TESSLA Postat Aprilie 13, 2014 Partajează Postat Aprilie 13, 2014 Daca varful acelui "ciocan" prezinta o despicatura longitudinala, e o scula pentru batut cercurile la butoaie, denumita in unele zone si "papusa". Daca nu are despicatura inseamna ca e un ciocan de cioplit/crapat piatra. Cat despre celalta scula si eu stiam ca se numeste tot gealau (banuiesc ca denumirea vine de la verbul "a gelui") sau robanc si se foloseste pentru cantul scandurilor. Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Aprilie 14, 2014 Partajează Postat Aprilie 14, 2014 Cred in ca treaba asta cu impinsul e vorba mai mult de tehnica si talent decat de forta.Cam asa e!Si mai ales trebuie sa fie bine ascutit cutitul rindelei.Daca`l dai pe brat trebuie sa taie parul.Asta e ultima rindea, se foloseste la indreptat fin.Grig Link spre comentariu
Jean41 Postat Aprilie 29, 2014 Autor Partajează Postat Aprilie 29, 2014 Daca varful acelui "ciocan" prezinta o despicatura longitudinala, e o scula pentru batut cercurile la butoaie, denumita in unele zone si "papusa". Daca nu are despicatura inseamna ca e un ciocan de cioplit/crapat piatra.Cat despre celalta scula si eu stiam ca se numeste tot gealau (banuiesc ca denumirea vine de la verbul "a gelui") sau robanc si se foloseste pentru cantul scandurilor. Nu,nu are o despicatura longitudinala si nici nu pare sa fi avut.Oricum cu acest "ciocan" bunicul meu batea cercurile la butoaie acum 60-70 ani. Link spre comentariu
costinium6 Postat Mai 2, 2014 Partajează Postat Mai 2, 2014 In spirit de gluma, Virgil, bunicul tau batea doagele la butoaie cu el pentru ca este un ciocan, a facut alegerea perfecta, eu am incercat sa bat niste cuie cu o piatra si am aflat ca nu existau cuie pe vremea cand se batea cu piatra. cand dadeam cu peatra in cui aceasta ricosa doar in mana mea, aproape mi-am strivit degetele. cine nu incearca nu stie... Link spre comentariu
invest20042001 Postat Februarie 6, 2017 Partajează Postat Februarie 6, 2017 ciocanul din poza , daca are acel canal in partea frontala, la noi se numeste Baschie, se foloseste la batutul cercurilor de butoi. Am si eu una si da, am si butoi ( de 25 l , din dud, plin cu tuica de Pitesti) Link spre comentariu
mihaighe Postat Februarie 7, 2017 Partajează Postat Februarie 7, 2017 In timp de 2 ani cred ca aflat cum se cheama. Link spre comentariu
zet_it Postat Septembrie 17, 2019 Partajează Postat Septembrie 17, 2019 Ciocanul se numeste Baschie . Foloseste la batutul cercurilor de butoi precum a spus un coleg anterior... Link spre comentariu
elektronu85 Postat Septembrie 22, 2020 Partajează Postat Septembrie 22, 2020 Vechi topicul, dar totusi nou! La noi, in Bucovina la robanc i se mai spune si ruzbantz, probabil o deformare regionala. Ciocanul de batut cercuri la noi se cheama basca, probabil tot deformare regionala! Link spre comentariu
Nostalgic Postat Septembrie 22, 2020 Partajează Postat Septembrie 22, 2020 Acum 9 minute, elektronu85 a spus: Vechi topicul, dar totusi nou! La noi, in Bucovina la robanc i se mai spune si ruzbantz, probabil o deformare regionala. Ciocanul de batut cercuri la noi se cheama basca, probabil tot deformare regionala! La mine prin zonă prima sculă se cheamă ROBANC și al doilea BAȘCHIU. Link spre comentariu
M.Adrian Postat Septembrie 23, 2020 Partajează Postat Septembrie 23, 2020 In zona mea i se zice la rindeaua aia lunga ori broasca ori baschiu, iar la ciocanul de cercuri babușcă. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum