Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator cu 2SC5200 pe ambele ramuri


Postări Recomandate

Va salut, am de reparat un amplificator stereo de putere (PA). Carcasa si multe dinauntru sunt de QSC dar placa propriu zisa a fost facuta de cineva. Pe un canal avea un brum usor, am schimbat intre ei cativa prefinali dar i-am pus invers si am ars etajul final (o parte din el). Am dat jos radiatorul si am gasit 8 tranzistori identici (2SC5200), 4 pe fiecare canal si nici urma de perechea complementara (2SA).Alimentarea e simetrica.Amplificatorul a functionat o perioada de timp destul de buna.Exista astfel de scheme sau e o gresela a celui care a facut placa?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Da, exista astfel de etaje finale, se mai numesc si cvasicomplementare.

Se foloseste conexiunea Sziklai pentru a realiza dintr-un tranzistor NPN si unul PNP un tranzistor compus de tip PNP sau invers.

Adica pentru ramura negativa acolo unde ai nevoie de un final PNP se poate folosi un final NPN cu un prefinal PNP legat in conexiune Sziklai.

http://en.wikipedia.org/wiki/Sziklai_pair

http://sound.westhost.com/articles/cmpd-vs-darl.htm

 

Este multa documentatie despre asa ceva, am pus doar cele mai accesibile linkuri.

post-7817-13982977512_thumb.jpg

Link spre comentariu

De fapt doar "b" si "c" sunt cvasi, si sunt destul de similare, diferenta o face dioda aceea, cunoscuta sub numele de "baxandall" menita sa amelioreze simetria la zona de trecere. Etajele de acest tip se folosesc atunci cand se detine sau prefera tranzistori finali de o singura polaritate ( ca fapt divers poate fi la fel de bine si invers, numai PNP ), performantele insa sunt mai slabe fata de complementar. Cat despre varianta "a", acesta este un CFP ( complementary feedback pair ) o configuratie presupus a avea performante sporite insa care este mult mai supusa riscului de instabilitate decat colectorul comun, compensarea deci devine ceva mai importanta mai ales la schemele ceva mai pretentioase.

Link spre comentariu

Dioda Baxendall simulează o joncţiune b-e a unui trz final pnp fantomă în emitorul trz prefinal pnp. Aşa se apropie de funcţionarea celui npn şi mai scad distorsiunile. Ca să fie şi mai apropiaţi, se poate simula şi ptr trz prefinal npn în colector o joncţiune b-e a unui trz final pnp fantomă. E pe principiul aplicat de Bryston.Aşa făceam la o anumită schemă simetrică pe vremea cînd nu găseam decît trz npn.

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Am schimbat finalii, cei vechi erau fake.Problema initiala persista, pe respectivul canal se aude un brum deranjant. Am masurat -130mV la iesire, celalalt canal are un brum acceptabil si -30mV la iesire. De reglat nu pot regla nimic, nu este niciun potentiometru in amplificator. Am schimbat toti tranzistorii de la intrare pana la prefinali intre cele doua canale si tot asa ramane brumul.Care credeti ca poate fi problema? M-am gandit sa alimentez canalele pe rand, poate se influenteaza unul pe celalalt, desi statia a mers bine odata. Electroliticii arata in regula, acestia nu i-am interschimbat inca.

Link spre comentariu

Depistează sursa brumului, poate fi poziţia acelui canal, lîngă trafo sau alimentarea cu 220V, ori lipsă cablu ecranat, mase prost alese prin cutie...Ţi-aş spune cum să reduci deriva la ieşire dar mă tem că faci o belea acolo, lasă-l aşa, sînt amplifuri care merg chiar cu derivă mai mare.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări