Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Problema stabilizator mic cu 2N3055: se arde trz de comanda

rinaldoparaipan

Postări Recomandate

Am o problema:Am facut montajul de mai jos-un stabilizator de tensiune din 60V in 12V.Rezistenta din baza este de 2k2(masurata, ok), trz verde este BD139-16, cel albastru este 2N3055, zennerul de 13V la 3W.In paralel cu zennerul mai este un electrolitic de 10uF 100V.Problema este ca, la cuplarea alimentarii montajul a fuctionat, am decuplat alimentarea si cand am alimentat a doua oara, a pocnit BD-ul.Si Zennerul.Schimbat ambele, alimentat, pocnit din nou.Am schimbat rezistenta incercuita cu rosu cu una de 10k si fuctioneaza ok.Totusi rezistenta de 2k2 e ok dupa parerea mea, zennerul rezista pana la 50mA.Totusi de ce s-au ars doua BD-uri?BD-uri fake?Consumul montajului ce necisita 12V e mic, cca 40-50mA.

post-32004-139829775031_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 18
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• rinaldoparaipan

6

• Marian

3

• validae

2

• giongiu

2

Zile populare

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Am scris mai sus, BD 139-16 care are Vceo 100V(Un BD normal are 80V)De curent nu se pune problema, consumul pe ramura de 12V este de 40-50mA.

Link spre comentariu

60v ai masurat in gol sau in sarcina ? Daca transformatorul are 60V in secundar, dupa redresare si filtrare ai o tensiune de varf de circa 84,6V care scade sub 60V in sarcina, cat de mica ar fi ea.Mai pune si fluctuatia tensiunii de retea.

Si cu tranzistorii astia chinezesti, nu ai incredere in parametrii declarati, mai ales daca-i soliciti spre maxime :rade:

Link spre comentariu
...Daca transformatorul are 60V in secundar, dupa redresare si filtrare ai o tensiune de varf de circa 84,6V care scade sub 60V in sarcina, cat de mica ar fi ea...

Imposibil, cum adica sa scada Vcc-ul mai bine de 20V indiferent de sarcina, cine spune asta? Cred ca ar trebui sa va revizuiti afirmatia...

...BD 139-16 care are Vceo 100V(Un BD normal are 80V)...

Gresit, VCE este tot 80V, terminatia -16 vine de la Hfe mai mare. Consulta mai atent pdf-ul.

Traful scoate 2x21V deci am 59V in secundar.

Valoarea subliniata este relativ corecta, dar gresit exprimata, adica nu ai in secundar tensiunea aia ci ai 59Vcc de la 42Vca din secundar, care de fapt nu e tocmai 59 ci mai degraba aproximativ 57Vcc.

...In paralel cu zennerul mai este un electrolitic de 10uF 100V...

Si uite principala buba, electroliticul ala a bulit BD-ul si acesta la randul sau zenner-ul, probabil l-ai pus acolo pentru ideea de multiplicator de capacitate ( adica riplu mic ), pai daca de la peste 55Vcc scazi cu zenner pana la 13V, de unde mama naibii sa mai ai riplu? asadar condensatorul ala nu doar ca e complet inutil dar de fapt e si daunator asa cum ai putut constata.

In alta ordine de idei avand in vedere curentul necesar atat de mic atunci eu as zice ca e o risipa sa mergi pe 2N3055 si riscant datorita tensiunii mari de alimentare, un simplu MJE340 se descurca cu brio la cei 50mA ( va trebui sa fie asistat de un mic radiator ). Rezistenta o dimensionezi destul de simplu, MJE340 are o amplificare in curent de minim 30, adica pentru 50mA curent de colector, este necesar in baza un curent de cam 1,7mA, sa zicem ca dimensionam rezistenta pentru 5mA, sa mai zicem ca avem zenner de 13V pentru a compensa caderea Vbe, deci 59-13=46; 46/0,005=9,2k; Poti folosi o rezistenta ceva mai mica pentru a fi sigur ca ai resurse, sa zicem 6k8 sau 7k5 sau cel mult 8k2, evident rezistentele vor trebui dimensionate corespunzator valorii folosite pentru parametrul putere.

Link spre comentariu

De ce nu ai folosit numai o sectiune din secundarul trafului?I-ti erau de ajuns cei 21V ac pentru a obtine 12Vcc si in felul asta scuteai de "efort" tranzistorii.In configuratia folosita de tine tranzistorii sint de fapt Darlington.

Link spre comentariu

Din graba am scris 59V in secundar, de fapt era 59V CC.Nu pot folosi priza mediana, fiindca firul de legatura e rupt(intern, bobinajul are continuitate).@marian, ca sa nu poluam forumul cu intrebari aiurea, un numar de telefon de contact se poate?Mersi.

Link spre comentariu

...In paralel cu zennerul mai este un electrolitic de 10uF 100V...

Si uite principala buba, electroliticul ala a bulit BD-ul si acesta la randul sau zenner-ul, probabil l-ai pus acolo pentru ideea de multiplicator de capacitate ( adica riplu mic ), pai daca de la peste 55Vcc scazi cu zenner pana la 13V, de unde mama naibii sa mai ai riplu? asadar condensatorul ala nu doar ca e complet inutil dar de fapt e si daunator asa cum ai putut constata.
Poti sa explici de ce e vinovat electroliticul de arderea BD-ului? Ca e inutil, as putea fi de acord, ca e daunator, in nici-un caz. La punerea alimentarii, tensiunea pe electrolitic creste rapid de la zero, la 12V. Tensiunea in emitor BD va creste la fel de rapid de la zero la cca 11,2V. Cu ce ar afecta asta buna functionare a tranzistorului?
Link spre comentariu

In paralel cu zennerul mai este un electrolitic de 10uF 100V.

In schema este figurat inaintea diodei zener, nu in paralel.

tensiunea pe electrolitic creste rapid de la zero, la 12V.

Daca este conectat ca in desen, acolo apare tensiunea de varf(59V).
Link spre comentariu

Sa reformulez: In functie de natura sarcinii folosirea unui electrolitic in baza tranzistorului poate cauza strapungerea acesteia la intreruperea alimentarii.Banuiesc ca in afara de electroliticul pus de filtrare in desen, mai exista unul de 10u suplimentar intre baza si masa, condensator care pe desen nu apare, daca este asa atunci eu imi sustin afirmatia ca distrugerea BD ar fi putut fi cauzata de el, daca nu este vorba despre un condensator suplimentar fata de desen atunci probabil fie lipsa de radiator ( desi ma indoiesc ca disipatia a fost suficient de mare ) fie tranzistor de proasta calitate...

Link spre comentariu

Ca sa lamurim lucrurile:Mai exista un condensator, nefigurat in desen de 10u, intre baza trz si masa.Nu se pune problema de disipatie termica fiindca montajul a functinat cca 1 min, fara incalzirea componentelor.De fapt s-a ars cind l-am ralimentat dupa ce am pus un mic radiator pe 2N(de abia se incalzea la atingere).Radiatorul nu face contact cu nimic.Deci daca condensatorul nu influienteaza negativ(asa cum am banuit) nu poate fi decat BD-ul contrafacut problema.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări