Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Despre bias? la amplif SE cu el 84

battobataaree

Postări Recomandate

Buna seara , mi-am terminat in sfarsit amplificatorul stereo dupa schema de la radio TRAVIATA cu care v-am tot batut la cap si am sesizat o noua mare problema. Lampile finale el84 se incing foarte tare INCAT SEVEDE ARS IN JURUL SOCLULUI si la 3-4 luni de folosire incep sa distorsioneze la bass si distorsiunea se aude in special pe inalte si pe medii.Daca schimb cu alte lampi noi NU MAI DISTORSIONEAZA . Sunt deja la al doilea set de lampi care au inceput sa distorsioneze si ma gandesc ca problema asta se datoreaza faptului ca se incing excesiv de tare si ajung la saturatie prea repede.Am masurat toate tensiunile si corespund cu schema ,singura chestie la care ma gandesc este ca schema avand autobias ,sa nu cumva sa fie auto dat la maxim ,astfel incat sa functioneze cu curent de mers in gol prea mare etajul final . De auzit se aude clar pana incepe sa aibe distorsiunea asta de la bass. stie careva cum sa procedez ,sau cum as putea regla biasul ,daca asta este problema cu adevarat? Va multumesc ..iata schema cu etajul final :

http://postimg.org/image/6h3qserir/

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• battobataaree

6

• zal

4

• RockDok

3

• Aurel Iosif

1

Top autori în acest subiect

Prima intrebare este legata de curentul de mers in gol (bias) se respecta aproximativ 45mA ? Apoi daca distorsiuniele se aud de la inceput pe bas si apoi pe medii si inalte inseamna ca banda audio este complet distorsionata, prima cauza poate fi transformator inadecvat d.p.d.v. al impendantei deci trebuie comunicata valorile P/S

Link spre comentariu

Prima intrebare este legata de curentul de mers in gol (bias) se respecta aproximativ 45mA ? Apoi daca distorsiuniele se aud de la inceput pe bas si apoi pe medii si inalte inseamna ca banda audio este complet distorsionata, prima cauza poate fi transformator inadecvat d.p.d.v. al impendantei deci trebuie comunicata valorile P/S

e ciudata chestia asta cu biasul ..eu stiu ca la lampi biasul e tensiunea de negativare care se aplica pe grila de intrare (de semnal) .Schema asta are o rezistenta pusa la masa pe grila de semnal ..eu nu inteleg cum reglez biasul sau cum il masor ,daca nu exista o tensiune negativa exterioara pusa pe grila ...in cea ce priveste distorsiunea ,ea apare doar pe inalte ,dar cand e basul puternic .Pe difuzorul de bass nu se aude .Am incercat si alte difuzoare si e la fel si folosesc condensatori de 2,2 uf pe inalte,dar daca pun lampi noi nu se mai aude...
Link spre comentariu

Aici curentul de mers în gol e dictat de rez din catod. Verifică-i valoarea şi verifică şi cond din paralel cu ea.

asa m-am gandit si eu sincer..n-ar avea cum altfel ..am verificat valoarea ,condensatorul este in regula ,tensiunea intre catod si masa este cea din schema adica in jur de 6 v ...cu toate astea frige grav la modul ca s-a innegrit soclul de jur imprejur si patesc chestia asta ca merge bine cateva luni si incepe sa distorsioneze pe inalte cand e basul mai puternic.Daca pun finali noi dispare distorsiunea ,in conditiile in care pun numai nos-uri
Link spre comentariu

Ori lămpile nu mai sînt ce au fost pe vremea aia, ori e ceva greşit în schemă, ori nici trafo nu se adaptează acolo.

transformatoarele de iesire si alimentare sunt originale traviata ,la ambele canale se intampla aceeasi chestie , frig la fel ,poate nu stiu eu cat de tare trebuie sa friga astea,dar e suspect la modul ca m-am si fript odata si mi-au iesit basici ...chiar asa ruleaza?salutare zal ..apropo :)
Link spre comentariu

Evident că te arzi, balonul are o temperatură în funcţionare de circa 220*C, conform datelor.

inseamna ca e totul ok..voi mai cerceta cu distorsiunea aia si asta e ..ce pot sa zic ...multumesc fain si tie zal si celui de mai sus..seara faina ! ;)
Link spre comentariu

Da jos un traf, pune 12VAC pe secundar si vezi tensiunile in primar. Calculezi raportul de transformare, avind impedanta sarcinii vei sti ce Ra apare pe lampa, cu PSF-ul poti pozitiona dreapta de sarcina si vezi unde sare ( mai mult) peste puterea disipata maxima admisa.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări