Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

pompa recirculare

Vizitator keta

Postări Recomandate

Am nevoie de o pompa de recirculare pt incalzire intr-o zona unde nu pot avea curent decit de la acumulatori auto. Nici macar nu am idee daca exista standardizat asa ceva (am cautat pe net dar nu am gasit) si acum ma gindesc ce variante pot adopta, eventual sa modific ceva la pompele standard existente sau...... Cineva mi-a spus ca as putea folosi o pompa de evacuarea apei de la masina de spalat, binenteles rebobinata, dar nu sint sigur daca este chiar fezabila solutia. Aveti ceva ideii. Vine iarna si la cabana in muntii sibiului ie cam frig ?!?.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• yo9hrb

4

• one

2

• Blind

2

• Laci

1

Top autori în acest subiect

Foloseste o pompa normala si schimba-i motorul cu unul de 12V (gasesti in targ un electromotor de dacie sau de trabi pe 12V sau de broscuta pe 12V)Ti-as recomanda o pompa de benzina sau de apa de la masina, insa nu cred ca are destula putere

Link spre comentariu
Vizitator berti

Iar daca nu vrei sa te complici cu improvizatii, si bugetu iti permite! Te duci la un magazin cu instalatii sanitare mai rasarit (Ambient, Romstal) si iti cumperi o pompa de recirculare la 12V. Parca era la vreo 5 mil...

Link spre comentariu
Vizitator berti

One, am facut multe improvizatii la viata mea, da' pe asta n-o recomand!Mai ales ca la pompele de recirculare, rotoru e in apa si nu are ungere. Daca vrei sa inlocuiesti motoru, trebuie sa tai axu langa rotor, sa construiesti o carcasa pentru un simering. Mai trebuie gasita o solutie de cuplare mecanica intre ax si motoru de 12V. Si mai sunt cateva aspecte de rezolvat.Plus ca iti trebuie un motor foarte fiabil, fiindca nu-ti poti permite o defectiune cand apa din circuit are 90°C.

Link spre comentariu

One, am facut multe improvizatii la viata mea, da' pe asta n-o recomand!Mai ales ca la pompele de recirculare, rotoru e in apa si nu are ungere. D

Scuze, am confundat cu pompa de evacuare de la masina de spalat!
Link spre comentariu
Vizitator IONUT ONILL

Daca nu ai retea de curent electric, nu bagi pomapa de recirculare, vezi ca este pe undeva pe net un "sistem care functioneaza de 30 ani" fara pompa de recirc. Pe scurt cam asa apare: bazin in soba.. trimite apa calda in pod intr-un vas deschis apoi spre calorifere si .. retur catre centrala.Ca sa mergi numai pe baterii auto fara sursa directa .. la locul faptei.. nu-i imposibil dar mi se pare mare povara. Mai bine pui un generator si eventual si baterie auto cu UPS sa nu se suporaincalzeasca cazanul daca se termina combustibilul sau se defecteaza generatorul.Succes. Si tinene la curent.

Link spre comentariu

Daca nu ai facut instalatia te poti orienta spre o instalatie pe principiul termosifonului. Dezavantaj: tevi groase si centrala la subsol. Avantaj: e fara pompa.

Link spre comentariu

precum a spus si yo9hrb, la instalatia cu circulatie naturala (ca asa se cheama) se folosesc diametre mari ale tevilor prin care circula agentul termic. Circulatia se bazeaza pe variatia de densitate a apei. Apa calda are o densitate mai mica, deci este mai usoara si poate urca; in radiator se raceste, scazandu-i astfel densitatea, deci devenind mai grea decat apa calda. Se creeaza astfel un curent si iti rezulta circulatia naturala a agentului. Insa tevile mari sunt inestetice si scumpe....

Link spre comentariu
Vizitator IONUT ONILL

Tevile mari sunt ele inestetice si scumpe, insa reprezinta o solutie de investitie si costuri reduse pe termen lung. Nu o fi consumand o pompa de recirculare cine stie ce dar consuml acesteia se elimina.

Insa, in primul rand nu mai stai cu grija, cum stateam eu cu centrala pe gazeificare, ca se ia curentul si se supraincalzeste cazanul.

Link spre comentariu

Si inca o recomandare, asta ti-o spun din experienta: la centralele pe lemne fereste-te de vasele de expansiune inchise. Pune unul deschis in pod, te fereste de multe surprize.

Link spre comentariu
Vizitator IONUT ONILL

Poti sa ne spui din experienta ta cam cum sta treaba cu vasele de expoansiune deschise ? tocmai mi-a explodat o teava la o centrala la care este inca vas inchis ptr ca nu a deschis vana de siguranta la serpentina, iar la alta tocmai tre sa montez un vas de expansiune deschis , pe asta l-a dat bonus la cumparare.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Iacata cum e cu vasele de expansiune: Vasul deschis e mai ieftin, insa dezavantajul lui e ca trebuie supravegheat (si completate pierderile prin evaporare); de asemenea, sunt necesare masuri de izolare-supraveghere fata de posibilitatea inghetului. Eu am renuntat anul acesta la sistemul de alimentare pompare apa in rezervor in pod si alimentare prin cadere, tocmai pentru ca in perioadele reci inghetau tevile si apoi apa in rezervor (oricat e de izolat, neavand sursa de incalzire, pana la urma se raceste) Problema aceasta iti va apare si la vasul de expansiune deschis, unde practic nu exista circulatie de agent termic....Solutia cu vas de expansiune inchis e ceva mai scumpa, dar utilizat cu supape de siguranta de sectiune suficienta, amplasate corespunzator (imediat langa cazan, nu dupa robineti care ar putea fi inchisi, blocand calea de descarcare a excesului de presiune) si in stare de functionare...(nu o singura data am avut ocazia de a vedea supape "de siguranta" blocate cu dop! "pai curgea si am pus dop sa nu faca balta" Inconstienta unora nu are margini...)Toate cele bune!!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări