Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Un ciocan de lipit pe 110V merge si la 220V?

Vizitator an0th3r_0n3

Postări Recomandate

Vizitator an0th3r_0n3

Buna ziua!Am un ciocan de lipit clasic primit de la cineva si este model de america cu priza de america iar pe el scrie doar 110V. Nu stiu daca merge doar pe 110V sau e scris pe el asa in ideea in care urma sa fie folosit doar in america si atunci vreau sa stiu daca exista riscul sa il ard daca il conectez la 220V, am adaptorul, imi trebuie doar informatia.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 21
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• validae

5

• vitriol74

3

• ratza

2

• tavi 84

2

Top autori în acest subiect

Vizitator an0th3r_0n3

Inseriaza o dioda, de ex. 1N4007 (1A).

imi poti spune te rog cum sa fac asta mai exact? va mai merge pe 110v? nu ma pricep la electronica, asa ca scuza-mi intrebarile
Link spre comentariu

Nu e suficient sa inseriezi o dioda din pacate, fiindca tensiunea de varf a retelei este de 310V. Acest varf conteaza la sarcinile rezistive si cea mai buna solutie este sa cumperi un variator de tensiune cum sunt cele de iluminat sau sa recuperezi unul de aspirator de exemplu.Se poate si construi usor unul, trebuie un triac BT137, un diac DC32, un potentiometru de 1MOhm si un condensator de 0,1uF/400V. Se regleaza tensiunea la jumatate si se inlocuieste potentiometrul cu o rezistenta fixa cu valoarea echivalenta a potentiometrului reglat.Metoda se poate folosi si la motoare provenite din USA sau Anglia, cu tensiunea de 110Vc.a.

Link spre comentariu

Va merge cu diodă. 110V înseamnă 310V vîrf-vîrf. Dacă redresezi 220V monoalternanţă obţii aceeaşi valoare, doar că nu va fi sinusoidă.

Link spre comentariu
Vizitator an0th3r_0n3

Nu e suficient sa inseriezi o dioda din pacate, fiindca tensiunea de varf a retelei este de 310V. Acest varf conteaza la sarcinile rezistive si cea mai buna solutie este sa cumperi un variator de tensiune cum sunt cele de iluminat sau sa recuperezi unul de aspirator de exemplu.Se poate si construi usor unul, trebuie un triac BT137, un diac DC32, un potentiometru de 1MOhm si un condensator de 0,1uF/400V. Se regleaza tensiunea la jumatate si se inlocuieste potentiometrul cu o rezistenta fixa cu valoarea echivalenta a potentiometrului reglat.Metoda se poate folosi si la motoare provenite din USA sau Anglia, cu tensiunea de 110Vc.a.

mi se pare buna ideea cu regulatorul de tensiune de iluminat, e varianta cea mai ieftina si mai simpla.
Link spre comentariu

Nu fa nici o incercare, pana nu pui poza adaptorului (si interior). Eu am avut un ciocan de lipit care functiona la 12V si cu adaptor la 220V. Adaptorul era un condensator de 10 microF. Pana nu vedem despre ce adaptor este vorba, nu ne putem pronunta.

Link spre comentariu
Vizitator an0th3r_0n3

Nu fa nici o incercare, pana nu pui poza adaptorului (si interior). Eu am avut un ciocan de lipit care functiona la 12V si cu adaptor la 220V. Adaptorul era un condensator de 10 microF. Pana nu vedem despre ce adaptor este vorba, nu ne putem pronunta.

nu, nu cred ca e vreun adaptor sofisticat. e o chestie minuscula doar ca trecere de la un model de priza la altul. dar totusi il voi desface si ma voi uita. multumesc de sugestie!
Link spre comentariu

Acel adaptor e doar pentru a trece de la formatul american la cel european, nu are absolut nimic in el.in cel mai bun caz poate contine o siguranta calibrata strict pentru consumatorul respectiv :rade:Construieste un variator de tensiune cum am spus mai sus si regleaza-l fix la jumatate si nu ai treaba !Am facut asta si cu un aspirator canadian al unui coleg, am montat variatorul in compartimentul sacului, avea si racire garantata.

Link spre comentariu

Ăla cu cond de 10uF cu ulei era la o trusă sovietică, buba era să letconul avea cablu normal, cu ştecher ptr priză................Cred că tot un autotraf cu priză la 100-110-120V e mai indicat.

Link spre comentariu

Incearca experienta cu un bec de 110V, chiar te rog ! Vei avea o surpriza.Neplacuta.

O dioda serie cu consumatorul de tip rezistiv reduce valoarea tensiunii eficace de la 220 de volti,la 155 de volti.

Amîndoi aveţi dreptate, mi-am dat seama de greşeală imediat cum am desenat forma de undă :)
Link spre comentariu

Mă bucur că s-a ajuns cu discuţiile până la acestpunct; confuzia respectivă este larg răspândită.Într-adevăr, ceva "se înjumătăţeşte"; dar nu evorba de tensiune, ci de putere.Tensiunea (în cazul redresarii monoalternanţă, fărăfiltru capacitiv !) este Uef/SQRT 2 (unde Uef reprezintăvaloarea efectivă a tensiunii alternative, iar SQRT 2 estebanalul 1,4142..., adică radical din 2 !)Toate afirmaţiile de mai sus se pot demonstra atâtpe cale experimentală, cât şi prin calcul.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări