Vizitator ins1337 Postat Martie 8, 2014 Partajează Postat Martie 8, 2014 Salut, imi pute-ti spune si mie cum fac sa aflu ce valoare trebuie sa am la rezistenta incat sa nu ard un consumator, stiu legea lui om dar nu stiu exact cum sa o aplic de exemplu am o sursa de 12vcc si un led de 1.5 v de ce valoare trebuie sa pun rezistenta incat sa nu ard ledul? ma intereseaza calculul ca sa imi dai seama si pentru alte circuite.... multumesc. Link spre comentariu
MaesTTro Postat Martie 8, 2014 Partajează Postat Martie 8, 2014 Trebuie sa ai o cadere de tensiune pe rezistor de 10,5V Link spre comentariu
MaesTTro Postat Martie 8, 2014 Partajează Postat Martie 8, 2014 Dioda consuma un curent de 20mA. I=0,02A , Ur=Ua-Ud = 12V-1,5V=10,5V , R=U/I =10,5V/0,02A=525OhmiUr caderea de tensiune pe rezistor, , Ua=tensiunea de alimentare, Ud=tensiunea pe dioda. Cel mai eficient ar fi utilizarea unui stabilizator de tensiune. Rezistoarele au toleranta Link spre comentariu
validae Postat Martie 8, 2014 Partajează Postat Martie 8, 2014 In cazul ledurilor, conteaza curentul maxim prin ele, la cele obisnuite se admite un curent maxim de 20mA.Rezistenta se dimensioneaza practic pentru un curent mai mic, de circa 10mA. R=U/I deci imparti diferenta de tensiune dintre tensiunea de alimentare a ledului si cea a sursei, la curentul dorit prin led. 10,5/0.01=1050 Se ia o valoare standardizata apropiata 1000 Ohmi (1kOhm) Puterea necesara rezistentei se afla astfel 0,01x10,5=0,1W si se alege puterea standard superioara cea mai apropiata, respectiv 0,25W.Daca ledul este de tip superluminos, se poate alege o valoare a rezistentei cu mult mai mare, pentru o luminozitate acceptabila a ledului, unele leduri pot avea o lumina chiar suparator de mare uneori. Am gasit un led rosu (prin sortare) care se aprindea suficient de bine la un curent de numai 100uA!!! Il foloseam intr-o surubelnita de control, in locul becului cu neon si avea avantajul ca puteam verifica cu el circuite cu tensiunea intre 5V si 220V atat alternativ cat si continuu. Link spre comentariu
MaesTTro Postat Martie 8, 2014 Partajează Postat Martie 8, 2014 In cazul ledurilor, conteaza curentul maxim prin ele, la cele obisnuite se admite un curent maxim de 20mA.Rezistenta se dimensioneaza practic pentru un curent mai mic, de circa 10mA. R=U/I deci imparti diferenta de tensiune dintre tensiunea de alimentare a ledului si cea a sursei, la curentul dorit prin led. 10,5/0.01=1050 Se ia o valoare standardizata apropiata 1000 Ohmi (1kOhm) Puterea necesara rezistentei se afla astfel 0,01x10,5=0,1W si se alege puterea standard superioara cea mai apropiata, respectiv 0,25W.Daca ledul este de tip superluminos, se poate alege o valoare a rezistentei cu mult mai mare, pentru o luminozitate acceptabila a ledului, unele leduri pot avea o lumina chiar suparator de mare uneori. Am gasit un led rosu (prin sortare) care se aprindea suficient de bine la un curent de numai 100uA!!! Il foloseam intr-o surubelnita de control, in locul becului cu neon si avea avantajul ca puteam verifica cu el circuite cu tensiunea intre 5V si 220V atat alternativ cat si continuu. Deci daca va monta un rezistor de 525 ohmi , LED-ul se va defecta? Sau va functiona o perioada mai scurta de timp Link spre comentariu
validae Postat Martie 8, 2014 Partajează Postat Martie 8, 2014 Nu se va defecta deloc, dar se va apropia de cei 20mA maxim admisi si e preferabil sa il alimentezi la un curent cat mai mic, dar suficient pentru o buna vizibilitate (asta in cazul ledurilor indicatoare de panou, de exemplu).La ledurile albe utilizate in lanterne, corpuri de iluminat in general, e altceva fiindca acolo vrem sa dea lumina cea mai puternica in conditiile de temperatura admise (cu radiator adecvat si sursa de curent constant) Link spre comentariu
MaesTTro Postat Martie 8, 2014 Partajează Postat Martie 8, 2014 Nu se va defecta deloc, dar se va apropia de cei 20mA maxim admisi si e preferabil sa il alimentezi la un curent cat mai mic, dar suficient pentru o buna vizibilitate (asta in cazul ledurilor indicatoare de panou, de exemplu).La ledurile albe utilizate in lanterne, corpuri de iluminat in general, e altceva fiindca acolo vrem sa dea lumina cea mai puternica in conditiile de temperatura admise (cu radiator adecvat si sursa de curent constant)Citisem ca daca un LED ar fi alimentat cu un curent mediu fata de cel maximal admis, durata de viata ar fi nelimitata Link spre comentariu
validae Postat Martie 8, 2014 Partajează Postat Martie 8, 2014 Este perfect posibil, am leduri ce lumineaza continuu de zeci de ani in intrerupatoarele de la casa parintilor mei, le-am montat cand eram pe la scoala generala si prin liceu Fiind cu alimentare prin condensator polipropilena, curentul sub 20mA, disipatia termica minima.... Link spre comentariu
MaesTTro Postat Martie 8, 2014 Partajează Postat Martie 8, 2014 Este perfect posibil, am leduri ce lumineaza continuu de zeci de ani in intrerupatoarele de la casa parintilor mei, le-am montat cand eram pe la scoala generala si prin liceu Fiind cu alimentare prin condensator polipropilena, curentul sub 20mA, disipatia termica minima....20 ani , si aceasta e drept, curentul e minim, LED-ul nu se incalzeste prin efect Joule, cantitatea de caldura fiind minima...Poate se va defecta cindva insa nu in viitorul apropiat Link spre comentariu
zal Postat Martie 8, 2014 Partajează Postat Martie 8, 2014 Eu am chinuit ledurile cu circa 10mA întotdeauna. E şi simplu de calculat, rez sînt la putere mai mică şi ledul trăieşte mult timp. Foarte mult...În cazul de faţă, ar fi vorba de o rez de 1kOhm. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum