Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Proiect numarator/divizor cu 9 PADS


Vizitator Allexinnu

Postări Recomandate

Vizitator Allexinnu

Salut. Am si eu o nelamurire. Am decis sa folosesc dupa cum se vede in figura integratul 74hc193, care are intrarea load asincrona, fapt ce necesita astfel folosirea unui latch de memorare. Proiectul presupune numararea inversa de la 13 la 5,13,12,.. etc. Insa , cum intrarea load este asincrona, am inteles ca este nevoie sa se detecteze mai intai starea "4" dupa care sa intre intr-un latch de memorare . Am atasat poza cu cerinta proiectului si cu schema facuta in pads.

post-83999-139829769455_thumb.jpg

post-83999-139829769464_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns
Vizitator Allexinnu

initial numarul 5, insa fiind intrarea load asincrona,am inteles ca trebuie mai intai detectata starea 4 dupa care trecuta printr-un latch

Link spre comentariu
Vizitator Allexinnu

iar intrarile asincrone prioritare set si reset le-am legat la masa sa fie pe 1 logic ,astfel la iesirea Q sa iasa exact Q care este D .. din cate am inteles

Link spre comentariu

Dacă vrei să numeri înapoi de la 13 si 5, apoi iar 13...5, şi tot aşa, iar pe ieşirea numărătorului apare un 4, inseamnă că numeri cel puţin de la 13 la 4, nu?

Link spre comentariu
Vizitator Allexinnu

tocmai de-asta caut ajutor. Mi s-a explicat faptul ca in cazul in care intrarea load a numaratorului era sincrona, nici nu mai era nevoie de latch, pur si simplu detectam starea 5 dupa care de la iesirea 1 a portii din cd4012 legam direct la intrarea load si incepea din noua de la 13. insa fiind asincrona, am inteles ca trebuie detectata starea 4 si folosit un latch de memorare.

Link spre comentariu

Să luăm frontul crescător de ceas care declanşează trecerea numărătorului de la 5 la 4.Mai întăi se face trecerea 5 -> 4, apoi semnalul de la Q0...Q4 se propagă prin porţile U3-A,B,C, apoi prin U2-A, şi numai după aceea ajunge la intrarea D de la CD4013, pentru a fi memorat. Între timp, ceasul a ajuns pe palier de 1 logic (adică frontul crescător care a declanşat numărarea de la 5 la 4 a trecut), aşa că numai la următorul front crescător de ceas, semnalul de pe intrarea D a lui CD4013 se va propaga la iesirea Q a bistabilului.Cu alte cuvinte, semnalul care detectează starea 4 va ajunge la iesirea Q în acelaşi moment în care numărătorul vrea să treacă de la 4 la 3 (altfel spus, va ajunge întărziat cu un CLK).Aşa vroiai?

Link spre comentariu
Vizitator Allexinnu

Iti multumesc pentru interesul acordat, insa nu aceasta era cerinta. Am atasat inca odata poza cu respectiva pentru a incerca sa lamuresc cam ce doresc. Pur si simplu doresc sa stiu cum sa fac sa numar de la 13-5 si tot asa, stiind ca intrarea load a numaratorului este asincrona si dupa cum se vede si in poza cu cerinta, am nevoie de un latch pentru a memora impulsul incarcarii.

post-83999-13982976952_thumb.jpg

Link spre comentariu

Am citit enunţul încă de la început, dar încercam să-ţi pun întrebări astfel încât să descoperi singur ce nu merge şi de ce nu merge.Mă bag la somn.Poţi lega direct pinul 1 de la CD4012 la LD, dar vei avea un glitch scurt cu cifra 4 (asta nu prea e bine), apoi cifra 13 va rămâne încărcată pâna la următorul front crescător.Ca să scapi de glitch detectează cifra 5, memorează detecţia în bistabilul tip D, şi fă în aşa fel ca la următorul front crescător de ceas să-i dai numărătorului LD.Semnalul LD trebuie ţinut pe 0 un timp minim, nu ştiu exact cât e, dar e specificat în datasheet-ul lui CD4013.Eu aş face memorarea în bistabil pe frontul căzător (inversezi ceasul lui CD4013 cu o poartă NU), apoi pui un ŞI-NU între ceasul neinversat şi ieşirea nQ a lui 4013. Iesirea porţii ŞI-NU o legi la nLD.Baftă!

Link spre comentariu
Vizitator Allexinnu

asa trebuia sa iasa , nu ? Am folosit acolo tot o poarta cu 4 intrari sa nu fiu nevoit sa mai adaug un alt integrat doar pentru o poarta, iar asa il folosesc pe acela in totalitate. O singura intrebare mai am. Am folosit expre bistabil ce comuta pe frontul descrescator pentru a ramane la starea 5 de la trecerea numaratorului din 6 in 5 pe frontul crescator?

post-83999-139829769544_thumb.jpg

Link spre comentariu

Într-adevăr, aşa am vrut să spun. E bine că ai folosit poarta ŞI-NU cu 4 intrări ca să faci economie de o capsulă.

Bistabilul l-am pus ca să memorăm starea detectată (starea 5), şi am folosit frontul căzător ca să decalăm semnalul cu o jumătate de ceas. Asta ne va ajuta să construim un semnal de LOAD de o jumătate de ceas. Deasemenea, ne va ajuta să facem disable la ceasul DN pe perioada cât dăm LOAD.

 

Următorul pas este să desenezi formele de undă şi să ţii cont că semnalele nu se propagă instantaneu. Orice fir, orice poartă, bistabil, numărător, etc. introduce o întârziere. Din cauza asta trebuie să ai grijă să nu apară glitch-uri.

 

Din desen se vede că apare o situaţie nedorită pe frontul marcat sus, în poză. Imediat după acel front, apar două acţiuni concurente asupra numărătorului: exact când el vrea să treacă de la 5 la 4, vine şi semnalul de LOAD. Întrebarea este: Dacă semnalul de LOAD întărzie puţin, şi numărătorul apucă să ajungă în starea 4, ce facem? O să avem un glitch nedorit. Ca să evităm, ar fi bine să oprim ceasul de la intrarea numărătorului pe durata cât facem LOAD.

 

Trebuie avut grijă să oprim ceasul fără să generăm glitch-uri. Asta o facem cu poarta ŞI nou introdusă.

 

Posted Image

 

Baftă!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări