robert1000 Postat Martie 17, 2014 Partajează Postat Martie 17, 2014 Propun sa ne impartasim parerile si experientele cu becurile folosite in casa.Eu, spre exemplu, folosesc destul de mult becurile clasice cu filament, insa ma cam deranjeaza consumul. Ca sa fie lumina cat de cat, trebuie sa folosesc becuri de 100w.Intr-o camera am pus un bec neon de 32w, si desi conform cu producatorii de astfel de becuri ar trebui sa lumineze mai tare ca un bec clasic de 100w, e destul de chior, si are o lumina foarte deranjanta la ochi.Despre halogenele pentru casa nu stiu mare lucru.......imi poate spune cineva cat de tare lumineaza un halogen de 28w? dar unul de 42w?De cati watti ar trebui sa fie un bec cu halogen, ca sa lumineze cat unul clasic de 100w? Link spre comentariu
Spitfire Postat Martie 17, 2014 Partajează Postat Martie 17, 2014 Sper să nu se considere reclamă, dar la magazinul suedez din Băneasa Shoping Center, am gasit becuri cu fasung normal E27, pe LED, care produc aceeasi cantitate de lumina ca un bec cu incandescenta de 60W, consum 11W, iar din punct de vedere spectral e mult superior incandescentului(!), sambata voi mai cumpara inca 5 buc., la 40 lei/buc e rezonabil...tuburile fluorescente clasice au dezavantajul dimensiunilor, greu de trasportat niste tevi de sticla de 120cm lungime, in plus nu se preteaza la lustre/aplice, si din punct de vedere al compozitiei luminii sunt net inferioare fata de LED, chiar si un tub fluorescent bun, seria 950 Master TD/L Graphica, m-a dezamagit...plus sensibilitatea la numarul de aprinderi/stingeri, specifica tuburilor fluorescente. Link spre comentariu
robert1000 Postat Martie 18, 2014 Autor Partajează Postat Martie 18, 2014 Am vazut in Cor....a ... niste becuri d-astea pe led, panasonic, tot E27, cu garantie 15 ani (durata de viata probabil), scria pe ambalaj, costau 50 lei bucata. Pentru mine insa sunt foarte scumpe, nu-mi permit asa ceva.Astea fluorescente zis si "economice" ma deranjeaza tare la ochi, nu e placuta deloc lumina lor, si pe piata majoritatea sunt cu lumina rece (6500k presupun) si nu-mi plac deloc, plus ca multe se ard mai repede ca cele cu filament incandescent. Daca fluorescentele tip teava sunt destul de dificil de transportat/montat, poti incerca cu cele E14, E27, ca-s si d-astea destule, dar eu nu suport lumina lor.Acum ma gandeam sa cumpar niste halogene, dar de cati wati ar trebui sa cumpar ? Sunt durabile? Link spre comentariu
belasajgo Postat Martie 18, 2014 Partajează Postat Martie 18, 2014 Becurile cu halogen sunt tot cu filament, doar ca au consum un pic mai redus si durata de viata mai mare decat cele incandescente (teoretic tin doi ani in loc de un an, dar la mine din cate am observat tin un pic mai mult de un an jumate Philips-urile si Osram-urile).Becurile cu halogen de la Osram sunt asa:- 46 W halogen = 700 lumen (echivalent cu un incandescent de 60 W)- 77 W halogen = 1320 lumen (echivalent cu un incandescent de 100 W)- 116 W halogen = 2135 lumen (echivalent cu un incandescent de 150 W)Daca conteaza cat de sanatoase / nesanatoase sunt becurile, e clar ca cele mai recomandate sunt cele incandescente / cu halogen si cele cu LED-uri.Becurile incandescente (de tip vechi) si cele cu halogen sunt si in ziua de azi considerate cele mai sanatoase, au lumina calda, fabricarea lor nu e complicata, nu contin substante periculoase, se pot arunca la gunoi fara sa dauneze naturii, sunt relativ ieftine. Singura parte negativa este consumul mare de curent.Becurile cu LED-uri sunt pe primul loc dupa becurile incandescente / cu halogen. Au durata de viata mare, au consum foarte redus, cele de calitate au lumina placuta (temperatura de culoare) si pot inlocui chiar si un bec incandescent de 60 W (cum spune utilizatorul Spitfire). Partea negativa este pretul foarte mare a becurilor cu LED-uri, cele de calitate sunt si in ziua de azi extrem de scumpe. Si mai este faptul ca becurile cu LED-uri ar trebui reciclate si nu aruncate la gunoi.Becurile economice CFL sunt cele "periculoase", in primul rand datorita continutului de mercur. Daca unul se sparge, mercurul se evapora in incapere. Si oamenii neinformati nici nu aerisesc incaperea, mai si aduna resturile cu aspiratorul, etc. In afara de asta, becurile economice "palpaie" si asta poate afecta oamenii fara sa observe cauza (dureri de cap / dureri de ochi). Cand au aparut becurile economice, palpaiau cu 50-100 Hz, de atunci s-au mai "imbunatatit", acuma palpaie pe la 45 kHz ce nu se observa cu ochiul liber, insa oamenii sunt la fel de afectati. Temperatura de culoare a becurilor economice in ultimii ani s-a mai extins, mai nou exista si becuri economice care au culoarea mai mult sau mai putin asemanatoare celor incandescente. Becurile economice defecte se recicleaza obligatoriu (din cauza continutului de mercur), insa pana ajung de la utilizator pana la firma de reciclare, de obicei se sparg si mercurul ajunge in aer. (Era undeva pe internet un studiu unde s-a remarcat faptul ca de cand tot mai multi oameni au trecut pe becuri economice, cantitatea de mercur din pesti a crescut direct proportional.) La o parte din becurile economice (de obicei la cele no-name) mai este problema si cu radiatia electromagnetica, care la distanta mica in jurul becului economic este foarte mare, de aceea nu se recomanda folosirea becurilor economice in lampile de birou care sunt aproape de utilizator. In plus intretimp s-a dovedit ca in ciuda faptului ca becurile economice consuma mai putin curent, deoarece fabricarea si reciclarea acestora este complicata, se consuma mai multa energie decat cu un bec incandescent, deci la urma urmei in loc sa ajute la protejarea naturii, face chiar mai rau.Neoanele sunt mai ecologice decat becurile economice CFL deoarece cand le schimbi, schimbi doar tubul, nu si partea electronica ca in cazul becurilor economice. Lumina este mai buna decat la becurile economice, atat temperatura de culoare cat si intensitatea, insa la neoane mai este si radiatia ultravioleta, care poate dauna ochilor daca neonul este la distanta mica. Iar tuburile care contin mercur, de obicei au in interior o biluta de amalgam, din care nu scapa vaporii de mercur in caz ca s-ar sparge tubul cand este stins. Link spre comentariu
lavynyu Postat Martie 25, 2014 Partajează Postat Martie 25, 2014 Foarte frumoasa descriere pe clasificari intradevar asa este ! As mai avea de adaugat ca dealungul anilor si la becuri ca la majoritatea aparatelor electronice producatorii fabrica becuri in asa mod calculate incat acestea sa nu fie fiabile pt. a tot cumpara ! Daca va amintiti pe vremuri becurile incandescente si neonele tineau foarte mult , pur si simplu refuzau sa se arda era incredibil cat de mult tineau ! Link spre comentariu
Dr.L Postat Martie 25, 2014 Partajează Postat Martie 25, 2014 Un bec incandescent care tine mult are un randament si mai slab. Dai pe curent cat nu dai pe bec!Chestie scrisa intr-o carte comunista (si logica, dealtfel)! viewtopic.php?p=1403881#p1403881 Link spre comentariu
MiniTehnicus Postat Martie 28, 2014 Partajează Postat Martie 28, 2014 Mai exista si documentarul The Lightbulb conspiracy.Iar economia si ecologia odata trecut de la becul cu incandescenta la cele economice este apa de ploaie, doar valoarea per bucata a crescut, adica profitul. Link spre comentariu
robert1000 Postat Martie 28, 2014 Autor Partajează Postat Martie 28, 2014 Cica un bec economic de 18w echivaleaza unul incandescent de 90w........cea mai mare gogoasa....nu lumineaza nici pe sfert in realitate, ca sa nu mai zic ca au o lumina destul de deranjanta pentru ochiul uman, caruia ii place lumina galben/rosie (vezi soarele)Pe un bec economic am vazut ca scrie durata de viata 8000 ore....pe cand pe cele incandescente scrie 1000 ore.Inca o minciuna, cel putin din experienta spun asta. Economicele mele nu cred ca a durat vreunul mai mult de 1 an......ba chiar am incandescente care au peste 1 an si inca merg.Ca sa nu mai zic ca multe becuri economice se ard super repede.....unele in minute sau ore, altele dupa doar cateva saptamani.Niste porcarii scumpe. Link spre comentariu
lavynyu Postat Martie 28, 2014 Partajează Postat Martie 28, 2014 Becurile economice sunt cea mai proasta realizare din domeniul becurilor , in primul rand cedeaza sursa lor care este de proasta calitate chiar si la cele de marca nu rezista mult si in orice caz nu la numarul de ore specificat de producator ! Link spre comentariu
Dr.L Postat Martie 28, 2014 Partajează Postat Martie 28, 2014 a sa nu mai zic ca au o lumina destul de deranjanta pentru ochiul uman, caruia ii place lumina galben/rosie (vezi soarele) viewtopic.php?p=1486214#p1486214Daca aprinzi un bec incandescent ziua, se vede clar ca el e galben, pe cand lumina de afara e alba!Acum, fiecare cu preferintele lui de culoare, dar sa zici ca lumina soarelui e galbea, e cat se poate de gresit!Acum sunt neoane si neoane, cu fel de fel de culori (inclusiv cele de 2700k, pe care nu le deosebesti de bec, daca sunt acoperite de ceva opac si nu le vezi.in primul rand cedeaza sursa lor care este de proasta calitate chiar si la cele de marca nu rezista multAi avut de-a face numai cu panarame/supratensiuni/corpuri de iluminat fara racire corespunzatoare. La Philips (si ma multe alte no-nameuri) sursa era bine mersi, tubul era dus. Link spre comentariu
robert1000 Postat Martie 28, 2014 Autor Partajează Postat Martie 28, 2014 Pentru dr. L :Lumina becului incandescent aprins ziua in amiaza mare, cand e soare afara, bineinteles ca pare foarte galbena (cred ca stii si tu de ce) ,dar daca aprinzi un bec incandescent de 150w in camera ,noaptea, cand e intuneric, mai pare lumina lui asa galbena? mie nu mi se pare.... se vede destul de alba lumina sa....desigur un alb cald.Ceea ce am vrut sa scot in evidenta e ca lumina soarelui e o lumina calda, asemanatoare becului incandescent, complet diferita de lumina becului economic.Lumina alb-rece este lumina lunii.Lumina becului economic e oribila, rece, depresiva, trista, palida, lipsita de viata.Multe se ard mult mai devreme decat specifica producatorii pe ambalaj.Sunt scumpe, comparativ cu cele incandescente (in magazine, cele mai ieftine sunt cam 6 lei)Lumineaza slabCa sa nu mai zic si altele__________________Concluzie : sunt un mare esec (parerea mea)___________________AAAAAAh, stai asa ca am cumparat noi numai rebuturi, da.......pai o sa cumpar d-alea de 30-40 lei bucata, "de firma" Alea incandescente la 1 leu bucata merg bine, alea nu mai sunt rebuturi Link spre comentariu
Dr.L Postat Martie 28, 2014 Partajează Postat Martie 28, 2014 Da, si noaptea lumina becului tot galbena ramane, ca doar nu merge pe baza de soare, ca sa depinda de el.Aveam chiar si un pix galben, al carui scris nu se vedea la lumina becului :rade:Daca tie-ti place, foarte bine, treaba ta. Dar nu e nici pe departe apropiat de lumina zilei.Lumina zilei: 5000-6500K, becul incandescent: 2700k. Link spre comentariu
robert1000 Postat Martie 28, 2014 Autor Partajează Postat Martie 28, 2014 Citesc la lumina becului incandescent, si , culmea e ca paginile albe se vad tot albe la lumina becului incandescent, si nu galbene....oare de ce? Mie nu mi se pare asa de galbena lumina acestui tip de bec....Ok, ai dreptate, gusturile nu se discuta. Mie imi place lumina becurilor incandescente, tie iti place lumina celor economice. Nu-i problema.Noi sa fim sanatosi :jytuiyuMai ramane sa incerc becurile economice cu lumina calda......poate astea-s mai misto Link spre comentariu
lavynyu Postat Martie 28, 2014 Partajează Postat Martie 28, 2014 Da, si noaptea lumina becului tot galbena ramane, ca doar nu merge pe baza de soare, ca sa depinda de el.Aveam chiar si un pix galben, al carui scris nu se vedea la lumina becului :rade:Daca tie-ti place, foarte bine, treaba ta. Dar nu e nici pe departe apropiat de lumina zilei.Lumina zilei: 5000-6500K, becul incandescent: 2700k. Exact noi sa fim sanatosi ca producatorii de becuri ne fraieresc oricum ! Becurile economice pe tub raman o porcarie care oricum incet incet sunt inlocuite de leduri asa ca nu va facetii iluzii la economie ca nu este nici una decat plata banilor , banilor de le electrica la fabricantii de becuri deci in nici un caz nu la noi oamenii de rand ! Link spre comentariu
robert1000 Postat Martie 28, 2014 Autor Partajează Postat Martie 28, 2014 Bine zis lavynyuMulti ii dau zor cum ca fac nu stiu ce mare economie folosind becuri economice si nu vor sa recunoasca, ca, becurile economice produc o lumina foarte deranjanta, comparativ cu cele incandescente si lumineaza si slab.Referitor la factura la electricitate, chiar daca consum putin, tot vin facturi mari......ca imi baga in factura o multime de taxe de cogenerare si certificate verzi, costuri modernizare, etc.Daca platesc 100 lei factura sa zicem, cam jumatate sunt taxe aiurea.....maine poimaine imi baga in factura si salariile personalului Enel.......mare nesimtire. Ce sa le faci......daca nu au concurenta, isi bat joc de noi. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum