Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Realizare timer/temporizator 10 secunde ...

Postări Recomandate

V-as ruga sa ma ajutati cu o schema simpla, pentru realizarea unui timer de 10-15 secunde. As vrea asa, la apasarea butonului sa se realizeze contactul pentru 10-15 secunde dupa care sa intrerupa pana la reapasarea butonului. Multumesc

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 19
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Mays

9

• zal

5

• validae

4

• cristian1961

1

Top autori în acest subiect

Multumesc mult, am mai vazut un montaj Lm555 dar nu bloca dupa perioada determinata pana la reapasarea butonului, ci isi facea perioadele cu intermitenta. Pentru 10 sec cat ar trebui R1 si C1?

Link spre comentariu

Dacă e nevoie de constanţă în timp îndelungat, atunci cond folosit la temporizare trebuie pus nepolarizat şi tip mkt, mpp, mks, mkk. Evident că se modifică şi rez, tot cu formula de calcul respectivă. De exemplu, ptr 10 secunde 1uF + 9,1MOhmi. Se poate adăuga un semireglabil ptr reglaj precis.

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Am terminat montajul cam tarziu din lipsa de timp, merge perfect fix 10 secunde, dar mai am o intrebare la explicatiile schemei zice Capacitor at pin 5 of timer may have to be increased to about 2uF electrolytic type if false triggering takes place. adica daca ar exista declanseri false sa fie crescuta valoarea lui C2(0,1uf) la 2uf, inca nu am finalizat tot montajul, l-am lasat destul alimentat si nu a avut declanseri necontrolate, ce ziceti sa urc C2 la 2uf din oficiu sau sa-l las asa, ma intereseaza deoarece in acest montaj va exista si un contor si nu ar fi binevenite declanseri necomandate.

Multumesc

Link spre comentariu

Am descoperit prima problema, cand scot sursa cu care alimentez montajul din priza se declansaza fara a apasa pe butonul montajului ... sa fie de la acel c2 0,1uf sau sa fie din cauza ca sursa cu care alimentez are condensatori care mai retin o buna perioada curent, alimentarea montajului nu va avea nici un condensator.

Link spre comentariu

Scoaterea din priza nu se pune ca functionare defectuoasa :rade: Vorbim de anomalii care s-ar petrece in timpul functionarii, deci atunci cand e alimentat normal.

Link spre comentariu

Aveti dreptate, dar dupa releul comandat de schema in circuitul secundar va fi si un contor care inregistreaza actiunea si genereaza efecte, de aceea as vrea sa nu existe anomalii, oricum am vazut ca orice consumator conectat la alimentarea montajului il face sa declanseze fara apasarea butonului, deci voi folosi o sursa de alimentare exclusiv pentru montaj, resul in secundar comandate de releu.

Link spre comentariu

Aceleasi simptome le avea si cu sursa facuta special pentru montaj fara vr-un condensator doar traf si redresare si doar montajul conectat la ea, adica se declansa automat la scoaterea din priza sau actionarea butonului de alimentare a sursei montajului, am rezolvat prin inlocuirea c ului de 0,1 cu 2uf acum merge perfect nu se mai declanseaza singur, nu puteam sa-l las asa deoarece montajul va fi folosit in scopuri comerciale si la o tragere accidentala din priza sau intreruperea curentului (asta n-am testat) ori actionarea butonului de oprire a circuitului s-ar fi declansat si ar fi inregistrat si contorul. Oricum pe viitor voi inlocui cu ceva mai complex 555 este totusi pentru montaje mai mult de hobby, nu l-am vazut in nici un temporizator profesional.Multumesc pentru indrumari

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări