Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

cum sa aprind eficient un LED ?


Vizitator pai

Postări Recomandate

Salutare.As vrea sa stiu cum sa aprind un LED, cu un consum minim de putere in conditiile folosirii unui PIC alimentat corespunzator de la o baterie, evitand varianta clasica cu rezistenta in serie pe care se disipa o putere aproape egala cu puterea consumata de LED.Daca aveti vreo idee,va rog sa o postati!TNX.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 15
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Abram Burel

    3

  • TECH_FUN

    2

  • vsurducan

    2

  • pegas

    1

Top autori în acest subiect

Şi sursa aia de curent nu disipă? Dacă e vorba de PIC şi nu vrei să te complici, cobori tensiunea de alimentare cât mai jos. În acest fel vei apropia tensiunea de comandă (Vdd-0.7V) de cea de pe led şi în felul ăsta va rămâne mai puţin de disipat pe rezistenţă sau sursa de curent (sursa de curent se foloseşte de regulă atunci când tensiunea de comandă nu e constantă, cum ar fi cazul bateriei de care zici).Impulsurile nu rezolvă problema puterii pierdute, ci doar posibilitatea de a regla luminozitatea menţinând curentul constant prin led (asta fiind axiomă de proiectare), prin varierea factorului de umplere.Dacă totuşi problema consumului ledului (cu ce se mai pierde cu tot) e critică, fă-l să clipească cu un factor de umplere cât mai mic (asta dacă este acceptabil, adică nu supără la ochi). Astfel vei avea o "indicaţie" la un consum diminuat fix de factorul de umplere (a nu se confunda cu impulsurile de mai sus care au o frecvenţă mare - KHz).

Link spre comentariu

In primul rand depinde pentru ce vrei led-ul. Daca vrei o indicatie, poti folosi un LED smd recuperat de undeva. Il alimentezi in impulsuri cu factor de umplere mic, dar trebuie sa micsorezi si rezistenta. Oricum, va trebui sa gasesti un compromis.Cheia rezolvarii cred ce este led-ul, care trebuie sa fie de consum redus. Stiu ca la walkman, de exemplu, aveam un led care indica nivelul bateriei. Acesta bineinteles avea un consum foarte mic si mergea si la tensiune mica. Era un led smd.Poti incerca si cu led-uri de la tastatura telefoanelor mobile.

Link spre comentariu

sau, daca tensiunea iti permite, poti incerca sa pui 2 leduri smd(sau altele) in serie si astfel cresti eficienta. dar un led high efficency ce zici?poti gasi leduri de genu ala prin brelocuri sau mai stiu eu ce. sunt unele care la 3-5mA fac destula lumina cat sa pricepi ca e aprins. sunt transparente in general.Sau asa cum e amintit si pe aici, poti folosi impulsuri.Daca folosesti o frecventa destul de mica pt aprindere(niste zeci de hertzi acolo) te poti ajuta de faptul ca imaginea ramane pe retina(cam ca la tv e situatia) si mai cresti putin eficienta in felul asta. practic alimentezi led-ul cu impulsuri scurte, ledul tre sa reziste la curenti mari pt timp lung. poti folosi rezistenta de cateva zeci de omi. dar nu uita ca iti limiteaza si pic-ul curentul.

Link spre comentariu

Sa luam un caz tipic. Vcc=5V, Iled= 5mA (superbright rosu) Vled=1.4VConsideram cadere de tensiune nula pe pinul picului.Pdled=1.4V*5mA=7mWRlimit= 5V-Vled/5mA = 5-1.4/5= 720 ohmPdRlimit = RI*I = U*U/R = 18mWRepetand calculul pentru un superbright alb sau albastru (Vled=2.5...3.6V) la acelasi curent de polarizare, se obtin rezultate inverse !Concluzie: puterea disipata pe rezistenta este egala cu puterea disipata de LED cand caderea de tensiune pe LED si rezistenta de balast sunt egale. Un led albastru va disipa mai mult decat rezistenta de balast iar un led rosu mai putin decat rezistenta de balast, la acelasi curent de polarizare al lor.Din pacate puterea disipata pe LED nu se transforma toata in energie luminoasa. Cheia acestei "probleme" este utilizarea unui LED cu eficienta ridicata la curent mic de polarizare si nu smecherii de alimentare care vor respecta intotdeauna principiul conservarii energiei.

Link spre comentariu

Orice ieşire a PIC-urilor menţionate (şi nu numai) rămâne în principiu o sursă de tensiune. Cu aşa ceva, adică cu vreo 4V şi, nu poţi comanda direct un led pe care cad 2-3V.Faptul că în foaia de catalog scrie că are capabilitate de curent mare pentru comanda "directă" a unui led, înseamnă că cu cei maxim 25mA se poate acţiona ledul fără a fi nevoie de un driver suplimentar.Astfel de interpretări forţate şi aplicate în practică sunt posibile pentru cei ce se mulţumesc cu o funcţionare de cîteva zeci-sute de ore a ceea ce fac. Spor!

Link spre comentariu

Orice ieşire a PIC-urilor menţionate (şi nu numai) rămâne în principiu o sursă de tensiune. Cu aşa ceva, adică cu vreo 4V şi, nu poţi comanda direct un led pe care cad 2-3V.Faptul că în foaia de catalog scrie că are capabilitate de curent mare pentru comanda "directă" a unui led, înseamnă că cu cei maxim 25mA se poate acţiona ledul fără a fi nevoie de un driver suplimentar.Astfel de interpretări forţate şi aplicate în practică sunt posibile pentru cei ce se mulţumesc cu o funcţionare de cîteva zeci-sute de ore a ceea ce fac. Spor!

Pe masura ce scade tensiunea de alimentare are loc efectul de "saturatie" al tranzistorului Pmos sau Nmos din IO din cauza scaderii tensiunii de grila. Chestiune adevarata pentru orice etaj de iesire complementar cu MOS-uri nu numai in PIC-uri. Un PIC LF alimentat la 2.5V-3V (merge pana pe la 1.8V si daca sunteti foarte curios puteti verifica) nu mai necesita rezistenta de limitare daca comanda un LED capabil sa lumineze la aceasta cadere de tensiune pe el (un led albastru sau alb nu se va aprinde mai deloc)
Link spre comentariu

Păi, în cazul ăsta se potrivea mai bine un citat din postul 3, paragraful 2!Oricum, minimizarea puterii consumate, presupune controlul curentului într-un fel oarecare (în măsura în care variaţia de tensiune pe LED nu e chiar aşa de mare pentru plaja semnificativă de curent). Asta ar însemna reducerea treptată a tensiunii de alimentare a PIC-ului şi măsurarea curentului prin LED. Situaţia este "optimă" fie când PIC-ul nu mai poate, fie când LED-ul are intesitatea minimă acceptabilă. Mai trist e că dacă e vorba de alimentare de la baterie, atunci nu prea ai ce să variezi, doar dacă aştepţi să se... descarce!

Link spre comentariu
  • 4 luni mai târziu...
Vizitator nea_Gogu_ingineru

Faci un pwm cu un duty-cycle foarte mic. Alimentezi led-ul direct din port. Fara nici o rezistenta. Daca masori curentul vei vedea un curent foarte mic. Chiar s-ar putea sa-ti para suspect de mic. Daca ledul tau e unul serios (recomand cele albe) atunci vei fi uimit ce luminozitate scoti. :weedman:

Link spre comentariu

Eu asi completa la modul urmator: aceleasi impulsuri de care se amintea mai inainte cu frecventa coborata pana la 20-24Hz (la cinema sunt 24 si nu cred ca deranjeaza), le-asi folosi pentru a comanda un Darlington. Factorul de umplere pot sa-l fac foarte mic daca voi folosi un condensator care se va descarca prin led cand este comandat tranzistorul si de incarcat se va incarca printr-un rezistor direct de la sursa.Poti sa limitezi si curentul prin led cu un rez * de cateva zeci de ohm la o valoare de max 100mA; nu se distruge daca tine pana la 100ms. datorita curentului mare, luminarea va fi mare si pe retina va ramane mai mult timp senzatia de led aprins. eventual se pot face probe, dar este indicat a nu se depasi 100mA pe durata a 100ms.

Link spre comentariu
Vizitator nea_Gogu_ingineru

NU se face cu nici un fel de discrete. Vezi formula RMS si iti vei da seama ca e cum spun eu. Alimentezi in pulsuri de 5v la pwm cu factor de umplere foarte mic. Curent mediu prin led cativa mA. Impresie luminoasa de bec. Merge la frecvente mari ( 10-100 Khz). Asa merg si backlight-urile de lcd - cele cu leduri.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări