Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sugestii si corectii asupra unei scheme de protectie DC

Sharky

Postări Recomandate

• Răspunsuri 59
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

adevarul e ca am stat si eu si-m-am minunat de ce stau unii si gandesc, pare ceva destul de interesant, probabil ca daca suntem copii cuimnti Sharky ne va pune si noua la dispozitie varianta finala, ce sa zic.... spor la munca si sa speram ca se vor gasi oameni de bine care sa contribuie la finalizarea acestui proiect :rock:

Link spre comentariu

Mersi de raspunsuri.Am pus intrebarile aici pt ca schema sa fie publica.Fiti siguri ca va fi publicata varianta finala dupa ce o testez si ma asigur ca merge.D6 e legata gresit ca am o nelamurire. (vezi comentariul de langa ea)Ma gandesc daca alimentez din traf separat protectia, atunci detectia la curent continuu mai merge? adica nu ar trebui legat masa de la traf (consideram un fir masa) si sa il leg la priza mediana a trafdului care alimenteaza ampliful.De chestia asta nu sunt sigur...si nu vreau sa risc sa nu mearga prot la DC fix cand e mai mare nevoie de ea.Deci leg priza mediana la masa din circuit chiar daca alimentarea e dintr-un traf separat?Cam asta vroiam eu sa simbolizez prin firul ala...dar asa mi se pare ca scurtcircuitez o dioda din punte...si asta nu imi miroase a bine..De mers merge schema in simulator.Scuze ca am uitat sa notez tipul stabilizatorului, este vb de 7812.Valorile de pe protectia la supratemperatura le-am pus in graba, cu prima ocazie le voi alege.Din pacate si, la fel ca si ieri azi sunt rupt dupa o zi de tras si nu mai pot gandi limpede.Dau doar explicatia schemei:La conectorul alimentare se conecteaza un traf.la conectorul In se conecteaza iesirea amplificatorului.Protectia la DC :Cand apare DC condensatorii se incarca, tensiunea de pe ei redresata de puntea D5 va ajunge la 0.7V aplicati pe baza lui Q7 si il vor deschide.Acesta va lua curentul din baza lui Q6 care se va bloca, astfel semnalul de eroare va deveni activ, potentialul in acel nod va fi aproximativ 12VProt la scurt:la alimentare amplif + se leaga tensiunea pozitiva de alimentare a amplificatorului la alimentare amplif - se leaga tensiunea negativa de alimentare a amplificatorului R emitor + si - se leaga pe rez de putere din emitorii etajului final.partea cu + se leaga inspre partea dinpre alimentarea pozitiva, partea cu - inspre iesire.la R2 emitor se leaga invers, - inspre alim - si + inspre iesire.Cand curentul prin rez de putere de pe finali creste, si tensiunea pe rez aia creste. Aceasta tensiune e aplicata divizata in baza lui Q8 prin rezistentele R17, R19 si potentiometru. Cand tensiunea ajuge la 0.7V tranzistorul conduce, dioda optocuplorului "lumineaza" si receptorul din optocuplor conduce si fura curentul din baza lui Q6, il blocheaza=> semnalul eroare devine "1" (12V)Partea negativa functioneaza dupa celasi principiuProtectia la supratemperatura:Rezistorul NTC va scadea in valoare odata cu cresterea temperaturii, potentialul apicat in baza lui Q10 creste=> la un moment dat va conduce, ia curentul din baza lui Q6 => eroare = "1"Semnalul eroare merge intr-un bistabil RS. (intrarea S(et) trece bistabilul in starea "1", intrarea R(eset)il trece in "0", in cazul in care se aplica "1" logic pe oricare dintre intrari, daca se aplica "0" bistabilul ramane in starea anterioara, iesirea nu se schimba)Asadar cand se aplica semnal de eroare la intrarea S bistabilul ajunge in starea "1" si ramane asa pana cand apasam pe intrerupator si revine in 0.bistabilul are S prioritar fata de R. Adica daca apesi R nu il resetezi pana cand semnalul de eroare nu dispare.Actionarea releului:Cand bistabilul e in "1" (eroare): in baza lui Q1 avem aprox 12V => Q1 conduce=> ia curentul din baza darlingtonului (Q4,Q5) => il blocheaza=> prin releu nu mia trece curent, releul decupleazaCondensatorul pe releu l-am pus ca sa reduc arcul, nu stiu exact ce valoare sa pun..astept sugestii, eu cam asta vad ca e uzuala la intrerupatoare.Cand bistabilul e in "0" (nu avem erori) in baza lui Q1 avem 0V => Q1 blocat =>curentul merge in baza lui (Q4,Q5) Condensatorul se va incarca treptat prin rezistenta R8 si cand tensiunea pe acesta ajunge la 1.3-1.4V darlingtonul q4,Q5 va conduce si releul se va actiona. Astfel releul este actionat intarziat cu vreo 2s si realizeaza cuplarea intarziata.D3 este pt ca sa descarce mai rapid condensatorul cand apare eroarea.REzistenta e mult mia mica in celalalt sens, condensatorul se descarca rapid si decuplarea imediata.

Link spre comentariu

Salut,Si inca ceva R4/Q1/R9 este la limita.

Nu imi dau seama de ce, poate is prea somnoros acum.Adica 4.7k in colector => de ;la 12V cam 2mA curent maxim.Puterea disipata e nesemnificativa.Sa fie R9 prea mic si spitul de curent de la C6 sa imi arda trnazistorul cand vreau sa il descarc?E adevarat..schema nu e cine stie ce, dar mi se pare f. utila pe acest forum.
Link spre comentariu

Da la D6, parca este un scurt:)si R9 mi se pare prea mic, 10Ohmi..., BC546 duce pana la 100mA, si daca hfe(beta) este mai mic, prin R4 (22K) nu ajunge in saturatie, atunci probabil rezista, dar daca ajunge in saturatie? condensatorul de 220u fiind incarcat la 12V, (12-0.6)/10~ 1AEu cred ca pt. o functinare a detectiei DC, trebuie sa ai masa comuna cu alimentarea amplifului, atlfel nu ai refereinta de 0.In loc de bistabil ar fii fost bun si un tiristor, dar adevarat atunci resetul este putin mai complicat.In fine, este o schema interesanta, si mai important ca nu-i luat de pe net :yawinkle: Baftaofftopic: ai primit raspunsul la intrebarea din signature?

Link spre comentariu

condensatorul de 220u nu cred ca se incarca numai pana la 1.4V, ca e pus peste jonctiunile baza emitor de la darlingtonCand il trag la masa cu bc546 am 1.4V pe cond, cel putin .55 cade pe dioda, raman 0.9V, care prin 10ohmi nu dau curent prea mare...zic io, s-ar putea sa gresesc undeva.La intrebarea din semnatura am primit raspunsuri destul de variate :)

Link spre comentariu

Revin cu o varianta imbunatatita.Am legat masa de la alimentarea protectiei la masa de la amplif.Avantaje: protectia la DC va merge :weedman: Dezavantaje: nu merge in cazul unor amplifuri in punte alimentate cu sursa simpla, unde fiecare amplif sta la U/2 (asa diful are 0 offset pe el) si au amplificari egale dar de semna opus. Daca leg protectia asa ii leg o iesire care sta in U/2 direct la masa si iese fum :toimonster: Cred ca ar trebui sa masor diferential tensiunea intre cele 2 borne ale amplifului.In felul asta ar trebui sa mearga cu orice tip de amplificator.Ma mai gandesc cum fac asta..din pacate iar trebuie sa plec de acasa.Intrebarea nr 2: Sunt necesare diodele d7 si d8?Adica eu nu vad in ce situatie ar ajunge jocntiunile Baza-Colector ale tranzistorilor Q8 si Q9 polarizate direct. Eu le-am pus sa ma pazesc de asta, dar nu vad in ce situatie s-ar putea intampla catastrofa.M-ar tenta sa ma scap de ele.La valorile pt protectia la supratemperatura tot nu le-am ales, dar topologia tot aia va fi.Astept sfaturile voastre. :partyman:

Link spre comentariu

Am legat masa de la alimentarea protectiei la masa de la amplif.Avantaje: protectia la DC va merge :weedman: Dezavantaje: nu merge in cazul unor amplifuri in punte alimentate cu sursa simpla, unde fiecare amplif sta la U/2 (asa diful are 0 offset pe el) si au amplificari egale dar de semna opus. Daca leg protectia asa ii leg o iesire care sta in U/2 direct la masa si iese fum :toimonster:

Cred ca am gresit aici, ar trebui sa mearga si asa pt ca am alimentare din traf si stabilesc masa ca fiind iesirea unui amplif.Intre timp mi-a venit alta idee.Daca tot am un termistor vreau sa il folosesc si pt controlul turatiei unui ventilator.
Link spre comentariu

Tocmai m-am trezit si am mai indesat niste componente in schema pt controlul turatiei ventilatorului.Intrebari:In felul asta ventilatorul nu mai e alimentat flotant fata de masa amplifului, ci direct la masa acestuia.Exista vreo sansa sa introduca mizerii in masa si sa bazaie ampliful?Eu as zice ca nu..dar...Merita osteneala? sau pun un termistor in plus cu circuitul de control aferent si alimentez flotant?

Link spre comentariu

Ma gandesc,ca o sa faci pe bancul de proba , sa vezi daca functioneaza, :tonqe: ,atunci vei face , mai mici sau mai mari corectii ?Uitela ce m-am gandit :trage o linie de la colectorul Q6 la IC pinul 14 .Pune un zenner mic in emitorul lui Q13 , dar rezistorul R31 ramane legat la masa.Faci astfel un prag de tensiune , astfel ca ventilatorul va lua turatie, doar la atingerea temperaturii pe care o stabilesti. :smt017 ,poate ar fi bine de legat un LED+R in paralel cu ventilatorul? Daca crezi ca ventilatorul,poate sa faca ceva paraziti pe calea de semnal, faci un filtru pe ferita si un C de 4.7nf-100nf spre masa .....hai ,ca ne mai gandim.... :smt006

Link spre comentariu

intre colectorul lui Q6 si pinul 14 (intrarea Set a bistabilului) e legatura logica simbolizata prin eticheta "eroare"o sa trag linie ca sa evit pe viitor confuziile.La fel si pt "Vcc"Eu as zice ca oricum am prag de turatie, cand tensiunea intre baza lui Q13 si masa am 1.2V si Q13 se deschide. Tensiunea e 12V divizata de NTC, R32 si potentiometru. Atata tot ca intre 1.2V si 1.4 deschiderea e liniara, nu e comutare brusca, dar asta e intr-un fel compensata de variatia mare a rezistentei termistorului odata cu temperatura, deci toate astea ar trebui sa faca pragul destul de abrupt incat disiparea pe tranzistor sa fie mica.M-ar tenta sa folosesc pwm pt reglarea turatiei, dar banuiesc ca as mari sansele de zgomot.R28 si R32 le aleg dupa ce ridic caracteristica termistoruluiLedul in paralel cu ventilatorul la ce ajuta? Sau doar ca si indicator vizual?Am alimentat un ventilator de 24V 1A pe sursa amplificatorului, ! fara sa leg la punctul central de masa, am legat pe masa de la iesirea difuzoarelor ! si nu am putut sesiza zgomote in plus.Sa speram ca nu va fi nevoie de ferite. Daca e proiect public multa lume va intreba de unde face rost de ele, asta pe langa alte intrebari puse aiurea pt ca nu vor citi documentatia.Schema o voi face pe bancul de proba, dar as vrea sa elimit cat mai multe erori din faza de proiectare, ca nu prea am timp de depanari.

Link spre comentariu

azi m-am apucat sa testez...si surpriza, nu merge cum vreau eu protectia la DC.Ca sa o fac sa mearga trebuie sa pun R13 de 4.7k.Nu imi dau seama de ce.Am folosit ca si sursa de semnal o baterie de 9V.Prin rezistenta de 47k nu decupleaza, prin alta de 4.7 decupleaza.Am masura caderea de tensiune Vce pe Q7 si am ajuns la concluzia ca nu se satureaza decat daca ii pun rezistenta de 4.7k.Am incercat si cu 10k si tot nu se satureaza, raman vreo 5-6V pe el.Vbe e 0.6, condensatorii se incarca pana pe la 1.6V.Ce dracu are? Tranzistorul ala ar trebui sa aiba beta peste 100, deci i-ar ajunge 0.14mA in baza cat sa poata trage potentialul din colector la masa.Am gasit si o greseala.Q7 nu se aplica direct la baza lui Q6, ci printr-o dioda a puntii redresoare de la intrare. Am pus un divizor de tensiune in baza lui Q6, o rez in plus in paralel cu jonctiunea BE de 10K. Asa Q6 primeste doar 1/3 din tensiune.Ma rog..asta e alta problema, care am rezolvat-o. In schimb cu Q7 nu mai stiu ce sa fac.Nu as vrea sa pun rezistenta de 4.7K ca atunci ar trebui sa pun conzi de 220u in loc de 22 si pe langa asta s-ar disipa mai multa putere degeaba pe ea.HEEEEEELP. :banghead: :smt021 :bere:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări