Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Control volum cu PWM


Mondan

Postări Recomandate

  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • UDAR

    5

  • Mondan

    4

  • sonic11

    2

  • Mircea

    1

Top autori în acest subiect

Nu se aude frecvența PWM. CA3080 ca și alte OTA ( LM13700 de exemplu ) se bazează pe dependența destul de liniară a transconductanței unui diferențial cu doi bipolari în raport cu curentul prin el. Distorsiunile - în raport cu tensiunea de intrare care este Ube pentru diferențial , sunt destul de ridicate datorită dependenței exponențiale a Ic de Ube . Mai mult decît atât nu se pot folosi niciun fel de mijloace de liniarizare gen reacție negativă locală sau globală pentru că ar contraveni scopului - dependență liniară a amplificării de un curent de control. Pentru LM13700 de exemplu ( asemănător cu CA3080 pentru care nu am găsit specificații ) distorsiunile la 100mVvv ( cît se specifică în aplicația pe care ai postat-o ) sunt de 1% cu diode de liniarizare și de 10% fără iar zgomotul este specificat la circa -90dB în aceste condiții. CA3080 nu are diode de liniarizare deci trebuie folosit la nivel foarte mic - rezultatul : scad distorsiunile, crește zgomotul.Sigur , s-au folosit pe scară destul de largă în audio și probabil se mai folosesc, totuși cred că mai rar pe post de reglaj principal de volum.LE Ca o opinie strict personală, potențiometrele digitale sunt preferabile - dacă se merge pe ideea comenzii din microcontroler.

Link spre comentariu

Salut Foloseste volume digitale cu protocol UP/DOWN, sunt usor de manevrat si poti realiza si corectot de ton cu elePersonal am folosit DS1804Succes!

Link spre comentariu

Da este foarte bun si acela, este similar cu DS-ul, nu ramane de facut decat un softulet care sa incrementeze , decrementeze pasiiDaca colegu doreste pot sa-i pun la dispozitie un astfel de softulet.Ps DS-ul tot 128 de pasi are.

Link spre comentariu

Din seria ideilor traznite am gasit asa:Potentiometrul se inlocuieste cu fotorezistor. Fotorezistorul se cumpleaza cu un .... :ras: Optocuplor cu fotorsistor nu prea gasesti, decat cateva foarte scumpe.Chiar asa ?Cum fac integratele alea (cele indicate de dv) intern ?

Link spre comentariu

Au retea de rezistente cu valori bine definite, suntate la nevoie de comutatoare bidirectionale (mosfeti) impreuna cu logica de control (numarator bidirectional, oscilator, etc)

Link spre comentariu

Optocuplorul cu fotorezistor este una din cele mai ”audiofile” soluții, având distorsiuni foarte mici , pentru că fotorezistorul este un rezistor ”adevărat” . Din păcate , din diferite motive , soluția nu este foarte disponibilă pentru reglaj general de volum . Utilizarea lui cea mai răspândită azi ( în audio ) este RAA în oscilatoare de ultra joasă distorsiune. Pentru volum general , repet, după potențiometrul clasic ( eventual cu motor ) este potențiometrul digital. Există , desigur, implementări discrete cu rezistențe normale și mux-uri analogice de înaltă caltate . Dar , dacă avem preamplificatoare cu TL7x și finale cu TDA7294, etc . potențiometrele digitale disponibile sunt mai mult decât decente.NOTĂ. Nu vorbesc, și nu voi vorbi despre CUM SE AUDE . Vorbesc doar de distorsiuni care se pot măsura cu aparate.

Link spre comentariu

Da , pot să îl pun în rețeaua de reacție sau pot să-l pun ca divizor pe calea de semnal directă. Chestia cu lumina care să nu pulseze după PWM nu o înțeleg . Oricare ar fi modalitatea de control (analogică) : amplificator de transconductanță, JFET, optocuplor cu fotorezistență, termistor cu încălzire indirectă, etc. semnalul PWM trebuie filtrat înainte de a fi folosit . Sau nu la asta te referi ?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări