turcu_dan Postat Martie 10, 2014 Partajează Postat Martie 10, 2014 Salutare, am de gand sa construiesc un amplificator cu Lm3886. Am achizitionat un transformator second care cred ca provine de la un AS2050 si dupa spusele vanzatorului trebuia sa scoata 2x24V. Dupa ce am ajuns acasa, am constatat ca multimetrul arata la iesire 2x27V, se pare ca tensiunea se apropie prea mult de limita superioara din catalog a tensiunii. Vreau sa va intreb ce trebuie facut pentru a modifica acest transformator.1. trebuie indepartat acel carton (hartie)2. pentru a scadea tensiunea, scot spire de pe infasurarile corespunzatoare celor 3 borne de iesire?3. cate spire ar trebui sa scot? Link spre comentariu
leo 17 Postat Martie 10, 2014 Partajează Postat Martie 10, 2014 tensiunea de 27 de v e in gol pune un bec de 24 v si 50 de w si vezi cat scade tensiunea ..si apoi vorbim de modificarea trafului Link spre comentariu
zal Postat Martie 11, 2014 Partajează Postat Martie 11, 2014 Oricum nu merg scoase cîteva spire decît de pe unul din cele două secundare înseriate, cel de deasupra. Link spre comentariu
validae Postat Martie 11, 2014 Partajează Postat Martie 11, 2014 Fa-i proba inainte in sarcina, cum a zis si leo 17. O problema poate fi si tensiunea crescuta a retelei in zona ta, eu am acasa 235-240V . Totusi, daca e nevoie sa scoti spire, vezi ca unii producatori bobineaza cele doua secundare simetrice impreuna, cu doua sarme simultan in paralel.Astfel ar fi mai usor de scos cateva spire, mai trebuie sa dai niste date daca vrei sa estimam cate spire. Masoara grosimea pachetului de tole si latimea tolei ce intra in bobina, sa putem calcula sectiuneaa. Link spre comentariu
turcu_dan Postat Martie 18, 2016 Autor Partajează Postat Martie 18, 2016 (editat) Salutare, aveti idee daca un asemenea transformator, (indel) se poate modifica pentru o tensiune mai mica? Traful este de 200W, 45VAC, insa daca as putea sa-l modific, nu as vrea ca tensiunea dupa redresare sa depaseasca 50-55V. Nu luati in considerare tensiunea afisata de multimetru, poza cu traful este doar pt. exemplu, insa traful ce trebuie modificat este identic..... Editat Martie 18, 2016 de turcu_dan Link spre comentariu
turcu_dan Postat Martie 20, 2016 Autor Partajează Postat Martie 20, 2016 Nimeni nici o parere? Aveti idee daca-l desfac, prima infasurare de care dau o fi macar secundarul trafului? Traful fiind de 2x45VAC, oare o avea secundarul infasurat cu 2 conductori in paralel? La final cu ce as putea reface izolatia exterioara care se vede in poza? Link spre comentariu
validae Postat Martie 20, 2016 Partajează Postat Martie 20, 2016 Cel mai probabil este bobinat cu două conductoare în paralel, pentru o bună simetrie a secundarelor. Și secundarele vor fi ultimele bobinate, deci va fi relativ ușor să scoți din spire...scoate pentru început izolația, cu grijă, fiindcă va trebui s-o pui la loc. Link spre comentariu
turcu_dan Postat Martie 20, 2016 Autor Partajează Postat Martie 20, 2016 Ok @validae, revin cu detalii. Link spre comentariu
vera Postat Martie 20, 2016 Partajează Postat Martie 20, 2016 @turcu dan, nu desfa acel transformator, este impregnat beton, cu tole. Daca il desfaci, nu vei mai putea bega inapoi toate tolele-o sa ai curent mare de mers in gol, o sa bazaie, etc-numai neajunsuri. Ai 2 variante:1-il vinzi si cu banii de pe el iti cumperi ce-ti trebuie;2-bobinezi cateva spire (cu conductor dublu) peste (vad ca mai e ceva loc) pe care le legi antiserie. Link spre comentariu
turcu_dan Postat Martie 20, 2016 Autor Partajează Postat Martie 20, 2016 (editat) @vera, este vorba despre cel toroidal, din poza. Cred ca tu te referi la primul, nu? Editat Martie 20, 2016 de turcu_dan Link spre comentariu
MifTy Postat Martie 24, 2016 Partajează Postat Martie 24, 2016 1. eu zic să nu mai debobinaţi transformatoare, mai ales dacă nu ştiţi nici cum se bobinează la loc, şi nici nu aveţi materialele necesare (izolatori, fire de bobinaj la diametrul necesar, etc). riscaţi să sfârşiţi prin a cumpăra altul! 2. dacă e necesară o tensiune mai mică decât dă traful, dar nu cu foarte mult, recalculaţi alimentatorul, nu transformatorul, ca să dea tensiunea necesară! e mult mai simplu, şi materialele necesare le aveţi deja, sau au preţuri modice. 3. dacă diferenţa e în plus cu 2-3 volţi, nu vă complicaţi cu rebobinări: de obicei o rezervă de tensiune aşa de mică e chiar de dorit! probleme faceţi-vă dacă tensiunea e mai mică decât necesarul. iar dacă curentul nominal livrabil de secundar e prea mic, e clar: aţi cumpărat transformatorul greşit! adică dacă aveţi nevoie de 33 de volţi cc, la 2 amperi, şi traful nu poate da decât 24 de volţi alternativ,la 1,5 amperi înseamnă că aveţi un transformator subdimensionat, şi singura soluţie fără bătăi de cap e să cumpăraţi unul care poate oferi cel puţin 33 volţi la 2 amperi. dacă aveţi de ales, căutaţi să aibă curent nominal mai mare decât cel necesar, aşa o să aveţi un traf care va lucra rece în sarcina preconizată. 4. transformatoarele toroidale ies din discuţie! de obicei sunt bobinate "pe dos", adică stratul exterior este primarul, aşa că... în plus, modul de bobinare este absolut chinuitor manual, cu fire groase de 1 mm, şi un număr de spire mic, gen 20-30 de spire este ca o durere de măsele... darmite când e vorba de câteva sute de spire, cu un fir subţire ca firul de păr, sau şi mai subţire de atât... 5. la fel şi cu transformatoarele capsulate, adică înglobate în răşină sau într-o "cutie" de plastic, din care ies un număr de pini sau borne. mai rău e că în cazul ăsta, inerţia termică e foarte mare, şi nu vă puteţi da seama că se încălzesc în gol (semn clasic de scurtcircuit intern, dacă măsurarea cu ohmmetrul nu e concludentă) decât când e prea târziu. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum