Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

LCD 2x16 + 16f628a

pspsuceava

Postări Recomandate

IDE : MPLAB

COMPILATOR : XC8

Nu exista exemple pentru acest compilator de lcd facute ok... Eu nu am gasit.

M-am chinuit sa adaptez diverse programe pentru alte compilatoare dar nu am reusit...

Ce am reusit pana acum:

#include <xc.h>//#include <htc.h>#pragma config BOREN = OFF, CPD = OFF, FOSC = XT , MCLRE = OFF, WDTE = OFF, CP = OFF, LVP = OFF, PWRTE = ON#define _XTAL_FREQ = 4000000#define	LCD_RS RB6#define	LCD_RW RB5#define LCD_EN RB4#define LCD_DATA	PORTB#define	LCD_STROBE()	((LCD_EN = 1),(LCD_EN=0))/* write a byte to the LCD in 4 bit mode */void delay_ms(unsigned int n){	do {		_delay(4000);	} while(--n != 0);}void delay_us(unsigned int i){    do {		_delay(4);	} while(--i != 0);voidlcd_write(unsigned char c){	DelayUs(40);	LCD_DATA = ( ( c >> 4 ) & 0x0F );	LCD_STROBE();	LCD_DATA = ( c & 0x0F );	LCD_STROBE();}/* * 	Clear and home the LCD */voidlcd_clear(void){	LCD_RS = 0;	lcd_write(0x1);	DelayMs(2);}/* write a string of chars to the LCD */voidlcd_puts(const char * s){	LCD_RS = 1;	// write characters	while(*s)		lcd_write(*s++);}/* write one character to the LCD */voidlcd_putch(char c){	LCD_RS = 1;	// write characters	lcd_write( c );}/* * Go to the specified position */voidlcd_goto(unsigned char pos){	LCD_RS = 0;	lcd_write(0x80+pos);}/* initialise the LCD - put into 4 bit mode */voidlcd_init(){	char init_value;	//COMPARATORIII	init_value = 0x3;	//TRISA=0;	TRISB=0b00000000;	LCD_RS = 0;	LCD_EN = 0;	LCD_RW = 0;	DelayMs(15);	// wait 15mSec after power applied,	LCD_DATA	 = init_value;	LCD_STROBE();	DelayMs(5);	LCD_STROBE();	DelayUs(200);	LCD_STROBE();	DelayUs(200);	LCD_DATA = 2;	// Four bit mode	LCD_STROBE();	lcd_write(0x28); // Set interface length	lcd_write(0xF); // Display On, Cursor On, Cursor Blink	lcd_clear();	// Clear screen	lcd_write(0x6); // Set entry Mode}void main(){	lcd_init();        lcd_goto(0);	// select first line	lcd_puts("12345678");	lcd_goto(0x40);	// Select second line	lcd_puts("Hello world");	for(;;);}

Vedeti vreo greseala?

Ce cred eu ca este gresit, probabil routinele de delay...

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 33
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• pspsuceava

18

• Ionut Pavel

6

• Liviu M

4

• Mondan

3

Top autori în acest subiect

#define	LCD_RS RB6#define	LCD_RW RB5#define LCD_EN RB4#define LCD_DATA	PORTB...lcd_write(unsigned char c){   DelayUs(40);   LCD_DATA = ( ( c >> 4 ) & 0x0F );...
Cand faci LCD_DATA = ( ( c >> 4 ) & 0x0F ); faci RB4..RB6 = 0. In cazul asta, RS=1 din puts e inutil, primul lcd_write il face 0:
lcd_puts(const char * s){   LCD_RS = 1;   // write characters   while(*s)      lcd_write(*s++);}
Pe de alta parte, in xc8 exista _delay_ms() si _delay_us(), nu-s convins ca-ti trebuie functii proprii.
Link spre comentariu

Nu am inteles prima parte, iar a doua parte, mie fiecare delay din cele enumerate ( si cel cu us si cu ms ) imi dau erori ca nu sunt recunoscute... E vreo bliblioteca care trebuie inclusa ( am incercat htc.h ) si nu merge...?

Link spre comentariu

Daca c=0xab, rezultatul operatiei:

LCD_DATA = ( ( c >> 4 ) & 0x0F );
e echivalent cu

PORTB = 0x0a
Cu alte cuvinte, RB7..RB4 = 0b0000. Cu alte cuvinte, dupa o operatie lcd_write, obtii RB6 == LCD_RS = 0.

Referitor la _delay_us()/_delay_ms() care e mesajul de eroare?

Link spre comentariu

Referitor la delay:Cand folosesc delayms() simplu:make -f nbproject/Makefile-default.mk SUBPROJECTS= .build-confmake[1]: Entering directory `C:/Users/Iliescu/MPLABXProjects/LCDTESTv2.X'make -f nbproject/Makefile-default.mk dist/default/production/LCDTESTv2.X.production.hexmake[2]: Entering directory `C:/Users/Iliescu/MPLABXProjects/LCDTESTv2.X'"G:\MPLAB\Microchip\xc8\v1.30\bin\xc8.exe" --pass1 --chip=16F628A -Q -G --double=24 --float=24 --opt=default,+asm,+asmfile,-speed,+space,-debug --addrqual=ignore --mode=free -P -N255 --warn=0 --asmlist --summary=default,-psect,-class,+mem,-hex,-file --output=default,-inhx032 --runtime=default,+clear,+init,-keep,-no_startup,+osccal,-resetbits,-download,-stackcall,+clib --output=-mcof,+elf:multilocs --stack=compiled:auto:auto "--errformat=%%f:%%l: error: (%%n) %%s" "--warnformat=%%f:%%l: warning: (%%n) %%s" "--msgformat=%%f:%%l: advisory: (%%n) %%s" -obuild/default/production/lcd.p1 lcd.c lcd.c:36: warning: (361) function declared implicit intlcd.c:90: warning: (361) function declared implicit int"G:\MPLAB\Microchip\xc8\v1.30\bin\xc8.exe" --chip=16F628A -G -mdist/default/production/LCDTESTv2.X.production.map --double=24 --float=24 --opt=default,+asm,+asmfile,-speed,+space,-debug --addrqual=ignore --mode=free -P -N255 --warn=0 --asmlist --summary=default,-psect,-class,+mem,-hex,-file --output=default,-inhx032 --runtime=default,+clear,+init,-keep,-no_startup,+osccal,-resetbits,-download,-stackcall,+clib --output=-mcof,+elf:multilocs --stack=compiled:auto:auto "--errformat=%%f:%%l: error: %%s" "--warnformat=%%f:%%l: warning: (%%n) %%s" "--msgformat=%%f:%%l: advisory: (%%n) %%s" -odist/default/production/LCDTESTv2.X.production.elf build/default/production/lcd.p1 Microchip MPLAB XC8 C Compiler (Free Mode) V1.30Copyright © 2014 Microchip Technology Inc.License type: Node Configuration:: warning: (1273) Omniscient Code Generation not available in Free modelcd.c:36: warning: (1464) number of arguments passed to function "_DelayMs" does not match function's prototypelcd.c:85: warning: (1464) number of arguments passed to function "_DelayMs" does not match function's prototypelcd.c:88: warning: (1464) number of arguments passed to function "_DelayMs" does not match function's prototypelcd.c:90: warning: (1464) number of arguments passed to function "_DelayUs" does not match function's prototypelcd.c:92: warning: (1464) number of arguments passed to function "_DelayUs" does not match function's prototype:0: error: undefined symbols: _DelayMs(dist/default/production\LCDTESTv2.X.production.obj) _DelayUs(dist/default/production\LCDTESTv2.X.production.obj) (908) exit status = 1make[2]: *** [dist/default/production/LCDTESTv2.X.production.hex] Error 1make[1]: *** [.build-conf] Error 2make: *** [.build-impl] Error 2make[2]: Leaving directory `C:/Users/Iliescu/MPLABXProjects/LCDTESTv2.X'make[1]: Leaving directory `C:/Users/Iliescu/MPLABXProjects/LCDTESTv2.X'BUILD FAILED (exit value 2, total time: 3s)cand folosesc _delay_ms(); cum ai zis tu:make -f nbproject/Makefile-default.mk SUBPROJECTS= .build-confmake[1]: Entering directory `C:/Users/Iliescu/MPLABXProjects/STERGE.X'make -f nbproject/Makefile-default.mk dist/default/production/STERGE.X.production.hexmake[2]: Entering directory `C:/Users/Iliescu/MPLABXProjects/STERGE.X'"G:\MPLAB\Microchip\xc8\v1.30\bin\xc8.exe" --pass1 --chip=16F628A -Q -G --double=24 --float=24 --opt=default,+asm,+asmfile,-speed,+space,-debug --addrqual=ignore --mode=free -P -N255 --warn=0 --asmlist --summary=default,-psect,-class,+mem,-hex,-file --output=default,-inhx032 --runtime=default,+clear,+init,-keep,-no_startup,+osccal,-resetbits,-download,-stackcall,+clib --output=-mcof,+elf:multilocs --stack=compiled:auto:auto "--errformat=%%f:%%l: error: (%%n) %%s" "--warnformat=%%f:%%l: warning: (%%n) %%s" "--msgformat=%%f:%%l: advisory: (%%n) %%s" -obuild/default/production/newmain.p1 newmain.c newmain.c:22: warning: (361) function declared implicit intnewmain.c:38: warning: (361) function declared implicit int"G:\MPLAB\Microchip\xc8\v1.30\bin\xc8.exe" --chip=16F628A -G -mdist/default/production/STERGE.X.production.map --double=24 --float=24 --opt=default,+asm,+asmfile,-speed,+space,-debug --addrqual=ignore --mode=free -P -N255 --warn=0 --asmlist --summary=default,-psect,-class,+mem,-hex,-file --output=default,-inhx032 --runtime=default,+clear,+init,-keep,-no_startup,+osccal,-resetbits,-download,-stackcall,+clib --output=-mcof,+elf:multilocs --stack=compiled:auto:auto "--errformat=%%f:%%l: error: %%s" "--warnformat=%%f:%%l: warning: (%%n) %%s" "--msgformat=%%f:%%l: advisory: (%%n) %%s" -odist/default/production/STERGE.X.production.elf build/default/production/newmain.p1 Microchip MPLAB XC8 C Compiler (Free Mode) V1.30Copyright © 2014 Microchip Technology Inc.License type: Node Configuration:: warning: (1273) Omniscient Code Generation not available in Free modenewmain.c:38: warning: (1464) number of arguments passed to function "__delay_ms" does not match function's prototypenewmain.c:87: warning: (1464) number of arguments passed to function "__delay_ms" does not match function's prototypenewmain.c:90: warning: (1464) number of arguments passed to function "__delay_ms" does not match function's prototypenewmain.c:92: warning: (1464) number of arguments passed to function "__delay_us" does not match function's prototypenewmain.c:94: warning: (1464) number of arguments passed to function "__delay_us" does not match function's prototype:0: error: undefined symbols: __delay_ms(dist/default/production\STERGE.X.production.obj) __delay_us(dist/default/production\STERGE.X.production.obj) (908) exit status = 1make[2]: *** [dist/default/production/STERGE.X.production.hex] Error 1make[1]: *** [.build-conf] Error 2make: *** [.build-impl] Error 2make[2]: Leaving directory `C:/Users/Iliescu/MPLABXProjects/STERGE.X'make[1]: Leaving directory `C:/Users/Iliescu/MPLABXProjects/STERGE.X'BUILD FAILED (exit value 2, total time: 2s)Deci eroarea e UNDEFINED functions..

Link spre comentariu

Am inclus deja xc.h, stai sa vad daca merge, dar te referi la faptul ca pentru a pune delay de 40 de ms sa zicem, trebuie pus un for(int i=0;i<5;i++) __delay_ms(10); sau ma rog, sa il pui de 4 ori la rand? Adica nu merge schimbat argumentul? E absurd.

Link spre comentariu

Am facut acum un alt proiect, am copiat un cod care are deja rutinele astea, ca daca le scriu eu nu merge, tot imi da eroare, e ciudat :) ma cam enerveaza compilatorul asta nou de la microchip...Eu nu inteleg o chestie, deci pana la urma pinii de la display trebuie conectati pe porturile RB4- Rb7, nu?voidlcd_write(unsigned char c){__delay_us(40);LCD_DATA = ( ( c >> 4 ) & 0x0F ); // mi-a explicat aici cineva ca are ar face RB4-RB7 0, deci inteleg ca pinii astia 4 ii folosesc, nu?LCD_STROBE();LCD_DATA = ( c & 0x0F );LCD_STROBE();}Sau invers, pe 0 - 4?Multumesc tuturor pentru ajutor !!!

Link spre comentariu

LCD_DATA = ( ( c >> 4 ) & 0x0F ); /*Iti face bitii 3-0 ai portului egali cu bitii 7-4 al lui c dar bitii 7-4 ai portului ii face 0*/LCD_DATA = ( c & 0x0F ); /*Iti face bitii 3-0 ai portului egali cu bitii 3-0 al lui c dar bitii 7-4 ai portului ii face 0*/Deci bitii 7-4 ai portului ii face 0 si apare o problema daca tu mai ai ceva conectat acolo.

Link spre comentariu

unsigned char temp;temp = LCD_DATA;temp = temp & 0xF0temp = temp | ((c>>4)&0x0F);LCD_DATA = temp;

? Sa modific programul sa pun asta in loc sau ?Si inca o intrebare, eu am alimentare diferentiata pentru picsi pentru display, pentru display am pus un incarcator de telefon, pentru pic am lasat pickit2-ul pe vdd on. ideea e ca daca il programez cat timp am displayul conectat, imi da eroare, trebuie sa scot displayul din montaj, sa programez picul dupa care sa il pun iarasi. e corect sau nu?Si cu MCLR-ul eu in program in pragma config il pun OFF, si din pickit2 il tin in reset, e ok, nu?Stiu ca pot face MCLR-ul si " hardware ", adica sa il pun leg cu un switch si o rezistenta, dar credca merge si din program direct, nu?Ma gandesc ca circuitul pentru MCLR e util daca fac PCB-ul si nu o sa mai am pickitul conectat la el, dar asa, nu e nevoie, ma gandesc eu.
Link spre comentariu

Cum spune Elef. Se aplica la trimiterea datelor catre LCD.Sau asa. LCD_DATA = (LCD_DATA & 0xF0) | (c >> 4); /*Pentru high nibble*/LCD_DATA = (LCD_DATA & 0xF0) | c; /*Pentru low nibble*/Astea nu iti mai modifica bitii 7-4 ai portului.Sau daca vrei sa fii total safe:LCD_DATA = (LCD_DATA & 0xF0) | ((c >> 4) & 0x0F); /*Pentru high nibble*/LCD_DATA = (LCD_DATA & 0xF0) | (c & 0x0F); /*Pentru low nibble*/

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări