Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum se numeste?

Jean41

Postări Recomandate

Daca varful acelui "ciocan" prezinta o despicatura longitudinala, e o scula pentru batut cercurile la butoaie, denumita in unele zone si "papusa". Daca nu are despicatura inseamna ca e un ciocan de cioplit/crapat piatra. Cat despre celalta scula si eu stiam ca se numeste tot gealau (banuiesc ca denumirea vine de la verbul "a gelui") sau robanc si se foloseste pentru cantul scandurilor.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 24
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• iuli09

3

• costinium6

3

• Jean41

3

• valangjed

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Cred in ca treaba asta cu impinsul e vorba mai mult de tehnica si talent decat de forta.

Cam asa e!Si mai ales trebuie sa fie bine ascutit cutitul rindelei.Daca`l dai pe brat trebuie sa taie parul.Asta e ultima rindea, se foloseste la indreptat fin.Grig
Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Daca varful acelui "ciocan" prezinta o despicatura longitudinala, e o scula pentru batut cercurile la butoaie, denumita in unele zone si "papusa". Daca nu are despicatura inseamna ca e un ciocan de cioplit/crapat piatra.Cat despre celalta scula si eu stiam ca se numeste tot gealau (banuiesc ca denumirea vine de la verbul "a gelui") sau robanc si se foloseste pentru cantul scandurilor.

Nu,nu are o despicatura longitudinala si nici nu pare sa fi avut.Oricum cu acest "ciocan" bunicul meu batea cercurile la butoaie acum 60-70 ani.

Link spre comentariu

In spirit de gluma, Virgil, bunicul tau batea doagele la butoaie cu el pentru ca este un ciocan, a facut alegerea perfecta, eu am incercat sa bat niste cuie cu o piatra si am aflat ca nu existau cuie pe vremea cand se batea cu piatra. cand dadeam cu peatra in cui aceasta ricosa doar in mana mea, aproape mi-am strivit degetele. 

cine nu incearca nu stie...

Link spre comentariu
  • 2 ani mai târziu...

ciocanul din poza , daca are acel canal in partea frontala, la noi se numeste Baschie, se foloseste la batutul cercurilor de butoi. Am si eu una si da, am si butoi ( de 25 l , din dud, plin cu tuica de Pitesti)

Link spre comentariu
  • 2 ani mai târziu...
  • 1 an mai târziu...

Vechi topicul, dar totusi nou! La noi, in Bucovina la robanc i se mai spune si ruzbantz, probabil o deformare regionala. Ciocanul de batut cercuri la noi se cheama basca, probabil tot deformare regionala! :)

Link spre comentariu
Acum 9 minute, elektronu85 a spus:

Vechi topicul, dar totusi nou! La noi, in Bucovina la robanc i se mai spune si ruzbantz, probabil o deformare regionala. Ciocanul de batut cercuri la noi se cheama basca, probabil tot deformare regionala! :)

La mine prin zonă prima sculă se cheamă ROBANC și al doilea BAȘCHIU. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări