Mishu_17 Postat Martie 7, 2019 Partajează Postat Martie 7, 2019 Nu am nevoie de sursa pentru amplificator... vreau sa o construiesc din pasiune si pentru ca mi-ar prinde bine in atelier... 1 Link spre comentariu
sesebe Postat Martie 7, 2019 Partajează Postat Martie 7, 2019 (editat) Acum 32 minute, UDAR a spus: Tensiunea de +12V obținută cu TL431 este folosită și ca referință. Studiaza schema si ai sa vezi ca nu-i chiar asa. Reglajul de tensiune este facut de DA11 care are ca referinta tensiunea (fractiune din) de la iesirea lui DA1.2. Cit timp nu este activa limitarea de curent realizata cu DA1.2 iesirea lui DA1.2 este in saturatie spre plus si constituie referinta pt reglajul de tensiune. Aceasta tensiune nu este foarte bine stabilizata pt ca depinde tensiunea de saturatie a operationalului, tensiune care variaza in functie de temperatura si curentul consumat la iesirea operationalului si probabil si de alti parametri. Editat Martie 7, 2019 de sesebe Link spre comentariu
UDAR Postat Martie 7, 2019 Partajează Postat Martie 7, 2019 Tensiunea de saturație ”sus” a lui 324 este foarte constantă pentru curenți de la câțiva µA până la 1mA să zicem . Iar dependența de temperatură de circa 4mV/°C se poate neglija față de cei 12V ( mai exact circa 11V care mai rămân). Este prețul plătit pentru soluția aleasă de limitare a curentului . De ce a ales-o , nu știu! Dar dacă vrem să fim riguroși ai dreptate , nu e chiar o referință ”cinstită”. Link spre comentariu
alcon Postat Martie 7, 2019 Partajează Postat Martie 7, 2019 53 minutes ago, Mishu_17 said: Nu am nevoie de sursa pentru amplificator... vreau sa o construiesc din pasiune si pentru ca mi-ar prinde bine in atelier... Ce ar fi sa studiati si aceasta schema, pentru a avea de unde alege? 1 Link spre comentariu
d2134 Postat Martie 7, 2019 Partajează Postat Martie 7, 2019 R15 si R16 sunt de 510R/5W? Eu nu cred. Link spre comentariu
sesebe Postat Martie 7, 2019 Partajează Postat Martie 7, 2019 (editat) Îmi place ca toată lumea vrea să-și facă "sursa de laborator". Unul nu zice ca vrea să-și facă o simpla sursa de alimentare reglabila. Se pare ca lumea nu știe ce înseamnă cu adevarat o sursa de laborator, ce performante trebuie sa aibă. Schema la care am comentat și mai sus poate fi folosita fără probleme dar în nici un caz nu o poti nu-mi "de laborator". La o sursa de laborator nu este permis sa folosești astfel de "improvizații" pt referință. 1 oră în urmă, d2134 a spus: R15 si R16 sunt de 510R/5W? Eu nu cred. Mai degraba de 0.51ohm. Editat Martie 7, 2019 de sesebe 1 Link spre comentariu
UDAR Postat Martie 7, 2019 Partajează Postat Martie 7, 2019 10 minutes ago, sesebe said: Îmi place ca toată lumea vrea să-și facă "sursa de laborator". Unul nu zice ca vrea să-și facă o simpla sursa de alimentare reglabila. Se pare ca lumea nu știe ce înseamnă cu adevarat o sursa de laborator, ce performante trebuie sa aibă. Sunt total de acord ! Poate ar fi util un topic unde să ne spunem părerea - personală sau din ”cărți” , nu contează - despre ce condiții ar trebui să îndeplinească o sursă de laborator . Link spre comentariu
Mishu_17 Postat Martie 7, 2019 Partajează Postat Martie 7, 2019 (editat) Multumesc tuturor pentru raspunsuri. Am realizat schema sursei in Eagle. Asa cum am fost sfatuit in topicul din categoria software de electronica, am decis sa folosesc Eagle. Atasez schema si cablajul. Am folosit partea de semnalizare a suprasarcinii/scurtcircuitului din schema de la postarea aceasta: https://www.elforum.info/topic/87163-sursa-de-laborator-0-50v-0-5a/?do=findComment&comment=1762630 Am conectat AO ramas liber ca si aici: https://e2e.ti.com/blogs_/archives/b/thesignal/archive/2012/11/27/the-unused-op-amp-what-to-do Vreau sa folosesc un transformator de 24V/6.6A, iar limita de curent o voi regla la mai putin decat 5A. Voi folosi o punte redresoare de 10A si un condensator de 10000uF/63V pentru filtrare. In locul lui 2N3055 voi folosi un montaj darlington format din BD243 (driver) si mai multe TIP35C (inca ma gandesc cate, probabil 4) cu rezistente in emitor. Astept parerile dvs... layout.pdf schematic.pdf Editat Martie 7, 2019 de Mishu_17 Link spre comentariu
Mishu_17 Postat Martie 7, 2019 Partajează Postat Martie 7, 2019 Atasez layout-ul si schema actualizate... Link spre comentariu
UDAR Postat Martie 7, 2019 Partajează Postat Martie 7, 2019 E prea puțin 2W pentru R14 ! Minim 5W la 3A. Link spre comentariu
Mishu_17 Postat Martie 7, 2019 Partajează Postat Martie 7, 2019 (editat) Atasez schema actualizata... Pentru 5A cred ca voi avea nevoie de mai mult decat 5W... Deci aleg 10W... Editat Martie 7, 2019 de Mishu_17 Link spre comentariu
Mishu_17 Postat Martie 7, 2019 Partajează Postat Martie 7, 2019 Atasez din nou cablajul actualizat pentru ca am modificat footprint-urile la semireglabili. Link spre comentariu
Marian Postat Martie 8, 2019 Partajează Postat Martie 8, 2019 12 hours ago, UDAR said: Poate ar fi util un topic unde să ne spunem părerea - personală sau din ”cărți” , nu contează - despre ce condiții ar trebui să îndeplinească o sursă de laborator . N-ar fi rau un astfel de demers, si cred ca esti printre cei mai in masura sa initieze un asemenea topic. 9 hours ago, Mishu_17 said: Pentru 5A cred ca voi avea nevoie de mai mult decat 5W Uneori ma oftic cand vad lipsuri atat de elementare de teorie tinand cont de activitatea mea sustinuta de la alimentatoare. Pai pe bune? Faci sursa de laborator si nici macar puterea unei rezistente amarate in cc nu esti in stare sa o determini??? 5A*5A*0R33 egal cat? Sau altfel zis ce tensiune pica pe o rezistenta de 0,33 Ohm la 5A? Si daca afli tensiunea atunci care mama masii e puterea disipata? Cititi oameni buni, nu mai lucrati orbeste sperand la mura in gura de la noi de pe forum pentru fiecare in parte la problemele lui. Electronica nu-i pe baza de presupuneri ci pe baza de teorie exacta, pe baza de matematica ( multa ), pe calcule pe care le tot ocoliti de parca ar fi dracul impielitat, si cautati calculatoare online pentru orice tampenie... O abilitate neexersata se pierde, adica degeaba ai fost la scoala premiant la mate daca pentru orice tampenie folosesti calculator online, o sa uiti ca 1+1=2... Link spre comentariu
Mishu_17 Postat Martie 8, 2019 Partajează Postat Martie 8, 2019 (editat) Multumesc @Marian pentru explicatii... 5A*5A*0.33R=8.25W, puterea disipata pe rezistenta. Ce parere ai despre layout ? Ce imbunatatiri s-ar putea aduce ? Am incercat sa tin cont anumite reguli, dar nu stiu daca am tinut cont de acestea asa cum trebuie... Editat Martie 8, 2019 de Mishu_17 Link spre comentariu
sesebe Postat Martie 8, 2019 Partajează Postat Martie 8, 2019 1 oră în urmă, Marian a spus: N-ar fi rau un astfel de demers, si cred ca esti printre cei mai in masura sa initieze un asemenea topic. Uneori ma oftic cand vad lipsuri atat de elementare de teorie tinand cont de activitatea mea sustinuta de la alimentatoare. Pai pe bune? Faci sursa de laborator si nici macar puterea unei rezistente amarate in cc nu esti in stare sa o determini??? 5A*5A*0R33 egal cat? Sau altfel zis ce tensiune pica pe o rezistenta de 0,33 Ohm la 5A? Si daca afli tensiunea atunci care mama masii e puterea disipata? Cititi oameni buni, nu mai lucrati orbeste sperand la mura in gura de la noi de pe forum pentru fiecare in parte la problemele lui. Electronica nu-i pe baza de presupuneri ci pe baza de teorie exacta, pe baza de matematica ( multa ), pe calcule pe care le tot ocoliti de parca ar fi dracul impielitat, si cautati calculatoare online pentru orice tampenie... O abilitate neexersata se pierde, adica degeaba ai fost la scoala premiant la mate daca pentru orice tampenie folosesti calculator online, o sa uiti ca 1+1=2... Like!!! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum