rauldan2005 Postat Martie 19, 2014 Partajează Postat Martie 19, 2014 BunaAs dori sa ma ajute cineva cu scheme, idei, orice este de ajutor.Am nevoie de o sursa coboratoare de la 12v la 5v, puterea undeva la 40A (maxim) sau se pot folosi si doua surse de putere mai mica legate in parallel.Care e cea mai buna solutie ? Vreau sa alimentez un display facut din Leduri (RGB) care in consum maxim (toate ledurile pe alb) au undeva la 200w pe 5v.Displayul va fi montat in masina (de aici nevoia de la 12v la 5v). Link spre comentariu
UDAR Postat Martie 19, 2014 Partajează Postat Martie 19, 2014 Băniesc că nu necesită izolare față de instalația mașinii. În acest caz un convertor buck cu redresare sincronă, cu ambele MOSFET-uri de tip N (pentru Rdson mic ) și cu un controler specializat ( sau unul standard cu anumite modificări ) , lucrând la cel puțin 100kHz ar putea rezolva problema. Cred că se poate obține randament de 90% chiar în condiții de amator. Link spre comentariu
rauldan2005 Postat Martie 19, 2014 Autor Partajează Postat Martie 19, 2014 Multumesc pentru raspuns.Nu este necesara izolarea fața de instalatia mașinii.Ai putea sa ma ajuti cu o schema sau ce sa caut in mod special ?Cu surse nu am prea avut tangenta pana acum din aceasta cauza va rog sa aveti putina rabdare cu mine.Inca odata va multumesc pentru ajutor Link spre comentariu
Dr.L Postat Martie 19, 2014 Partajează Postat Martie 19, 2014 La 40A, platbanda, litzwire, cablajul e cam inutil pt traseele de putere... Link spre comentariu
rauldan2005 Postat Martie 19, 2014 Autor Partajează Postat Martie 19, 2014 40A e curentul maxim pe care poate sa il traga display-ul. In cea mai mare parte nu va depasi 10A. Sunt cu totul de accord cu traseele de putere dar totusi PCB-ul pe care sunt puse ledurile sunt flexibile. Cred ca trebuie alimentate in paralel din cand in cand pentru a nu risca sa prajesti traseul de alimentare. Pun un link youtube cu benzile de leduri (sper ca nu e nici o problema): Link spre comentariu
gica70 Postat Martie 19, 2014 Partajează Postat Martie 19, 2014 Trebuie avut grija si de descarcarea acumulatorului, sa nu ramai in pana cand ti-e lumea mai draga! Link spre comentariu
Marian Postat Martie 19, 2014 Partajează Postat Martie 19, 2014 100Khz mi se pare o frecventa cam mare, comanda devine destul de stricta, in rest sunt intrutotul de acord cu sugestiile lui @UDAR, cu redresare sincron si niste mosfeti canal N ( cu schema potrivita ) cu Rds cat mai mic, randament de 90% mi se pare o tinta usor de atins. Cablajul poate fi fortificat cu conductor si daca traseele sunt bine alese atunci nu vad de ce sa nu se poata obtine un cablaj sigur. Link spre comentariu
rauldan2005 Postat Martie 19, 2014 Autor Partajează Postat Martie 19, 2014 Cu descarcarea bateriei nu va fi o problema, masina are 2 alternatoare si doua baterii deci current este destul.Are cineva o schema la indemana pentru sugestile date de @UDAR si @marian ? Link spre comentariu
Marian Postat Martie 19, 2014 Partajează Postat Martie 19, 2014 Nu sunt sigur in ce masura se va gasi schema gata facuta si probata pentru cerintele tale insa se poate concepe una de ce nu. Link spre comentariu
rauldan2005 Postat Martie 19, 2014 Autor Partajează Postat Martie 19, 2014 Cu ce pot sa ajut ? Link spre comentariu
UDAR Postat Martie 19, 2014 Partajează Postat Martie 19, 2014 Mai întâi o primă întrebare - mi-a venit în minte urmărind clipul, până atunci am luat-o ca atare 5v cu 40A. Segmentele componente ale afișajului ( sau ce vrei să faci ) nu pot fi alimentate separat ? Nu înțeleg prin asta surse în paralel ci , să zicem două surse de 20A , fiecare alimentează jumătate din LED-uri .Și acum considerente legate de schemă. Subscriu total la ce zice @marian - șansele de schemă gata făcută tind spre zero. Proiectarea unei scheme ”from the scratch” nu este o imposibilitate - prin efortul colectiv al câtorva membri ai acestui forum. Problema este că nimeni - și când spun nimeni am proprietatea termenilor - nu poate face exclusiv pe hârtie/computer o proiectare la o astfel de temă. Trebuiesc făcute un număr de teste și ajustări în urma lor. Nu zâmbiți - se folosește frecvent metoda ”error and trial” ( Inversarea îmi aparține ). Deci întrebarea a doua emerge : cine face testele, partea practică, etc ? Link spre comentariu
rauldan2005 Postat Martie 19, 2014 Autor Partajează Postat Martie 19, 2014 Buna.Deci displayul se va alimenta separat de partea de controller.Se poate alimenta si fiecare rand de la display separat dar atunci ar trebui sa am 22 de surse pentru ca am 22 de randuri a cate 1.60m in display. Se poate alimenta si din 2 in 2 randuri, si din 3 in 3 si tot asa.Partea practica cu tot cu montajul si cu testele le voi face eu. Atata timp cat eu am nevoie de sursa mi se pare normal sa fac eu munca de "trial and error".Am citit putin de buck converter sincron (cu 2 mosfet-uri) si de metodele de calcul a bobinei. Ma indrept spre directia data de voi sau nu ? Link spre comentariu
UDAR Postat Martie 19, 2014 Partajează Postat Martie 19, 2014 Direcția dată de noi a fost o sugestie , decizia e desigur a ta , dar sincer , în aplicația dată cred că buck sincron e cea mai bună opțiune. Acum, se poate face o singură sursă de 40A - probabil asta ar fi soluția cea mai economică - ca și cost total al componentelor și materialelor din forma finală. Dificultățile ( pe care le întrevăd acum ) ar fi legate în principal de realizarea cablajului pentru acest curent - și la capitolul cablaj ”trial and error” este costisitoare și ca materiale și ca timp. Dacă se merge pe mai multe surse ( dar independente, NU legate în paralel , desigur reglate la o diferență neglijabilă de tensiune ) se simplifică această problemă. E posibil ca la 10A de exemplu să găsim soluții de gata , integrate sau cel puțin prezentate sub forma unor plăci de dezvoltare - multă muncă ar fi gata făcută. Eu voi continua cercetarea ( azi nu prea am avut timp ) pentru a găsi un controler potrivit - dacă nu ,se poate improviza și pe marginea cunoscutelor TL494 sau SG3525 , dar un controler specializat ar fi de preferat, și ,de dragul eleganței, voi analiza mai întâi varianta cu o singură sursă.Și, în sfârșit , bobina . Este ,cred, una din problemele ușor rezolvabile - dacă se merge pe varianta cu o singură sursă trebuie o singură bobină deci un miez din recuperări s-ar putea să fie bun.Totuși, incă o întrebare - care este consumul minim ( în stare de funcționare ,nu în gol )? Asta , pentru a-mi completa eu imaginea . Link spre comentariu
Dr.L Postat Martie 19, 2014 Partajează Postat Martie 19, 2014 dar atunci ar trebui sa am 22 de surse40/22 = 1,82AAdica poti folosi cu brio 22 de surse "4.a) Sursa DC-DC step-down cu LM2596 - 10lei/buc " carora le pui radiatoare, si gata.Mai ieftin si mai rapid sigur n-ai cum sa iesi! Link spre comentariu
giongiu Postat Martie 19, 2014 Partajează Postat Martie 19, 2014 Pe un alt forum, smilex a sugerat un buck cu redresare sincrona, de peste 1Kw. Foloseste UC3845, ir2109, doua Drivere TC442x si mosfetii aferenti. Cum nu pot pune link, elforum fiind foarte sperios, il rog pe initiatorul topicului sa-mi lase pe privat o adesa de email, daca e interesat. Schema respectiva e conceputa pentru alte tensiuni, 60V intrare, 12V iesire, dar se poate redimensiona. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum