Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator casti cu 4P1L

Untold

Postări Recomandate

Eu cred ca depinde de preferinte. Una e sa ai dinamica,viteza si soundstage uluitoare a sunetului (ampuri de casti cu 6C19P,6080) si alta e sa ai ''tonuri" (4p1l). Personal prefer ambele variante,dar nu se compenseaza una cu cealalta. Apropo de tonuri, acum niste ani un amic de-al meu depanator i-a reparat unui lautar o intrare de instrument arsa de la un amplif. cu mai multe intrari. Depanatorul a mers in magazin,a gasit tranzistorul identic cu cel ars, l-a schimbat si totul ok. Cand lautarul a venit sa-si ridice ampliful-eu fiind de fata -probandu-i intrarea reparata a inceput sa dea din cap nemultumit, la care depanatorul zice: ce e dom"ne? Lautarul zice:hai sa probam o intrare care nu a fost arsa; Atunci si eu si depanatorul am observato diferenta abia sesizabila. La care lautarul adauga: NU AI TONURI!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 23
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Untold

12

• THOMAS

5

• tobi

5

• bmsorin

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Cine-a zis ca tonul face muzica?? A zis bine! :rade: Da' nici impotriva opiniei Dl. Mila nu pot fi, din simplele doua motive ca n-am auzit cum suna 6C19P si-al doilea, experienta mea minuscula fata de a Domniei sale.

Link spre comentariu

Am ascultat amplifuri de casti cu toate cele 3 tipuri de lampi. Nu zic ca unul e mai bun decat celalalt, dar fiecare are farmecul lui. Daca ar fi sa urmaresc detaliile si dinamica si viteza sunetului intr-o melodie as alege 6080 sau 6C19P, daca vreau ceva fermecator ar fi 4P1L.Totusi nu vreau sa ne indepartam prea mult de la subiect...aici era vorba despre scheme...castile insasi sant coloraturi ale sunetului,una nu seamana cu cealalta,fiecare mare firma impresioneaza in felul ei...unele au sunet sintetic dar impresioneaza prin dinamica,viteza, soundstage; pe unele toba sau trompeta suna aproape ca la concert in timp ce pe altele te cam zgaraie la urechi...altele sant aproape de neegalat in sunetul de chitara dar nu au deloc soundstage....sant multe de spus.

Link spre comentariu

Am vazut pe site-ul lui Bartola ca, filamentele tubului 4P1L sunt alimentate cu SCC care este flotanta.Doar comunul filamentelor este legat la masa. Intrebarea mea este: pot folosi pt alimentarea filamentelor un SMPS de Nokia (incarcator), ce scoate 5V/400mA si care, desigur va fi urmat de o SCC cu LM317? Se preteaza acest tip de sursa pt alimentarea pretentiosului filament al acestui tub sau nu? Va multumesc.

Link spre comentariu

Am vazut pe site-ul lui Bartola ca, filamentele tubului 4P1L sunt alimentate cu SCC care este flotanta.Doar comunul filamentelor este legat la masa. Intrebarea mea este: pot folosi pt alimentarea filamentelor un SMPS de Nokia (incarcator), ce scoate 5V/400mA si care, desigur va fi urmat de o SCC cu LM317? Se preteaza acest tip de sursa pt alimentarea pretentiosului filament al acestui tub sau nu? Va multumesc.

Puteti incepe si cu aceasta schema,sau mai asteptati poate apare ceva mai bun. Nu-i o schema prea complicata ca sa pierdem timpul vb. despre ea,asadar studiati si vedeti ce si cum.Pentru un curent mai mare de 550mA recalibrati R7 si R9,iar pentru reglajul precis al tensiuni pe iesire reglati R3 (semireglabil multi-tura de 500 ohmi).Sursa de intrare poate avea 10V...12V/1A in cazul de fata sau mai mult de 1A pentru alte tipuri de tuburi cu un alt curent la filament. Schema de mai jos este pentru filamentul lui 4P1L, Uf=4.2V/325mA.
Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

Primul progres la ampliful cu 4P1L: n-am avut alta idee pt prinderea soclurilor 4P1L..doar acest model cu ecran am gasit si-am inlaturat ecranul ramanand soclurile simple.

Suruburile vor fi inlocuite cu altele mai estetice, alea le-am pus provizoriu.

L.E. Oare tuburile 4P1L se vor incalzi asa de tare incat sa existe riscul ca fludorul cu care am lipit sarma de Cu sa se inmoaie? Cine a lucrat cu aceste tuburi, poate sti.

Posted Image

Posted Image

Editat de Untold
Link spre comentariu

Multumesc pentru sugestii, @neculeacorneliu, dar nu detin nici 6C19P si nici 6N6P, Dl. Dorin Bodea a precizat ca acel amp. e cu trafuri de iesire, iarasi dificil de procurat sau executat pt mine. Schema pentru acest amplif de casti cu 4P1L a fost simulata de Dl. Lazaroiu.

Am achizitionat doua tuburi 4P1L NOS la un pret modic, mai mult m-au costat soclurile...

Si te rog sa nu mi te mai adresezi cu "dvs", am fost la tine cu ampliful hibrid  PP cu GU29 si LF353 si l-am ascultat impreuna.

P.S. Schema, inca o data:

Posted Image

Editat de Untold
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări