Jean41 Postat Martie 14, 2014 Partajează Postat Martie 14, 2014 Aceasta scula (rindea mare) se numeste GILAU ?Are 63 cm lungime si 8 cm latime si aproximativ 80 ani. Link spre comentariu
miron1947 Postat Martie 14, 2014 Partajează Postat Martie 14, 2014 Din Dex. GEALĂU ~ie n. Rindea (lungă) folosită pentru prelucrarea pieselor mari. / Link spre comentariu
valangjed Postat Martie 14, 2014 Partajează Postat Martie 14, 2014 Am si eu un gealau(asa se spune la noi) facut de un mester din satul meu inainte de 1950. Link spre comentariu
Voltus Postat Martie 15, 2014 Partajează Postat Martie 15, 2014 O scula excelenta . Ascutita corespunzator ramai impresionat de ce poate face ( vezi turoriale pe youtube hand plane block). Link spre comentariu
iuli09 Postat Martie 15, 2014 Partajează Postat Martie 15, 2014 Pe vremea cand bunicul meu lucra cu asa ceva ii zicea "broasca" Link spre comentariu
em2006 Postat Martie 15, 2014 Partajează Postat Martie 15, 2014 La Zalau i se spunea "GILĂU", exact asa cum se mentioneaza in primul post.Eu asa i-am zis dintotdeauna, pentru ca asa am invatat de la tata. Link spre comentariu
iuli09 Postat Martie 15, 2014 Partajează Postat Martie 15, 2014 Tot ce se poate , bunicul meu ca si mine, era oltean . Asadar , in Oltenia i se spunea candva "broasca" ; nu stiu daca termenul se mai foloseste. Link spre comentariu
em2006 Postat Martie 15, 2014 Partajează Postat Martie 15, 2014 Aha! Te-am prins, oltene! N-am banuit nimic pana acum, mai ales ca ti-ai scris si domiciliul cu litera mare, asa cum o face orice ardelean care se respecta (pe sine, dar si limba ce-o vorbeste). Mai ramane sa te prinzi de unde-am scos niste parametri (cu un singur "i"), pe topicul ploiesteanului care prefera literele mici. Si atunci vom vorbi aceasi limba. Stii tu. Topicul despre parametrii (de data asta cu doi "i") puntii (tot cu doi "i") redresoare. viewtopic.php?f=16&t=165118#p1491670 Link spre comentariu
Vizitator mar_k Postat Martie 15, 2014 Partajează Postat Martie 15, 2014 Salut ! Sa adaugam si denumirea de robanc care este specifica pentru zona Moldovei. Este scula perfecta pentru indreptat cantul scandurilor. Link spre comentariu
iuli09 Postat Martie 15, 2014 Partajează Postat Martie 15, 2014 Gilau , gealau , rindea ,robanc, broasca , se pare ca in acest caz sunt mai multe variante corecte ; in chestiunea "parametrilor" insa , ma tem ca trebuie sa raman ferm pe pozitii Link spre comentariu
costinium6 Postat Martie 15, 2014 Partajează Postat Martie 15, 2014 robanc sau robant, am si eu unul, e bun de spart usa ca mascatii, alta utilizare nu am gasit pentru el, l-as da unui dentist ca si la scos dinti cred ca merge. Link spre comentariu
romicap Postat Martie 15, 2014 Partajează Postat Martie 15, 2014 Da , robanc ,am si eu unul cu care a lucrat tata v`o 40 de ani (de altminteri mai am aproape majoritatea sculelor de tamplarie si dogarie cu care a lucrat batranul meu) ...si este in stare impecabila.O scula care , daca stii ce sa faci cu ea e foarte de folos ! Link spre comentariu
costinium6 Postat Martie 15, 2014 Partajează Postat Martie 15, 2014 trebuie sa stii si mai trebuie sa si poti sa o impingi. barbatii din trecut puteau sa il impinga toata ziua, noi nu mai putem din cauza alimentatiei si a stresului. eu i-as face o cutie din sticla sa il pun in loc de tablou. Link spre comentariu
valangjed Postat Martie 15, 2014 Partajează Postat Martie 15, 2014 Cred in ca treaba asta cu impinsul e vorba mai mult de tehnica si talent decat de forta.Cei care au folosit coasa stiu ca "la coasa" conteaza "tehnica manuirii coasei" mai mult decat forta "cosasului", cam acelasi lucru se intampla si la lucrul cu vechile unelte de tamplarie. Link spre comentariu
Jean41 Postat Aprilie 13, 2014 Autor Partajează Postat Aprilie 13, 2014 Multumesc pentru colaborare!Totusi as mentiona ca broasca este fiica mult mai mica a gilaului. Dar de acest ciocan ce parere aveti? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum