Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Constructie CNC pe batiu recuperat

snipson

Postări Recomandate

Va salut!

As avea ocazia sa achizitionez un utilaj nefunctional. Batiul mi se pare destul de solid. Ghidaje din bara cu suport de 40 cred. Suruburi cu bile de 40 -50 mm, pas mare , de 10 mm cred. Servomotoarele exista. Doua spindle de 5 hp colombo, 18k rpm, si patine pe axa Z.

Ar merita sa fac un router CNC din el? As putea freza metal?

Posted Image

https://www.exfactory.com/Detail.aspx?recnum=BP-280460

Va multumesc!

Link spre comentariu

Batiul este din fier, nu stiu daca turnat sau sudat. Cantareste cam 3500-4000 kg. Nu are comanda. Exact ce este in poza pot sa iau. Nu stiu daca ar merge frezat in fier sau aluminiu macar.

Link spre comentariu

Depinde al dracului de tare cat de O.K. e ansamblul ...si cat costa !!! Motoarele de frezare , daca sunt in mintile lor , costa o gramada de bani , dar sunt inutile fara invertoare , si alea sunt scumpe ... Servourile fara partea de comnada sunt de asemenea inutile ... driverele servo trebuie imperecheate corect cu motoarele , altfel iese buba ... Structura pare in regula ... tabla de otel sudata . Depinde si cat de dreapta mai e ... daca e torsionata , n-o mai aduci la loc niciodata ... si nici nu scoti masina din ea ... bafta .

Link spre comentariu

Bun pret ... Verifica rulmentii motorului de frezare ( zgomote suspecte , TIR ( bataie radiala masurata in conul pensetei ) , apropo ...are si piulitele din bot ? Driverele servo zici ca sunt ...stii ce sa faci cu ele ? Eu nu ... Cat de drept e batiul ? Are lovituri , probleme ? Verifica ghidajele ...sunt din alea cilindrice sau profilate ? Patinele ghidajelor au inceput sa joace ? Verifica suruburile si piulitele ... suny cu bile sau trapez ?

Link spre comentariu

Motorul nu are penseta, este axul filetat si atat. Sasiul nu are lovituri, nu pare indoit, a fost functionala masina. Ghidajele sunt cilindrice cu suport, suruburile sunt cu bile. Am verificat vizual si nu am observat joc.Daca nu reusesc cu servourile o sa folosesc mpp-uri. Servourile sunt de 4,5 Nm. Ma gandesc ca ar merge orice mpp cu cel putin acelasi cuplu.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Salut!

Am desfacut utilajul si am gasit urmatoarele:

Drivere:

soprel 140 X 8/16 pentru y si z

soprel 140 X 14/28 pentru x

Motoare:

SEM 30U4-57 140v 47A pulse, 4.5 Nm pentru y

SEM 30U4-48 140v 57A pulse, 4.5 Nm pentru z

motor lipsa pentru x

Exista si transformatorul 380/105 V, 5 kva trifazic pentru drivere.

Am testat toate driverele si motoarele si functioneaza. Apare problema ca trebuiesc controlate cu semnal +/- 10v. Ca sa pot folosi in forma existenta am nevoie de o chestie ca si asta : http://www.dynomotion.com/Kanalog.html .

Ar merita achizitionat controlerul asta si sa folosesc driverele si motoarele existente sau sa le las deoparte si sa iau ceva cu step/dir ca si Geckodrive. Ar merge sa pastrez motoarele si sa iau Geckodrive? Ma mai gandesc si la faptul ca daca se va strica ceva driver de ala vechi nu prea gasesc de inlocuit. Si documentatie nu gasesc pentru driverele astea. Nici la controlerul vechi nu am gasit documentatie , nu pot sa il folosesc la nimic. Ce mi-ati recomanda sa fac?

Axa X imi pune probleme din cauza ca se invarte piulita pe surub si trebuie sa caut curea si fulie sa potriveasca la pasi cu piulita. As vrea sa folosesc unul din motoarele existente si sa iau alt motor pentru y sau z. Astept sugestii de la dumneavoastra .

Multumesc!

Link spre comentariu
  • 5 luni mai târziu...
  • 4 săptămâni mai târziu...

Salutare!

Vreau sa iau un mpp pentru  axa x si mi-ar fi de folos niste recomandari.

Axele y si z vor cantari cam 230-250 kg impreuna. Surubul e cu pas de 10. As vrea sa obtin o viteza maxima de 6m/min. Ce cuplu ar trebui sa dezvolte motorul sa obtin aceasta viteza fara sa pierd pasi?

Ansamblul pe care vine montat motorul arata cam asa:

Posted Image

Posted Image

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Salutare!

Pentru inceput  vreau sa testez axa x si am ramas sa aleg intre mpp simplu si hibrid:

http://www.hi-end.ro/motor-pas-cu-pas-85nm-p-2511.html + http://www.hi-end.ro/driver-cnc-profesional-78a-p-2244.html

sau:

http://www.hi-end.ro/motor-pp-cu-bucla-inchisa-8nm-p-3880.html +  http://www.hi-end.ro/driver-cu-bucla-inchisa-80v-82a-p-3884.html

As vrea  sa stiu daca  ar ajunge 8 Nm. Pentru axele y si z ar merge de 4 Nm?  Ce controler pe usb (4 axe)+ telecomanda recomandati?

Ca idee eu m-am gandit sa folosesc hibrid pentru x  si normale pe y si z. Bugetul este de 6000- 7000 lei.

Editat de snipson
Link spre comentariu

Depinde al dracului de tare cat de O.K. e ansamblul ...si cat costa !!! Motoarele de frezare , daca sunt in mintile lor , costao gramada de bani , dar sunt inutile fara invertoare , si alea sunt scumpe ...Servourile fara partea de comnada sunt de asemenea inutile ... driverele servo trebuie imperecheate corect cu motoarele ,altfel iese buba ...Structura pare in regula ... tabla de otel sudata . Depinde si cat de dreapta mai e ... daca e torsionata , n-o mai aduci la locniciodata ... si nici nu scoti masina din ea ...bafta .

Batiurile din otel sudat, sint detensionate dupa sudura.Detensionarea se face,fie bagindu-le in cuptoare unde sint incalzite la o anumita temperatura,fie prin vibratii.Abia dupa detensionare, se trece la prelucrarea batiului.

De unde provine batiul?A avut asa ceva  IAIFO Zalau?

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu
  • Administratori

si eu as recomanda bucla inchisa 

Ca si controller dute pe unu care merge cu mach3, sunt o gramada de optiuni. Telecomanda o adaugi ulterior ca se leaga pe usb si comunica direct cu softul.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

si eu as recomanda bucla inchisa 

Ca si controller dute pe unu care merge cu mach3, sunt o gramada de optiuni. Telecomanda o adaugi ulterior ca se leaga pe usb si comunica direct cu softul.

vasile tu ai batut netul in cautare de componente si poate stii.e vreun controller pt mach 3 care sa faca corectia pe toate axele cand una are probleme?la astea hobby daca o axa ramane in urma celelalte o iau inainte fara sa stie si rebutul e ca si facut.

Link spre comentariu
  • Administratori

Daca folosesti bucla inchisa nu ai problema asta dar poti sa pui si un encoder sau o scala digitala care sa comunice cu mach3 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări