Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

frecventmetru cu PIC

Vizitator pai

Postări Recomandate

Salut.As vrea sa fac un frecventmetru cu un PIC 16F84A si as dori sa-mi explice cineva cum as putea sa il fac,mai ales partea de determinare a frecventei. Si daca folosesc pinul de intrrupere externa, ce se intampla in cazul unui semnal de forma u(t)=A+sin(nt) ???Mersi anticipat si scuze daca s-a mai discutat asa ceva.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 4
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• bogdan_

1

• Blind

1

Top autori în acest subiect

oki, nu stiu nici eu sa iti explic chiar perfect, dar ideea e asa: picul are nevoie de o intrare digitala.

semnalul a carei frecventa vrei sa o masori nu are forma dreptunghiulara neaparat. in mod normal trebuie sa ai un etaj de intrare care sa contina si o amplificare daca e cazul.

Daca inteleg bine intrebarea, te refereai la masurarea unui semnal care are si o componenta continua. pt asta exista un contensator la intrare. ala lasa sa treaca doar componenta alternativa a semnalului. dupa condensator, ai nevoie eventual de un amplificator, daca semnalul nu e desult de mare.

apoi trebuie sa faci o detectie. poti verifica cand semnalul trece prin zero, si vei avea 2 treceri prin zero la fiecare perioada. sau poti face un circuit cu un trigger schmitt sau comparator(sau ceva similar) care sa iti genereze un semnal HI cand amplitudinea a depasit o anumita valoare. Teoretic ai o semiperioada pozitiva la fiecare perioada.

apoi tot ce trebuie sa faci este sa masori, folosind eventual o intrerupere, durata dintre 2 impulsuri HI. aceea va fi perioada. faci 1/perioada si afli frecventa.

cred ca gasesti multe scheme pe internet care sa iti explice. uite unul de exemplu

http://www.qsl.net/dl4yhf/freq_counter/ ... nstruction sau http://www.piclist.com/techref/piclist/weedfreq.htm

gasesti destule cu un search: pic frequency counter

Link spre comentariu

paiule, daca lasi adresa de mail (aici sau pe privat) iti trimit eu niste scheme de frecventmetre, am vre-o 3-4-5 (cine sta sa le mai numere). Unul dintre ele este cu 16F84, insa nu sunt sigur daca am si firmware-ul (desi in principiu ar trebui sa fie, ca nu prea trag chestii incomplete sau nerealizabile la nivel de incepator)

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări