milk Postat Martie 8, 2014 Partajează Postat Martie 8, 2014 Salutare!Am intrat in posesia a doua radioreceptoare, si am cateva probleme pe care sper sa le pot rezolva cu ajutorul vostru. Prima, este ca la radioreceptorul Festival S 521 nu am idee daca scala era luminata, si ce culoare avea lentila de la becul de pe partea frontala. Mentionez ca pe acesta am reusit sa il resuscitez cu succes, si mai am de lucrat la partea estetica. Necesita schimbarea panzei, care este un pic gaurita, si carcasa are urme vizibile de stat in mediu umed.A doua problema este legata de kit-ul de bobine de la celalalt radioreceptor, respectiv Pionier S541, care este aproape identic cu Festival, dar difera numarul de spire al bobinelor, si are vreo doi condensatori in plus. Nu ar fi problema de modul de conectare, daac bobinele ar fi fost bune, dar pot spune ca au fost macelarite, si ca sa pot agata firul de la inceput este necesar sa desfac bobinele, dar nu cred ca le mai pot reface. Alta problema ar fi lampa 6b8s de care as avea nevoie, si sper sa o gasesc la un pret rezonabil. In timp a fost inlocuita cu un ebf2, dar nu are caracteristicile celei originale, deci nici performante.Multumesc anticipat pentru orice fel de ajutor. Link spre comentariu
milk Postat Martie 9, 2014 Autor Partajează Postat Martie 9, 2014 Cam asa arata cel care e resuscitat deja. Link spre comentariu
ciprivw Postat Martie 9, 2014 Partajează Postat Martie 9, 2014 Cred ca vorbiti despre Pionierul fabricat de Electromagnetica, respectiv EM541, nu S. Cat priveste Festivalul...foarte frumos, vrem mai multe poze Link spre comentariu
kripton Postat Martie 10, 2014 Partajează Postat Martie 10, 2014 Va salut,Bine ca exista ornamentul metalic de la bec. Diametrul gaurii ar trebui sa fie de cca 14 mm si in acest caz se poate gasi o lentila. cel putin asemanatoare. Ar fi fost utile, mai multe poze, cum zice colegul, mai sus, cu ambele aparate , actualmente rare, mai ales "Festival" si trebuie tratate cu mare grija, unde graba nu are ce cauta.Constructiv, configuratia montajelor este aproape identica . Diferentele mentionate ( corect ) si a bobinelor sunt date de gamele de unde receptionate. "Fesival"S-521A4 receptioneaza gamele UM si US iar "Pionier " ( intr-adevar Electromagnetica) UM si UL .Legat de aparatul al doilea, nu strica poze cu detalii ale bobinelor. In orice caz, scoaterea terminalelor rupte prin "agatare" nu este recomendata de loc . Incercarile de acest fel nu fac altceva decat sa produca indoiri repetate ale terminalului rupt , soldate deseori cu ruperea unei alte bucati din acel terminal. Nu e recomandata nici manevrarea terminalelor bune si nici incercarea de a roti miezurile care se sfarma foarte usor, si astfel scoaterea lor nu mai poate fi facuta decat prin distrugerea acestora iar pocurarea altelor similare sa fie o alta problema. De regula, bobinele cele mari sunt afectate cel mai des ( UL): poate si pentru ca sunt primele in colt unde si micile rozatoare nepoftite pot ataca mai usor acolo. Totusi daca suporturile bobinajelor nu au devenit casante din pricina varstei , ar fi oarecare sanse de remediere eleganta si functionala: asta depinde insa de gradul de stricaciune concret ( deci tot pozele pot clarifica aspectul ) si de experienta celui care se incumeta, avand in vedere ca bobinele sunt lipite cu un liant de suportul comutatorului, nu numai carcasa dar si una din infasurari. Evident se pot inlocui/ rebobina infasurarile, unde exista dispozitive adecvate . Link spre comentariu
milk Postat Martie 10, 2014 Autor Partajează Postat Martie 10, 2014 @ciprivw, este vorba chiar de radioreceptorul Pionier S541 (scrie pe capacul din spate, si confruntat schema cu realitatea). Am mai vazut poze pe net doar la Cristian M, cel de pe forum care face radiouri artizanale (fara scheme prezentate) . In ce priveste Festival S521, am aceeasi certitudine ca e aparatul de care vorbesc. Cu scuzele de rigoare, voi intreba cam ce anume detalii vreti sa scot in evidenta din aparatele de radio, ca sa fac poze si sa le postez. Sunt novice in ce priveste prezentarea in detaliu a aparatelor din dotare. Am desfacut modulul cu bobinele si am constatat ca acel comutator de game, facut rudimentar, si conform cu tehnologia vremii, are flansa cu contacte indoita (cea de textolit). Am gasit ceva capataie de care sa ma agat ca sa prelungesc firele la bobine, dar inca nu functioneaza. Va trebui sa il iau la puricat sa vad ce anume ii mai trebuie. Daca nu reusesc sa il pun la punct pana in weekend cand voi pleca, reiau depanarea lui abia peste o luna. Va multumesc amandorura pentru interes, si promit ca maine sa pun ceva poze si cu kit-ul de bobine. Sper sa le aduc la stadiul in care aratau in vitrina, cu ajutorul celor ce isi mai aduc aminte cum aratau, si a celor care imi mai pot da cate un sfat. Link spre comentariu
feri.visky Postat Martie 12, 2014 Partajează Postat Martie 12, 2014 Este un Festival destul de bine mentinut: http://www.proradioantic.ro/index.php?x=item&id_p=8099 Link spre comentariu
milk Postat Martie 12, 2014 Autor Partajează Postat Martie 12, 2014 Iata si poze cu aparatele din discutie… Maine o sa fac poze si la sasiu la cel cu probleme, pentru ca nu il am acasa, si il voi desface si pe Festival sa fac cateva cadre cu detalii din interiorul lui.Deocamdata pot spune ca am verificat bobinele, si sunt intrerupte pe undeva, si in plus de asta comutatorul de game trebuie sa incerc sa il repar. Bobinele sunt un capitol care ma depaseste pentru ca sunt facute pe un cadru de plastic cu miez de ferita filetat la mijloc, dar nu ma pricep sa fac bobine in stilul unei papiote de ata, asa ca sunt nevoit sa cer ajutorul cui se pricepe, sau cui are kit de bobine original si ii ramane mic... . Va multumesc pentru incercarile de a ma ajuta, si astept sfaturi, critici, sau idei…. Link spre comentariu
milk Postat Martie 25, 2014 Autor Partajează Postat Martie 25, 2014 Nimic…nici o idee macar? Link spre comentariu
mitokadona Postat Iunie 28, 2014 Partajează Postat Iunie 28, 2014 eu am intrat de curand in posesia unui Electromagnetica541 la care am observat ca tubul 6b8s este decedat ( are filamentul intrerupt) si vreau sa il resoclez cu un ebf89 pana voi face rost de un tub original. ... am spus ca resoclez nu intervin deloc in aparat, resoclez tubul ebf89 pe un culot octal care la randul sau va intra direct in soclul destinat tubului 6b8s. cand termin operatia voi pune poze. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum