Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Masurari surse de iluminare

Patefon

Postări Recomandate

Becuri, neoane, LED-uri, faclii, lumanari, etc... tot felul de surse de iluminare.

Dupa cum stiti etichetarea becurilor, atunci cand e facuta, se rezuma la "lumina calda", "lumina office", ceva grade Kelvin si echivalentul in Wati becuri clasice. O fi oare de ajuns? Am facut cateva masuratori cu un spectrofotometru sa ne dumirim despre ce e vorba.

Pentru inceput o sa prezint doua standarde (care vor servi ca referinta) versus lumina la amiaza vara.

D50 - standardul de referinta al industriei tipografice

D65 - standardul de referinta global, care descrie o medie pe tot timpul anului a luminii la amiaza

Valorile au fost preluate din librariile Xrite care au venit cu instrumentul

Citirea luminii de vara a fost facuta candva in 2010,la amiaza, evident, vara.

Posted Image

Iar acum o baterie de 4 becuri economice "Philips Fast Start" la peste un an de utilizare. Distanta de masurare a fost mica (cam 25 centimetrii) pentru a ma feri de contaminari prin reflexie.

Posted Image

Avem dupa cum spune softuletul Xrite urmatorii parametrii:

Lumina D50 -> 5004 K; 7175 Lux

Lumina D65 -> 7175 K; 7179 Lux

Vara torida -> 5967 K; 11599 Lux

Philips FS -> 5394 K; 9477 Lux

Cand timpul va mai permite o sa pun si masuratorile altor becuri. Pana atunci aveti explicatia de ce cumparati din magazin o camasa albastra si la prima iesire in oras e kaki....

EDIT: Pe axa X sunt nanometrii (lungimea de unda a componentei), pe axa Y.... nu stiu ce sunt

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Patefon

5

• sesebe

2

• Dr.L

1

• tim_matrix

1

Top autori în acest subiect

Asadar... revenim. De ce am figurat standardul D50 printre referinte? Ei bine ocazia de a arata a aparut repede. Iata in cele ce urmeaza cum arata distributia spectrala a luminii naturale de azi la pranz (ora 11.50) in Bucuresti, cu strat de nori si ploaie marunta. Adiacent a fost figurat standardul D50.

Posted Image

Distributie aproape identica. Luminozitate diferita.

Temperatura de culoare 4998 K

Cantitate de lumina citita 735 Lux

Link spre comentariu

Doamnelor si domnilor,

Primul meci in arena becurilor se anunta a fi incandescent. Mancatorii de Kilowati, ametitorii de contoare, innegritorii de facturi se intalnesc intr-un meci fierbinte:

Becul incandescent clasic VS Becul incandescent cu halogen

Posted Image

In coltul "verde" becul ecologic Osram Halogen ECO CLASSIC A. Plamadit in cuptoarele din Franta, consuma doar 75W si lumineaza ca un bec clasic de 92W. Frumos ambalat, promite conform etichetei 1200 lm, 2800K, 1.000 ore de functionare si peste 1.000.000 de aprinderi. Mai promite si sticla cu filtru UV si clasa economica C. Scump in draci, imi reprosez si azi ca l-am cumparat. ZERO ore de functionare. L-am instalat, nu mi-a placut, l-am pus la loc in cutie; zace acolo de peste doi ani.

In coltul negru becul SUN BELL, forjat in indepartata Asie in bine cunoscuta China vine zornaind din contactul central dezlipit. Ucigatorul de profit interzis in mareata Europa si corodat de pasta decapanta de pe contactul filetat nu promite nimic. Intr-un ambalaj anost se lauda cu 1200 Lumeni, 100W ingurgitati pe ora si 1500 de ore de functionare. Clasa economica E a facut deja portofelul sa intre in doliu. Cu ZERO ore de functionare promite o transparenta ridicata.

Arbitrii la linie vor fi:

Becul incandescent clasic Philips E 8. In haina olandeza de ocazie e de fapt un bec MADE IN ROMANIA. Se lauda cu 150W are ZERO ore de functionare si nu a ruginit ca fratiorul lui chinezesc. Fasungul e protejat cu ceva anticoroziv iar lipiturile sunt decapate cu o pasta necoroziva.

Becul incandescent Philips Classictone K7. Candva nou acum isi taraie filamentul mototolit. Cu o experiente de invidiat intr-o aplica pe tavan fara ventilare vine sa arbitreze intre cele doua generatii incandescente. Cu balonul de sticla colorat si fasungul plin de pete inca isi aduce aminte ca fratii lui de instalare au trecut in vesnica lume a reciclarii.

Masuratorile au fost facute de la aproximativ 60 centimetrii cu aparatul dispus pe axa de simetrie a becului, evident, pe partea cu sticla. Exceptie face becul cu halogen OSRAM unde a fost cautata pozitia cu cea mai mare luminozitate pastrand distanta de 60 centimetrii (detalii mai tarziu).

Primele constatari:

BEC__________________ K ________ Lux

Philips 150W NOU ______2723_____1207

SUN BELL NOU_________2719______792

Philips 100W vechi______2613______591

OSRAM Halogen NOU____2720______345

Calculand, empiric, costul luminii (facand abstractie de costul de achizitie) avem:

Philips 150W NOU _____1207/150W = 8.05 Lux/W

SUN BELL NOU_________792/100W = 7.92 Lux/W

Philips 100W vechi______591/100W = 5.91 Lux/W

OSRAM Halogen NOU____345/70W = 4.92 Lux/W

Repriza 1 - OSRAM HALOGEN e cu fotonii la pamant.

Continuarea in postul urmator....

Link spre comentariu

@Patefon felicitari interesant subiect. Cand trecem la lumina ledurilor? Acolo trebuie ajuns sa vada poporul diferenta la lux/wat consumat.Acolo sa vedem adevarul si productie record. Pentru test iti dau eu leduri de mostra a la Osram ceramic cap de lista si apoi sa vedem cu ce le putem egala. Eu masor cu un luxmetru obisnuit tot asa de la o anumita distanta dar tin cont si de temperatura culorii si unghiul de dispersie daca comparam cu chinezisme gen proiector led cip onboard(10w,20w,100w,1kg etc). Am si ledul CREE sau XML-Cree.

Link spre comentariu

Continuare.....

Acum vom urmari distributia in spectru pentru beacele masurate:

Posted Image

Dupa cum se vede performanta in culoare e identica. Aici nu avem castigatori. Repriza a doua e remiza.

Repriza a treia e focusata pe o particularitate a becurilor cu halogen. Filamentul e in forma de potcoava cu dispunere in plan vertical (daca tinem becul cu fasungul in jos). In varful becului se formeaza o lupa care imprastie lumina. Pentru a vedea care sunt diferentele fluxului de lumina am facut trei masuratori. Una deasupra becului, una din lateral (considerand lateral ca fiind planul in care este pliat filamentul, acolo de unde cele doua segmente ale filamentului se vad suprapuse) si una din fata (considerand fata ca fiind planul perpendicular pe planul de pliere a filamentului; acolo de unde se vede filamentul in forma de potcoava). Practic am masurat in 3 puncte dispuse pe axele ortogonale X, Y si Z. Iata ce a iesit:

Posted Image

Parametrii masurati in cele 3 puncte:

Masurare__________________sus_____lateral____fata

Temperatura de culoare_____2668_____2707_____2720

Lux_______________________218______266______345

Concluzia: Becul halogen nu ofera avantaj economic, nu ofera avantaj privind confortul iluminarii. In casa e bun doar pentru decor. La masini e alta discutie.

K.O. de catre orice bec clasic; chiar si de unul aflat la capatul vietii.

Ia acum stimati domni, cireasa de pe mort. Alterarea tonurilor de culoare. Culorile din chenar sunt vizibil alterate. Un deltaE mai mare de 5 e o deviatie perceptibila de un ochi neantrenat. Un deltaE mai mare de 7 e deja suparator.

Iata evaluarile:

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Ce bine arata.... Sa vezi la LED-uri si neoane deviatii... :ras:

Pentru runda urmatoare au plecat la antrenament becul economic "warm" zis si lumina calda si cel "office" zis si lumina rece.

Link spre comentariu
  • 4 ani mai târziu...

Cam mult timp de la ultima postare si ai promis si masuratori si la LED-uri si neoane. Cel putin eu asa am inteles.

Cu ce "jucarie" ai facut masuratorile? 

Vei posta si masuratori la LED-uri si neoane sau am inteles eu gresit?

Link spre comentariu

Nu sunt decat 5 ani...

Insa din pacate orice masuratori de acest tip nu sunt relevante... ca nu pot masura nici fluxuri, nici CRI sau R9 - marimi cu care in 2019 nu numai ca suntem familiari, dar sunt determinanti in optiunea pentru un component sau altul.

Cum la astfel de echipamente etalonarea este mai importanta decat aparatul in sine, ma tem ca nici un amator nu are acces la ceva care sa aduca rezultate utilizabile. Parca era nu foarte demult dat un link spre ceva rusesc, de amatori, dar rezultatele obtinute erau extrem de departe de a putea fi credibile, deci le presupun din start grosolan indepartate de realitate.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări