Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SURSA 0-30V/0-6A, kit K7200 + sursa in comutatie

gap

Postări Recomandate

Buna ziua,As dori sa realizez si eu sursa K7200, numai ca as dori ca in loc de traf sa pun o sursa in comutatie 21/35V (cu TOP250YN). Sursa in comutatie o sa scoata mazim 7A deci voi limita curentul maxim la 6A. Banui ca va trebui sa mai pun o dioda inainte de condensatorii de filtraj, ca sa nu am probleme cand trec de la tensiune mare la tensiune mica (sa nu buseasca condensatorii in sursa in comutatie).Credeti ca merge?

Link spre comentariu

După părerea mea astfel de hibrizi pot face obiectul unor experimente, insa niciodata nu vor da ca rezultat un ,,bun de folosință îndelungată,,. Sfatul meu este ori fa-l in totalitate in comutație ori fa-l asa clasic cum este schema de la A la Z. Spor!!! :aplauze

Link spre comentariu

Merge, dar indicat este sa o faci pe transformator. Sursa k7200 se alimenteaza prin 2 tensiuni, dar foloseste pe ramura de forta una din ele. Sursa ta in comutatie scoate 2 tensiuni, problema se pune atunci cand fortezi o ramura, pentru ca isi va mari tensiunea si ramaura de tensiune pe care nu o folosesti , sau in cazul tau ramura de ~20vCC , deci va trebui eventual sa pui un lm7820 pe alimentarea lui 741 si sa pui condensatori cu tensiuni mai mari pe ramura de secundar a sursei in comutatie. Daca vrei sa scoti 6 amperi din sursa, nu o sa pui o sursa in comutatie de 7 amperi, o sa pui una cu capacitate mai mare, nu se lucreaza la limita. Iar pentru ca folosesti un smps , indicat este sa pui si o protectie la scurt circuit.

Link spre comentariu
După părerea mea astfel de hibrizi pot face obiectul unor experimente, insa niciodata nu vor da ca rezultat un ,,bun de folosință îndelungată,,. Sfatul meu este ori fa-l in totalitate in comutație ori fa-l asa clasic cum este schema de la A la Z. Spor!!! :aplauze

E un sfat gresit :nebun:

Daca vrei sa scoti 6 amperi din sursa, nu o sa pui o sursa in comutatie de 7 amperi, o sa pui una cu capacitate mai mare, nu se lucreaza la limita.

Si in cazul trafului nu trebuie sa procedezi la fel?

Iar pentru ca folosesti un smps , indicat este sa pui si o protectie la scurt circuit.

Si limitarea de curent a sursei liniare nu limiteaza curentul, deci un scurtcircuit e imposibil?

O siguranta rapida pe iesirea sursei in comutatie e suficienta.

Sursa k7200 se alimenteaza prin 2 tensiuni, dar foloseste pe ramura de forta una din ele. Sursa ta in comutatie scoate 2 tensiuni, problema se pune atunci cand fortezi o ramura, pentru ca isi va mari tensiunea si ramaura de tensiune pe care nu o folosesti

In caz ca foloseste o sursa stabilizata. Daca e nestabilizata, se comporta fix ca un traf!

Pt a o face stabilizata, trebuie sa-i calculeze si reactia. Si cum cei mai multi se feresc de asta...

Apoi, si daca e stabilizata, tensiunea va creste doar daca inductantele de pe iesire nu sunt facute identic, pe aceelasi miez.

Deci, nici problema asta nu mai exista.

Pe bune, sfaturile trebuie acordate in cunostiinta de cauza, ca altfel mai mult incurca!

Link spre comentariu

Sursa este facuta cu TOP250YN. E calculata sa mearga la 7A. Puterea debitata de sursa este undeva la 246W, in conditiile in care integratul duce 290W. Schema este cea data de softul celor de la Power Integrations. Din cate se lauda ei, sursa este stabilizata in tensiune, cel putin pe ramura pe care este reactia. In cazul meu, reactia este pe ramura de 21V, care mie mi s-a parut a fi mai importanta deoarece alimenteaza practic toate integratele. Pe iesirea de 35V, nu e chiar atat de critica stabilizarea. Conform datasheet-ului si datelor din softul lor, sursa ar trebui sa scota 7A fara probleme, cum sub 5% variatie a tensiunii pe ramura cu reactie, deci nu vad nici o pb in a trage din ea 6A.Motivele pentru care m-am orientat la sursa in comutatie sunt urmatoarele:- greutatea - intentionez sa fac o dubla sursa, dubla tensiune (patru surse). 4 X 2,75-3,25Kg = hernie :P- costul - un traf de 2X15V 300VA se invarte in jurul a 150 RON (din ce am gasit eu)

Link spre comentariu

De ce TOP 250 si nu o sursa cu UC3842 sau 43?O sa fie destul de greu in conditii de amator sa scoti maximul din acea sursa. Cele mai frecvente probleme or sa fie arderea diodelor transil din snubere si intrarea in protectie a integratului la sarcini mari si intreruperea uneia dintre ramuri.Ori faci iesire diferentiala, ori sincronizezi sursele incat oricare ar intra in protectie sa o intrerupa fortat si pe cealalta!Ideea ar fi excelenta, dar o sa-ti scoata peri albi si o sa-ti goleasca buzunarele pana o pui la punct.

Link spre comentariu

In prima faza sursele vor fi independente. Se pot si sincroniza doua surse, dar necesita putina munca (microcontroller). Referitor la posibila instabilitate, intai o sa fac o sursa si sa o testez la putere maxima (7A). Daca e OK o sa folosesc varianta cu TOP, daca nu , ma orientez la alta. Oricum ar fi, tot pe comutatie trebuie sa merg.Daca pun doua transil-uri in paralele, ar ajuta?Multumesc.

Link spre comentariu

1.CIBY2 are dreptate, este foarte greu - spre imposibil de a obține puteri APROPIATE de maximul teoretic cu acest gen de integrate ( nu neapărat de la această firmă, în general ) . Sunt scheme care se cer a fi atent proiectate și apoi ajustate experimental, cu transformatoare de înaltă calitate, etc. Chiar și datesheet-urile recunosc că acea putere se obține ÎN ANUMITE condiții.

2. NU , în principiu nu se pot pune două transiluri în paralel pentru că este , practic, imposibil să aibă exact aceeași tensiune de străpungere. Problema este că la o proiectare atentă și un transformator bine executat nu ar trebui să se distrugă . E drept, P6KE este la limită într-o sursă de 200-300W , 1.5KE ar fi poate mai nimerit.

Link spre comentariu
Daca vrei sa scoti 6 amperi din sursa, nu o sa pui o sursa in comutatie de 7 amperi, o sa pui una cu capacitate mai mare, nu se lucreaza la limita.

Si in cazul trafului nu trebuie sa procedezi la fel?

Iar pentru ca folosesti un smps , indicat este sa pui si o protectie la scurt circuit.

Si limitarea de curent a sursei liniare nu limiteaza curentul, deci un scurtcircuit e imposibil?

O siguranta rapida pe iesirea sursei in comutatie e suficienta.

Sursa k7200 se alimenteaza prin 2 tensiuni, dar foloseste pe ramura de forta una din ele. Sursa ta in comutatie scoate 2 tensiuni, problema se pune atunci cand fortezi o ramura, pentru ca isi va mari tensiunea si ramaura de tensiune pe care nu o folosesti

In caz ca foloseste o sursa stabilizata. Daca e nestabilizata, se comporta fix ca un traf!

Pt a o face stabilizata, trebuie sa-i calculeze si reactia. Si cum cei mai multi se feresc de asta...

Apoi, si daca e stabilizata, tensiunea va creste doar daca inductantele de pe iesire nu sunt facute identic, pe aceelasi miez.

Deci, nici problema asta nu mai exista.

Pe bune, sfaturile trebuie acordate in cunostiinta de cauza, ca altfel mai mult incurca!

-Da si in cazul trafului trebuie sa procedezi la fel, dar noi vorbim despre o sursa in comutatie , nu despre traf.

-Fara indoiala "O siguranta rapida pe iesirea sursei in comutatie e suficienta", dar eu ma refeream pe iesirea sursei k7200.

-"In caz ca foloseste o sursa stabilizata. Daca e nestabilizata, se comporta fix ca un traf!" Corect, am facut referire la o sursa stabilizata, dar tinand cont ca sursa k7200 se alimenteaza cu doua tensiuni diferite, aceasta problema apare!, ca exemplu o sursa atx, conectati un bec de 12v ~4a pe ramura de 12 si masurati tensiunea pe ramura de 5.

Link spre comentariu

1.CIBY2 are dreptate, este foarte greu - spre imposibil de a obține puteri APROPIATE de maximul teoretic cu acest gen de integrate ( nu neapărat de la această firmă, în general ) . Sunt scheme care se cer a fi atent proiectate și apoi ajustate experimental, cu transformatoare de înaltă calitate, etc. Chiar și datesheet-urile recunosc că acea putere se obține ÎN ANUMITE condiții.

2. NU , în principiu nu se pot pune două transiluri în paralel pentru că este , practic, imposibil să aibă exact aceeași tensiune de străpungere. Problema este că la o proiectare atentă și un transformator bine executat nu ar trebui să se distrugă . E drept, P6KE este la limită într-o sursă de 200-300W , 1.5KE ar fi poate mai nimerit.

Cand un om iti spune ca esti beat , nu-l crede. Cand iti spun doi, du-te si te culca.

Back to the drawing board :jytuiyu .

Link spre comentariu

@generalulelectronist - o sursa bine facuta, scoate fara probleme cat e facuta sa scoata. Daca faci o sursa de 6A, atunci o faci sa scoti 6A in cele mai grele conditii pe care le vei intalni si gata.

Fara indoiala "O siguranta rapida pe iesirea sursei in comutatie e suficienta", dar eu ma refeream pe iesirea sursei k7200.

Dupa cum am intrebat anterior: cum faci scurt la o sursa cu limitare de curent? :nas: Iti zic eu cum: nu faci. Sursa nu va da niciodata (in afara de vre-un defect intern) un curent mai mare decat cel setat din potentiometru. Deci departe de scurt (distrugerea vre-unei piese).

Corect, am facut referire la o sursa stabilizata, dar tinand cont ca sursa k7200 se alimenteaza cu doua tensiuni diferite, aceasta problema apare!, ca exemplu o sursa atx, conectati un bec de 12v ~4a pe ramura de 12 si masurati tensiunea pe ramura de 5.

Pt ca e vorba de un alt tip de sursa: la atx se face un fel de medie a tensiunilor de pe iesire.Si la o sursa f bine facuta (exclus chinezarii!), nu apare acest dezechimibru! Am spus anterior de inductanta de iesire corect facuta!Vezi si sursele pt amplificatoare (simetrice, deci 2 tensiuni) corect facute: nici la ele nu apare dezechilibrul :)De ce nu te-ai documentat mai mult inainte de a-mi raspunde aceelasi lucru?
Link spre comentariu

Dupa cum am intrebat anterior: cum faci scurt la o sursa cu limitare de curent?

scurtul va aduce tensiunea foarte aproape de 0, dar vei avea 10amperi :smt103: .Protectia intrerupe definitiv V/A, limitarea de curent nu. In legatura cu sursa in comutatie , sunt total deacord.
Link spre comentariu

Nu inteleg...Tot ansambul sursa liniara + sursa comutatie este dimensionat pt a rezista fara nici cea mai mica problema la curentul maxim pe care il va permite limitarea de curent din sursa liniara.Daca sursa in comutatie da 6A, se va ajusta kitul velleman sa dea, pe pozitia de maxim a potentiometrului de curent, nu mai mult de 6A!Deci, nu poate interveni nici o suprasolicitare a vre-unei parti a sursei.Daca se doresc 10A la iesire, atunci se foloseste o sursa in comutatie care poate livra 10A.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări