YO8CDQ Postat Martie 12, 2014 Partajează Postat Martie 12, 2014 Totul pleaca de la '' ureche '', daca ai aceasta inclinatie, i-ti mai trebuie ceva: tenacitatea sau ambitia cu care abordezi acest subiect. Este mult de lucru si asta se face dupa un program zilnic. Aici nu merge sa te antrenezi cand ai chef, deoarece uiti si ce ai invatat pana atunci. Prima operatie si cea mai grea este receptia. Consider ca nu poti fi un radioamator deplin, daca nu stapanasti acest capitol. Uitati-va la americani, cat or fi ei de incepatori, dar transmit corect, chiar daca o fac la viteza mica. Urmatoarea operatie este transmiterea si ea se va face pentru prima data manual adica cu '' ciocanelul ''. La bug electronic chiar la viteza mica, nu e la fel ca pe manual. Pe manual nu inveti doar semnele, ci si ritmul ( pauze ) intre litere sau cifre. Desigur veti spune, aceasta se realizeaza automat la un bug, dar nu e tot una. Pentru receptie sunt programe destule pe net, ramane doar ambitia celui care, chiar doreste sa fie un '' ham '' deplin. Link spre comentariu
marius_3004 Postat Martie 12, 2014 Partajează Postat Martie 12, 2014 Imi aduc aminte ca dupa incorporare ne batea unul cu un creion in masa si noi trebuia sa reproducem ce a batut el.Cine nu reusea era repartizat la unitatea de chimie.Dupa o saptamana noi eram in sala de curs si invatam pe manipulatoare si aia de la chimie erau pe teren langa sala noastra si ne uitam cu alearga cu masca pe figura.Era un stimulent destul de puternic sa invatam Link spre comentariu
Vizitator bobita Postat Martie 13, 2014 Partajează Postat Martie 13, 2014 Un program foarte bun, bazat pe metoda Koch se gaseste aici:http://www.justlearnmorsecode.com/ Acelasi principiu ca si progrmul lui G4FON, insa mai practic. Dar, asa cum spunea si YO8CDQ, cel mai important, dupa urechea muzicala, e ambitia! Succes! Link spre comentariu
xubi Postat Martie 20, 2014 Partajează Postat Martie 20, 2014 Varianta scurta; metoda Koch sau Koch cu timing Farnsworth. Si da-i pana inveti! Varianta romantata; Candva am trecut un examen dar au trecut 34 de ani de atunci asa ca a trebuit sa reinvat. Pot doar impartasi ceea ce am facut din Iulie 2013 incoace si unde am ajuns. Pe net gasesti tot felul de povesti dragute de genul invata sa citesti in cap, sau tampenia majora cu ajung 10 minute de exercitiu pe zi. Nu musca la metodele care par prea frumoase si scurte! Singura metoda este munca cu creionul in mana(sau tastatura daca ai asta in degetul mic) iar progresul este proportional cu timpul petrecut invatand. Ca idee, am avut nevoie de aprox 75 de ore sa trec prin toate lectiile si sa le mai reiau odata din cauza unor caractere rebele. Programe sunt destule, doar sa stii ce vrei. Dupa ceva balbaieli, m-am hotarat la ; http://lcwo.net/ si inca un programel Kochmorse(sub linux) , pt cand am lipsa net. Pentru masina, am folosit cursul lui Chuck Adams,K7QO Code Course Version 3.0 de pe site-ul http://www.k7qo.net/ sunt lectii in format MP3. Mai ales in faza in care inveti caracterele , lectiile care repeta caracterul de n-ori, sunt ff ok, dar considera ce faci in masina , supliment Pe siteul http://skccgroup.com/member_services/learning_center/ poti gasi texte clare utile dupa ce ai trecut de faza invatarii caracterelor. Cum ai putea sa incepi; mie mi-a lipsit aici un sfat asa ca m-am balbait o vreme . Nu transmite pana nu termini si ai sedimentate caracterele. O sai ai timingul corect imprimat dupa atata ascultare iar transmiterea se invata usor daca ai receptia. Invata cu keyer iar mai tarziu si cu manipulatorul care are farmecul sau. Asculta in casca. In difuzor nu e ok, dai mai tare, apar clicksuri, apar ecouri in camera,etc. Seteaza LCWO sau ce program ai ales, pe 20/15 (adica viteza caracterului 20wpm iar viteza efectiva la 15wpm) Seteaza frecventa la max 600Hz, poate chiar 500, iar volumul la minimul posibil pt o auditie comoda. Seteaza in CW settings , fixed groups (5) .Grupele te ajuta cand verifici. Seteaza timpul la 5 minute. Acorda-ti zilnic macar 1/2 ora. La inceput dupa primul minut o sa ai senzatia ca esti pierdut si ca 5 minute e prea mult; Nu cauta scuze. Fa jumatea aia de ora. De obicei dupa primele 5-10 minute abia simt ca am lasat lumea in urma cu problemele ei, si-s in stare sa ma concentrez. Incepe in meniu la Lessons (1/40) si asculta primele doua litere le poti asculta separat ca sa prinzi sunetul literelor si apoi in combinatii. Cand receptionezi corect mai bine de 90%, mergi la lectia urmatoare. O tii tot asa pana la lectia 40 adica ai 41 de caractere invatate. Nu incerca sa inveti doar litere. Nu cauta scurtaturi. Nu cauta scuze , exerseaza zilnic. Eu am renuntat de doua ori dar am revenit . Pentru primele lectii poti incerca sa tastezi ce auzi. Ai o fereastra pt asta. Daca merge, ok, daca nu, ia creion sau un pix care scrie usor. Scrie cu caractere de mana. Stilizeaza literele care sunt laborioase. Fa-le inconfundabile. Pe masura ce inveti Morse, iti inveti si noul scris. Ai ajuns la sfarsitul lectiilor(40/40) si receptionezi la peste 95% (eu nu verificam fiecare auditie ci verificam doar cand aveam impresia ca-s cam pe acolo pt ca scriu de mana si pt verificare tastez dupa lectie in fereastra. Verificarea nu intra in lectie) Este timpul sa reduci distanta dintre litere. incepe cu 20/16 , 20/17 samd pana la 20/20 Ai facut-o si pe asta(20/20) la 95% (o sa ia ceva timp, una doua saptamani) poti trece la grupe random2-7 caractere ramanand la lesson(04/40). Eu fac lectia asta zilnic, mixt /random2-7 ca incalzire minim 10 minute, si incerci sa maresti viteza la 22/22. Apoi, incerci doar litere la 20/20(meniu Speed practice/code groups. Atentie la setari.) O sa ai o surpriza , si o sa para ca nu mai poti scrie destul de repede. Insista, si treaba se regleaza. (Cu scoaterea cifrelor au ramas caractere mai scurte si de facto, viteza cu care trebuie sa scrii s-a marit) De aici incolo , sky is the limit! Tu decizi la ce viteza vrei sa ajungi. Vor fi momente de stagnare dar cu rabdare si antrenament se pot depasi De la 20/20 am inceput sa transmit incepand direct cu 20/20. Ma cam balbai dar merge. Nu stiu care este metoda cea mai buna la transmitere asa ca ma antrenez direct in trafic si asta rar. Am mai luat de pe LCWO, ebook2CW, cu care imi fac din fisiere text, mp3-uri la ce viteza vreau si le ascult pe masina(nu se pune la norma zilnica) sau ascult si scriu in cadrul normei de 1/2 ora pe zi. Am zile in care fac antrenament de doua ori. Cred ca din iulie am fentat cam doua luni in total; zile sau saptamani cand voiam sa renunt Unde am ajuns dupa aprox 7 luni de invatare? - mixt/random la 22/22 (cred ca de la 24-25 in sus o sa am probleme cu scrierea) cam 95% -code groups/ random doar litere 22/22 dar am deja probleme cu scrierea cand vin grupe de genul "eteieti" sau "sietsit" adica caractere f scurte. 90% Probabil la viteze mai mari , trebuie sa inveti ceva stenografie. Text clar, merg la 18/18. cam 80% Aici am avut un soc dupa grupe pt ca multe cuvinte au combinatii naucitoare (indeed, speed, stc) si nu apuci sa scrii. Uneori scriu din urma pana la 3-5 litere dar de obicei max 2. Am redus de la 20 la 18. Incep sa inteleg cuvinte si uneori ma relaxez stand cu ochii inchis si incercand sa compun cuvinte din literele care picura in casca. Pe masura ce am sedimentat setul de caractere , treaba asta cu compunerea cuvintelor merge tot mai usor.Acum o luna nu reuseam decat cuvintele scurte (The, this, these, but, etc), acum doua luni nu-mi imaginam ca este posibil nici atat. Tinta mea este sa QSO confortabil la 20wpm in text clar, dar asta probabil inseamna ca trebuie sa ajung in antrenament spre 25wpm. Am inceput sa lucrez in trafic, qso-uri la conserva(QSO-uri standard gasesti in lectiile lui K7QO sau in programul lui G4FON) si merge fara probleme, m-am obisnuit cu abrevierile uzuale dar din obisnuinta, scriu cam tot. Cel mai mult imi place sa scriu qso-uri intregi in 7 si 3,5 unde sunt nemti si polonezi care converseaza in clar. Receptia in trafic nu e chiar la fel, QRM, QRN, QSB si manipulare defectuoasa sau cu bug-uri . Fac cu placere qso-uri in clar la 18Wpm. Peste 18, ma balbai inca si la transmitere. De curand am avut un qso cu DJ6UX care peste toate, mi-a dat datele higrometrice si citirea barometrului si mi-a cerut sa-i dau la fel. Ce faceam daca nu scriam? A facut la fel cu un rus si ala tot repeta numele si Qth-ul pana l-a lasat sa mearga in durerea lui . Trebuie rabdare, tenacitate, si nu cred ca trebuie sa fii muzician. Ca sa nu pierd putinul invatat, ma antrenez zilnic. Am citit ca cei ce practica HST se antreneaza de la 2 ore in sus pe zi Gelu, YO5CRR 2 Link spre comentariu
YO8CDQ Postat Martie 21, 2014 Partajează Postat Martie 21, 2014 Pai acolo la HST se merge de la 50 wpm in sus, acolo sa vezi frumusete. Link spre comentariu
Flor Postat Martie 24, 2014 Partajează Postat Martie 24, 2014 Eu in domeniul CW am ureche de tabla astupata cu beton. In liceu si seful radiocluibului dar si mai ales colegii au incercat sa ma ajute. Dar cum nu faceam distinctia dintre alfa si zulu, am renuntat... In 2004 Sandy, a incercat si el. Si Vasile, (RIP) Apoi Janeta.. E clar, desi mi-as dori, asta nu e de mine.... Dar fimiu, a dovedit ca are o oarecare, hi, hi, aplicatie spre aceasta latura. Asa ca sub mana lui Sandy, apoi lui Janeta, le multumesc la amandoi, a tot urcat pana la mai multe titluri de vicecampion national.. Deci confirm in cunostiinta de cauza ca programul Koch este deosebit de util si e folosit si la debut si la antrenamentul de forta, ca sa zic asa... Oricum tu vei incerca si vei alege programul care crezi ca ti se va potrivi cel mai bine preferintelor personala.. Sugestie mea e, ca si a predecesorilor, ca pt partea de manipulare sa nu te mai gandesti la ciocan. O cheita dar cu o singura limba, precum cele pe care la facea YO7FO, (RIP) e superbuna. E probabil sa mai gasesti una din cele produse de el, prin "comunitate", sau de pe net. Janeta mi-a zis sa nu ii cumpar lui Andu una bilingva, pt ca la consursuri e interzisa.. Iar ca aparat, bug-ul propriu zis, schema cu 7 integrate, tip "oldies, but goldies", CDB 400/410/474 din Handbook, e sfanta. Ma rog, partea de monitor cu 555 ar trebui inlocuita cu altceva, de ex cu un CDB400, pt ca are un delay prea mare, dar asta-i alta discutie... Si apare la viteze mai mari.. Cele cu micro sau macroprocesore, sunt interzise la concururi. Ideea e ca nimeni nu poate sti ce ai inscris in memoria respectiva si nu au timp sa isi piarda cu verificarea.. Daca nu gasesti pe net schema, un MP si te pot ajuta. Am de/scris toate cele de mai sus, pt ca e posibil ca dupa un timp sa iti vina ideea sa te bagi si la un Campionat National. Si e pacat sa ti se spuna, cu agregatul asta NU, te descalificam.. Ma rog, pt titlul de campion, desi e dat, pardon, se lupta pt el, la inceput e cam departe. Dar poate ca la un moment dat o sa devina posbil. Pe bune, ca sa zic asa... Later edit. Am recitit cele compuse. Recunosc caunele pot suna caraghios. Dar cred ca e clar ca o cheita bilingva, are 2 limbi, hi, hi. Daca o apesi pe prima face ., iar a 2-a - . Ideea e ca la un moment dat mana se adapteaza si cand treci la alta...mai bine te impusti.. PS. Daca nu gasesti CDB-urile pt bug, sau ma cauti pe MP, sau cauta-l pe Nini, YO3CCC care le face in serie. Nini, o bere la radioclub, pt reclama, da? Link spre comentariu
Flor Postat Martie 28, 2014 Partajează Postat Martie 28, 2014 Cineva m-a rugat pe personala sa ii trimit schema clasica cu 7 TTL-uri. Deoarece din MP nu se poate atasa, am sapat pe nert dupa ea si am gasit-o la http://edebris.com/~bob/ACCU-KEYER.pdf. Normal ca i-am trimis linkul. Dar m-am gandit ca poate mai sunt si alte persoane interesate de ea. Acuma la partea de alimentare, daca aveti o sursa din aia de ruter, sau orice alta parascovenie, care va da un +5V la minim 0.5A , de fapt pute pamantul de din alea la 1A, parerea si sugestie mea e sa nu va mai complicati cu formula clasica, traful + punte+cond+stabul. Ma rog, eu avand un traf din recuperari, l-am folosit. Ba chiar am pus 2 borne, printr-o punte redresoare, prietenii stiu de ce... Asa ca daca vre-o data fimiu va merge undeva, unde va avea si o ba©terie de masina, o sa aiba cum sa isi traga.. Acuma fiecare cu versiunea lui.. Spor si bafta la construit. Si sa va bucurati de munca voastra. Link spre comentariu
xubi Postat Aprilie 24, 2014 Partajează Postat Aprilie 24, 2014 "In liceu si seful radiocluibului dar si mai ales colegii au incercat sa ma ajute.... In 2004 Sandy, a incercat si el. Si Vasile, (RIP) Apoi Janeta.." Flor, Nu stiu daca ai observat dar toti au incercat sa te invete, mai putin tu Cat timp ai alocat, pana sa spui ca nu se prinde de tine? Desi este mult de munca, nu este decat imprimarea unui reflex deci o poate face oricine... vrea. Litera cu litera. Cand o sa vrei, o sa poti! Ar fi un proiect dragut din categoria, inca mai putem! Gelu YO5CRR Link spre comentariu
Flor Postat Mai 7, 2014 Partajează Postat Mai 7, 2014 (editat) Adevarul e daca toata lumea din grup recunoastea si scria corect A, sau Z sau AZ, ZA sau AAZ sau ZAZ, Numai eu nu reuseam sa "gresesc bine" nici macar o singura data..pe aratura si atat. Dupa cateva minute intelegi ca nu e de tine.. Asa ca m-am consolat cu faptul ca sunt un inginer de o anumita valoare. Dar si cu faptul ca _ca telegrafist sunt nul, hi, hi..Asta e. Nu le poti avea pe toate in viata...sti ceva bine si gata. Nu zece lucruri. Sper ca nu cotesti profesionalismul si daruirea lui Sandy sau a Janetei.. Editat Mai 7, 2014 de Flor Link spre comentariu
xubi Postat Mai 11, 2014 Partajează Postat Mai 11, 2014 Flor, Nu-i cunosc, dar e clar; nici un profesor oricat de bine intentionat, talentat si pregatit, nu-ti poate ajuta daca nu ai chef sa inveti. Efortul este al celui ce invata. Nu cred ca poti concluziona nici macar dupa o luna de antrenament ca nu faci fata. Eu, am renuntat de doua ori in decursul primelor 5-6 luni, si am revenit. Singuri ne impunem limite. Fiecare din noi, facem alegeri. Spun asta mai degraba pentru viitorii "wish to be CW operator" care trec pe aici. Mai ales in contextul modurilor digitale, telegrafia nu este neaparat necesara, nu degeaba s-a renuntat la ea la examinare. Pentru mine insa, este ca un obiect de colectie, sau ca o masina clasica, are patina si cere timp si efort. Ca orice hobby. Aerul sau romantic este greu de batut. CW nu cere puteri mari si permite scule foarte simple. 5W CW =100W SSB . Mod potrivit pentru o scula mica, home made, de concediu. Convertesc cu placere enoriasi pentru aceasta religie O carte care poate ajuta pe cei interesati, sa inteleaga ce-i asteapta daca vor sa invete, ar fi "the Art and Skill of Radio-Telegraphy" download in link; Daca link-ul devine inaccesibil , google cu titlul, sau un mail si trimit atasament pe mail (1Gb) http://www.tasrt.ca/TASRTVersions/TASRT.pdf pe mine m-a ajutat, in lipsa unui instructor. Cei ce au in apropiere si un radioclub unde se mai face pregatire pentru telegrafie, sunt in avantaj. Gelu, YO5CRR Link spre comentariu
leon01 Postat Octombrie 21, 2014 Partajează Postat Octombrie 21, 2014 Daca doreste cineva ii pot explica in amanunt cum se poate invata Morse. Nu exista ureche nemuzicala. Orcat de dezamagit ar fi , tot se poate face ceva, dar cu rabdare si cu metoda din partea instructorului. Din armata stiu cum se facea la noi , si nu am intalnit pe cineva care sa nu poata lua clasa. Bineanteles ca unii sunt mai buni , dar conta ca se poate ! Link spre comentariu
Flor Postat Decembrie 16, 2014 Partajează Postat Decembrie 16, 2014 (editat) Nu am mai intrat de foarte multa vreme pe aici. Sandy, de fapt dnul Dinca Nicolae, YO3ND, a fost profesor la PaCo, PAlatul COpiilor din Bucuresti, unde este radioclubul YO3KPA. De unde se transmite QTH-ul.. Spun ca a fost pt ca s-a pensionat dupa o cariera integrala in invatamant.Timp in care a format nu mai stiu cati radioamatori. Dna Janeta Manea, YO3RJ, a fost (doar) de 5 ori campiona mondiala la telegrafie viteza. Asa ca de aia eu ii consider niste legende ai telegrafiei. Ma si mir ca cineva cu indicativ cu prima litera C nu a auzit de numele lor.. Om mai bun ca Sandy, mai pasionat si daruit meserie, pe scurt DASCAL, foarte rar am intalnit. Si vorba aia nu mai sunt chiar tanar.. Am deja 51 de ani..Mi-am inceput studiile in electronica in 1978, cu liceul Electronica, unde era radioclubul YO3KBD, condus de maistrul meu, YO3SQ. RAHLITCHI LEONID In concluzie...Daca nici cu asemenea profesori...rezulta ca CW nu e de mine.. PS. Jur ca mi-am folosit Pila la YO3HZF...Si credeti-ma, il cunosc destul de bine ca sa nu ma refuze. Si el pe mine. hi, hi.. Later edit Pt cine nu stie. Nu ma laud ca am Pile Cunostiinte si Relatii la YO3HZF. Dar e ca in reclama aia. "eu sunt tacsu'."... Editat Decembrie 16, 2014 de Flor Link spre comentariu
gavanescu Postat Decembrie 19, 2014 Partajează Postat Decembrie 19, 2014 Imi aduc aminte ca dupa incorporare ne batea unul cu un creion in masa si noi trebuia sa reproducem ce a batut el.Cine nu reusea era repartizat la unitatea de chimie.Dupa o saptamana noi eram in sala de curs si invatam pe manipulatoare si aia de la chimie erau pe teren langa sala noastra si ne uitam cu alearga cu masca pe figura.Era un stimulent destul de puternic sa invatam Dar cand ma lua somnul cu castile pe urechi era si mai nasol, ca trebuia sa spun ce am receptionat iar pe jurnal era linie "izoelectrica". Link spre comentariu
puriu Postat Decembrie 26, 2015 Partajează Postat Decembrie 26, 2015 Aproape oricine poate invata telegrafie. Nu e nevoie de ureche muzicala deoarece frecventa sunetului nu conteaza, pe vremea lui Edison telegrafistii auzeau numai zgomotul releului. Exista si cateva reguli pedagogice: - nu trebuie asociat niciodata caracterul transmis sau receptionat cu reprezentarea sa grafica. Elevul n-ar trebui sa vada alfabetul Morse scris decat dupa ce l-a invatat dupa ureche - este nevoie de doua persoane, un instructor si un elev. Instructorul poate fi si o caseta audio sau un MP3, dar mai bine unul in carne si oase - se invata mai intai receptia, literele pe grupuri, apoi cifrele si la urma semnele de punctuatie, texte amestecate si codul Q. In armata se incepea cu Ana, Radu si Zamfir. Cand instructorul batea A trebuia sa spui Ana, etc. - nu se trece la urmatoarea lectie decat dupa insusirea celei curente - transmisia se invata cu manipulatorul, este mai intuitiv, dar se poate trece repede la bug. Link spre comentariu
flomar60 Postat Decembrie 26, 2015 Partajează Postat Decembrie 26, 2015 (editat) Cel mai 'frumos'cuvant in telegrafie! ta ti ta ti ti ti ta ti ta ti ta ti ti ti ti -- - -- - - - -- - -- - -- - - - - C E R C E I Spor! Editat Decembrie 26, 2015 de flomar60 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum