feri.visky Postat Martie 6, 2014 Partajează Postat Martie 6, 2014 Radioreceptorul a fost o incercare de a face ceva pentru care inca nu am fost pregatiti. Idea este sustinuta chiar de directorul de atunci de la Electronica...Construit cu tranzistoare SFT si componente Tesla pe o placa de pertinax cu cose a rezultat un aparat nefiabil si foarte greu de pus la punct...Scala de hartie lipita cu prenadez(?) pe sasiul de aliminiu care sustine si restul componentelor...Am identificat doua versiuni de culoare: vernil si bej... Link spre comentariu
feri.visky Postat Martie 14, 2014 Autor Partajează Postat Martie 14, 2014 Adaug ansamblul potentiometrului... Interesanta solutie! Link spre comentariu
feri.visky Postat Martie 18, 2014 Autor Partajează Postat Martie 18, 2014 Am primit de la Kripton diferite incercari de culoare pentru scala Litoral ... Atasez si scala originala de la acest aparat... De cand avem la dispozitie sistemul CAD proiectarea si restaurarea, refacerea, replicarea anumitor componente este... floare la ureche.Multumesc Kripton! Link spre comentariu
iulidan2 Postat Martie 18, 2014 Partajează Postat Martie 18, 2014 Nu pot sa va contrazic, dar macar se facea ceva in tara si apoi, exista o posibilitate macar teoretica, ca in mai multe tari, inceputurile sa fi fost la fle de sovaielnice. Link spre comentariu
kripton Postat Martie 18, 2014 Partajează Postat Martie 18, 2014 Am primit de la Kripton diferite incercari de culoare pentru scala Litoral ...Va salut,Meritul si munca pentru reproducerea acestor scale ( nu cunosc procedeul ) apartin exclusiv d-lui Olanuta Laurentiu Mirel , caruia ii multumesc si pe aceasta cale; subsemnatul fiind doar cu ideea de a se incerca deoarece aveam nevoie neaparat de doua scale , una verde si una galbena, intrucat starea aparatelor a implicat ( si ) prelucrari mecanice. Aici este exemplarul cu scala galbena, inainte de orice interventie: http://i60.tinypic.com/rho6qg.jpg Link spre comentariu
feri.visky Postat Martie 20, 2014 Autor Partajează Postat Martie 20, 2014 @iulidan2... sunt de acord ca a fost un inceput... ... insa trebuie sa vedeti si faptul ca la noi s-au urmarit mai mult aspectele politice, congresele, rezolutiile la congrese, planuri, etc. (ca si acum de altfel...), si mult mai putin acuratetea tehnica... Recent am gasit intr-o lucrare "academica" despre Litoral cum ca 96% din componentele aparatului au fost realizate in tara!!!! Aceasta informatie circula nestingerit pe spatiile panzei dese de paianjen (www) tesuta cu indemanare de cei care nu sunt interesati de adevar, de realitate ci mai mult de... politica! Pentru mine, ca unul care se preocupa de istoria industriei din acest domeniu, Litoralul reprezinta rezultatul amestecului politicului in stiinta, mosit, culmea, de omeni capabili care raportand tot felul de aberatii au reusit sa bifeze o realizare de plan a cincinalului respectiv acceptand un aparat cablat...! Litoralul, totusi este o realizare pentru ca Solistor, Sport, Turist sunt aparate la care nu s-a facut nimic ci pe masura ce componentele au fost asimilate in tara au fost inlocuite cele frantuzesti... cu exceptia Solistor care era prea scump si care nici nu a fost fabricat in prea multe exemplare. Link spre comentariu
ciprivw Postat Aprilie 1, 2014 Partajează Postat Aprilie 1, 2014 Prezint si eu Litoralul meu tocmai primit, nearanjat, necuratat, dar complet si in stare buna. Scala are culoarea maro. Ce o fi insemnand acel cod de pe spatele capacului, 2489? Mai multe poze aici: http://oldbaiamare.blogspot.ro/2014/04/litoral.html Link spre comentariu
feri.visky Postat Aprilie 3, 2014 Autor Partajează Postat Aprilie 3, 2014 Foarte frumos... din poza se vede ca scala este bej! E adevarat? Ar fi o noua varianta de scala... Link spre comentariu
ciprivw Postat Aprilie 3, 2014 Partajează Postat Aprilie 3, 2014 E bej cu maro, daca ati pune poza mai mare cu Litoral-ul dvs, as putea face o comparatie, poza de pe proradio e mica de tot. In acest topic avem imagini cu scala verde si galben, al meu ar fi, dupa cum spuneti, a treia nuanta. Link spre comentariu
feri.visky Postat Aprilie 4, 2014 Autor Partajează Postat Aprilie 4, 2014 Cu siguranta asa este... Am facut o gresala de incepator. Am spalat masca de plastic al aparatului crezand ca numai bachelita reactioneaza la sapun. Mam scapat din vedere ca masca de la LItoral este un PVC dur si datorita imbatranirii si foarte casant... Rezultatul e ca masca s-a patat pe alocuri cu o nuanta de alb. Acum nu imi ramane decat sa lustruiesc totul cu o carpa moale si eventual cu ceva ulei siliconic... Asta e!P.S. Cutia este pozata inainte de spalare!Am adaugat si poza ansamblului oscilator si comutator de unda. Link spre comentariu
kripton Postat Aprilie 11, 2014 Partajează Postat Aprilie 11, 2014 Recent am gasit intr-o lucrare "academica" despre Litoral cum ca 96% din componentele aparatului au fost realizate in tara!!!!Va salut,Nu stiu de unde rasar asemena erori dar... nu-i de mirare. " Litoral" S-594T nu contine nici o componenta activa sau pasiva fabricata in tara. Toate condensatoarele , styroflex , ceramice si electrolitice sunt "Tesla". Tranzistoarele SFT provin din Franta iar rezistentele din RPU. Ce s-a fabricat in tara, (pentru prima data) o data cu aparitia acestui aparat , sunt: comutatorul de unde si transformatoarele audio.Totusi , si acestea, au avut o importanta considerabila pentru aparatele fabricate la "Electronica" ulterior acestuia. Astfel, transformatoarele audio, in aceeasi configuratie, au fost utilizate la receptoarele "Miorita" 1 , 2 si 3 . Primul receptor de acest tip nu este altceva decat varianta stationara a Rr. "Litoral" , realizat pe cablaj imprimat ( FI + AF ) avand aceeasi schema. Difera ca provenienta transistoarele si condensatoarele electrolitice. Acestea din urma, nu mai sunt "Tesla" ci provin din RPU , marcate . Cu toate ca largimea benzii audio la un aparat MA este destul de redusa, stim de ce, pentru a compensa calitatea slaba a miezului, transformatoarele audio au o configuratie mai elaborata a bobinajelor. Astfel. transformatorul defazor cotine o infasurare primara cu doua sectiuni intercalate cu secundarul bifilar, iar cel de iesire contine un primar bifilar in doua sectiuni intercalate cu secundarul, tot din doua sectiuni conectate paralel. La receptoarele "Miorita", ambele tranformatoare contin ecranaj, realizat din tabla de alama. Cat despre comutatorul de unde, acesta marcheaza inceputul unui lung sir de utilizari, atat la radioreceptoarele stationare tranzistorizate din familia "Miorita" (fara Miorita T4) cat si la aproape toate aparatele cu tuburi , fie in aceeasi configuratie, ( "Junior" "Hora") fie in configuratii extinse:http://i58.tinypic.com/ff4itk.jpg ... cu modificari la regletele mobile si mod de actionare, pana la Rr. "Darclee 2" inclusiv. Totodata la aceste receptoare s-au standardizat si suporturile ( carcasele) bobinelor de RF si FI , inclusiv sistemul de fixare al acestora, identic cu cel intalnit pentru prima data la "Litoral". Pacat ca adezivul prea puternic, ingreuneaza inlocuirea lor cand este cazul. Difuzorul este "Vega":http://i59.tinypic.com/2a5eyww.jpg ...aceeasi firma care a furnizat difuzoarele si la Rr. "Sport" - "Turist" dupa ce acestea au fost preluate si fabricate in tara.Placa tranzistoarelor finale :http://i62.tinypic.com/w8qf7a.jpg...se pastreaza si la radioreceptoarele "Miorita" ( fara "Miorita" - T4) ca format si dimensiuni, unde este placata imprimat.La "Miorita" 2 si 3, cele doua rezistente din emitoarele finalelor, sunt inlociute cu una singura, comuna ambelor tranzistoare.Voi reveni, in limita timpului, cu refacerea unor parti mai delicate ale aparatului , deteriorate frecvent, atat din cauza socurilor cat si a interventiilor brutale asupra acestora. Link spre comentariu
feri.visky Postat Aprilie 13, 2014 Autor Partajează Postat Aprilie 13, 2014 Buna,Care este Miorita T4?Respecte,VF Link spre comentariu
kripton Postat Aprilie 13, 2014 Partajează Postat Aprilie 13, 2014 Va salut, In lucrarea "Scheme de radioreceptoare", autori : ing. Toma Chiric, ing. Ioan Dinu si ing. Nicu Soroceanu, ( "Cartea albastra") vol. 1, pag. 134, radioreceptorul S-641T este denumit "Miorita T4" : http://i62.tinypic.com/4uhy53.jpg http://i62.tinypic.com/2100jt0.jpg Link spre comentariu
feri.visky Postat Aprilie 15, 2014 Autor Partajează Postat Aprilie 15, 2014 Inseamna ca prospectul este gresit, pentru ca in conformitate cu sistemul de codificare cifra de dupa litera "T" ar trebui sa reprezinte o varianta constructiva al aceluiasi aparat. Ori, acest S641T, nu este acelasi aparat cu Miorita, ori este "altceva" si s-ar intelege ca e T1 de fapt... Dar precizarea din carte ne face sa credem ca este T4... Link spre comentariu
kripton Postat Aprilie 16, 2014 Partajează Postat Aprilie 16, 2014 Va salut,"S-641T" nu a fost "botezat" de producator "Miorita T4" . Este o problema asumata de autorii lucrarii sus-mentionate, cu o raspandire pronuntata in domeniu; ignorarea acestui aspect poate crea reversul problemei, deci aceleasi explicatii. Intr-adevar S-641T este "altceva ". " Miorita" , mai precis primul tip, este , asa cum am aratat, varianta stationara a Rr. "Litoral" pe cand S-641T ( "Miorita T4" , dupa autorii mentionati) este varianta stationara a receptoarelor "Sport-Turist" deci nu este o varianta a primelor 3 receptoare "Miorita". Autorii lucrarii nici nu sustin acest lucru deoarece indicele "4" nu este dupa litera "T" din "S-641T" ; acestia au adaugat "Miorita T4 " in fata acestuia, ceea ce nu modifica sistemul de codificare a respectivului aparat ; probabil pentru a arata ca privitor la schema este intr-adevar "altceva".Aceasta anomalie , privind denumirea , o mai intalnim si la radioreceptorul "Select T 72 S-722T " chiar la producator, unde, prin adaugarea lui "T 72" dupa "Select" , poate sa arate ca este altceva decat "Select T 68" S-682 TA, notat si el cu "T 68" inaintea denumirii codificate. Era suficient sa se numeasca doar "Select S-682TA" respectiv "Select S-722T " fara ca informatia codificata sau denumirea sa aiba de suferit. Desigur, aceste complicatii inutile (dar acceptate) in denumirea unor aparate, pe langa dificultatea de-a fi clarificate, ne mai si indeparteaza de la subiect . Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum