități are ( eventual ) acest controler - la prima vedere n-ar trebui să fie probleme. În ultima instanță apelăm și la serviciile Poștei Române. Oricum , să te pregătești să poți face și posta poze cât mai clare .

Link spre comentariu

Electronica este un hobby foarte costisitor, nu cred ca cineva ar putea contrazice adevarul asta, pentru a putea performa in acest domeniu trebuie sa investesti, vointa, disponibilitatea de a invata nu-s suficiente, teoria nu te poate duce decat pana la o limita, limita peste care fara ceva practica nu vei trece, si practica fara investitii nu exista. Crede-ma stiu al naibii de bine ce inseamna asta si vorbesc din proprie experienta la acest aspect.Osciloscopul este cred eu cel mai important instrument, se vand pe forum diferite variante, fie mai noi fie mai vechi, la urma urmei vechimea este irelevanta daca instrumentul a fost tratat bine si este functional, iar preturile sunt eu in unele cazuri destul de accesibile, arunca-ti ochii mai atent pe la bazar/vanzari. Puntea de masura LC nu este obligatorie, valoarea inductantei nu este critica la zecimala, corectia se face intern de catre integrat deci nu este atat de important sa cunosti valoarea exacta a L, o mica variatie a sa aduce dupa sine o variatie a DI ( variatia de curent ), dar stim ce tor folosim cu exactitate, stim parametrul AL, deci putem calcula cu precizie destul de buna numarul de spire, din cate stiu acesta era parca 10 ( corectati-ma daca gresesc ), dai 10 spire si miram-as sa ai probleme din cauza asta. Multimetrul true RMS... eu nu am asa ceva, si nu-mi voi permite niciodata asa ceva si totusi nu-mi fac griji, e facultativ dupa parerea mea, util dar optional. Schema este totusi bine gandita si analizata, cablajul conceput cu grija, componentele sunt de calitate, deci haideti fiti mai optimisti. :101

Link spre comentariu

Un pic de offtopik sa mai descretim fruntile apasate de atata cerebel tocit la proiectu' aista. Stici ce mi-ar placea mie? dupa ce totul va fi finalizat si montat sa ne intalnim toti 3 undeva si Raul sa ne duca cu a lui limuzina la o bere, sa ne simtim si noi VIP-uri, ce letconu' nostru :da :rade: PS: V-ati dat seama ca glumesc sper.

Link spre comentariu

@marian - Cu cea mai mare placere. Pentru @UDAR e mai accesibil ca e mai aproape de mine (aprox 100 km) :)Masina nu e a mea, eu doar lucru la ea dar e in "familie" deci se rezolva orice :d:DOsciloscopul cat trebuie sa fie de performant ? Intreb deoarece am un Arduino Mega prin casa pe undeva si am vazut ca poi sa te descurci de un osciloscop ad-hoc cu el (ex. xoscillo).La fel poti obtine si un frecventmetru si poti masura chiar si inductanta cu ajutorul unui "lm339"

Link spre comentariu

@rauldan2005 a fost o gluma, iti dai seama ca nu ne datorezi nimic, sau cel putin mie asa este cazul. Si eu ii sunt dator cu o cinste lui Smilex, o cisterna de bere cred ca ar acoperi cam 10% din datoria mea catre el... :rade: Osciloscopul nu trebuie sa fie supersofisticat, trebuie sa poata reda corect forma de unda, probabil o banda chiar si de doar 1Mhz ar putea fi deajuns.Cred ca ar fi utila o mica discutie legata de bobinarea propriu zisa a inductantei, daca ar fi fost vorba de curenti mici, sub 10A ar fi fost o banalitate, acolo de multe ori variatia de curent este destul de mica incat sa faca irelevant efectul pelicular ( ca la inductanta, adancimea de patrundere conteaza doar la variatia de curent ), pur si simplu alegeai un conductor suficient de gros sa-ti duca curentul continuu maxim dorit la iesire, aici in schimb variatia de peste 12A face absolut necesara luarea in calcul a efectului pelicular. La 50Khz adancimea de patrundere este de doar ~0,3mm ceea ce inseamna ca se poate folosi conductor cu diametru de maxim 0,6mm, asta inseamna multe, foarte multe astfel de fire in paralel pentru 50A ceea ce ocupa spatiu foarte mult, iar T150-26 are un spatiu de bobinare de cam 360mm^2. Poate litzwire ar fi solutia optima, cu astfel de conductor efectul pelicular este irelevant, este si destul de flexibil... nu stiu, asta tu Raul decizi.

Link spre comentariu

Heh.....E bine de stiut si de realizat ca niciunul dintre noi nu s-a nascut cu stiinta (poate o inclinatie da). In electronica, ca si in alte domenii toata viata ai de invatat.Apropo de litzwire, unde gasesc in comert ? Are si o alta denumire inafara de LITZWIRE ?Am vazut ca in bazar vindea cineva litzwire dar de ce marime avem nevoie ?

Link spre comentariu

Nu cred că e nevoie chiar de litzwire , și nici nu cred că găsim la curentul ăla, pe de altă parte , e clar că va trebui bobinat cu mai multe fire în paralel - inclusiv pentru flexibilitate . 12A vârf - vârf ( parcă atâta era ) înseamnă cam 3,5Arms deci un raport Irms/Idc de circa 7%. Pentru a egala pierderile în cc cu cele în ca (vorbesc în cupru ) putem avea o rezistență în ca de 14 ori mai mare . Am calculat la un moment dat , trebuie să mă uit unde , cred că mi-a ieșit ceva de genul a 8 fire de 1 mm diametru.

Link spre comentariu

Mi-e greu si mie sa cred ca ar fi un singur fir de litzwire capabil de 50A, dar nici nu a fost asta ideea, eu am gandit ca s-ar putea folosi cateva in paralel, ar fi oricum mult, mult mai frexibile decat orice altceva, 8 fire in paralel de 1mm credeti-ma nu prea sunt flexibile si ar fi tare greu de bobinat pe un tor, apoi la curentul pe care ne intereseaza de 50A ignorand chiar variatia, 8 fire de 1mm diametru inseamna o densitate de 8A/mm^2, acuma sunt de acord ca e tare greu sa asiguri ceva mai mic gen 3-4A, da parca 8 mi se pare cam mult, pierderile pe sarma ar fi semnificative cred. :nas:

Link spre comentariu

Am scris in acelasi timp.8 fire de 1mm daca trebuie 9-10 spire, ajunge spatiul pe tor ?Update: Intamplarea a fost ca am avut la indemana un cablu de curent de 220 in care sunt lite de 1mm de aluminiu. Am pus 8 lite si le-am rasucit rezultand un manunchi de 3mm in diamentru. Eu zic ca este loc pe tor la 3mm diametru. Te chinui unpic cu rigiditatea dar eu cred ca ma pot descurca.Cu litzwire e alta poveste :)

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări