Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

alimentator fara transformator

Postări Recomandate

am scotocit după vechile mele caiete cu scheme, că aveam aşa ceva acolo, dar caietul cu pricina parc-a ajuns în pământ!!! :axe: mai clar: e vorba de un alimentator de 100-150 de mA, alimentat direct la 220, cu o tensiune de ieşiere în jur de 9-12 volţi.ţin minte că folosea un divizor capacitiv pe intrare, şi apoi urma un stabilizator parametric clasic, cu un tranzistor, un zenner şi 2 rezistenţe...însă atât mai ţin minte din ea :axe: am nevoie de schema cu pricina să alimentez de la reţea 5 leduri albe... să fabric o lampă, adică...am eu transformatoare de putere mică, da' parcă nu-mi vine, oricât de jeguri ar fi trafurile alea să le folosesc numai pentru atâta lucru!!!schema apăruse în Tehnium, seria de dinainte de revoluţie... dar în care număr, habar n-am!! am uitat!! :weedman:

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• MifTy

5

• niq_ro

2

• sho_gun

1

• vali2006

1

Top autori în acest subiect

sper că ai copii după siturile pe .go.ro, că nu pot accesa nimic de-acolo!! :smt012 tot aşa aveam şi eu un site pe .home.ro, a dispărut ăla fără preaviz, fără nimic!! :axe:şi ca să fiu şi ontopic: indiferent de numărul de leduri înseriate iau acelaşi curent (17 mA, în cazul ăsta), sau însumez curenţii (17x5=85 mA)??? :smt017

Link spre comentariu

sper că ai copii după siturile pe .go.ro, că nu pot accesa nimic de-acolo!! :smt012

exista o "oglinda" la http://www.niqro/lx.ro ..da' oricum am pe hard(-uri copie) si il pot reface imediat..da' uneori mai pica serverele romanesti pentru o zi-doua

indiferent de numărul de leduri înseriate iau acelaşi curent (17 mA, în cazul ăsta), sau însumez curenţii (17x5=85 mA)??? :smt017

daca sunt inseriate curentul e acelasi prin ele, daca ar fi in paralel se insumeaza curentii..am anexat un pdf dupa pagina web indicata... in cazul tau daca pui cele 5 LED-uri in serie in locul LED-ului din schema e ok...
Link spre comentariu

daca sunt inseriate curentul e acelasi prin ele, daca ar fi in paralel se insumeaza curentii..

... încep să uit... :smt005 mulţumesc de răspunsuri.P.S. dacă găsesc până la urmă caietul ăla, promit să pun schema aia aici... poate mai are nevoie de ea careva să alimenteze direct de la reţea ceva cu consum mic, maxim 200 mA...
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

aţi avut vreodată senzaţia că "azi legile fizicii s-au schimbat niţel"?senzaţia asta am avut-o eu azi...de ce mama dracu' pe 3 leduri am o cădere de tensiune de 0,8 volţi, şi numai pe unul singur (ăla aprins!!!) 3 volţi??? (sunt legate în serie, şi da, am verificat să nu le fi pus pe dos, sunt conectate corect, da, nu e nici unul ars... daca era nu se mai aprindea nimic...)...şi mi-am pierdut toată ziua încercând să le fac să meargă CUM VREAU EU!!! :axe:

Link spre comentariu

aţi avut vreodată senzaţia că "azi legile fizicii s-au schimbat niţel"?senzaţia asta am avut-o eu azi...de ce mama dracu' pe 3 leduri am o cădere de tensiune de 0,8 volţi, şi numai pe unul singur (ăla aprins!!!) 3 volţi??? (sunt legate în serie, şi da, am verificat să nu le fi pus pe dos, sunt conectate corect, da, nu e nici unul ars... daca era nu se mai aprindea nimic...)...şi mi-am pierdut toată ziua încercând să le fac să meargă CUM VREAU EU!!! :axe:

Led-urile sunt identice ?
Link spre comentariu

cred că da...leduri albe superbright...singure se aprind normal (la 4,5 v), înseriate şi cu rezistenţă de limitare corespunzătoare, nu!!!am făcut un alimentator mic... aproximativ 16 v redresaţi din punte... principial, adică după calcule, cu o rezistenţă în jur de 1 kohm ar fi trebuit să se aprindă... niet!!am pus la mişto o rezistenţă de 150 de ohmi, şi... s-a aprins drăcia. cam pierit, cam în sictir, dar s-a aprins... (câte un led singur, nu înseriate!!) dacă le pun direct, se aprind strălucitor (cred şi eu, bag în ele cu vre-o 12-13 volţi mai mult decât tensiunea de aprindere...)

Link spre comentariu

Daca numai crezi ca sunt identice nu-i destul. Ledurile formeaza un divizor rezistiv si nefiind identice ca parametrii, caderile de tensiune pe fiecare difera astfel incat unele se aprind altele ntz. Daca tii neaparat sa le aprinzi, ori le pui in paralel cu rezistente aditionale corespunzatoare, ori le inseriezi si le pui shunturi a.i. sa le aprinzi satisfacator. Atentie creste puterea consumata in ambele situatii.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări