Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

4 DIGIT UP/DOWN COUNTER PIC16F88

Postări Recomandate

Buna seara a mai facut cineva circuitul asta??

http://picprojects.org.uk/projects/counter/counter.htm

Eu l-am facut , am verificat montajul e vreo cateva ori si pare realizat ok insa imi face o faza si anume pe intrarea aia de clock (pe care as fi vrut sa pun un banal intrerupator sau releu reed pentru o masina de bobinat) daca o las in aer sau o pun la masa numaratorul nu indica decat un zero care pulseaza foarte repede si slab ca si intensitate doar pe un digit si anume pe digitul 4. Am constatat accidental ca daca pe clock pun 5V atunci se aprind normal ca si intesitate toti patru digitii pe 0000 si pare ca functioneaza toate butoanele ,tot adica preia comenzi, poate fi presetat se poate seta UP/DOWN insa nu stiu cum sa il fac sa numere, normal pe clock fiind acel 5V........

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 16
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Codul pentru Anod/Catod comun este aproape identic , cel pentru Anod poate un pic mai mare/complex , dar in nici un fel de 3x ori ca cel pentru Catod. Diferenta este mai ales pe plan de electronica , in timp ce pentru CC trebuie doar un tranzistor pentru fiecare digit pe iesire , intrarile pt fiecare segment se poate face direct de la PIC , dar la AC pentru fiecare segment trebuie un tranzistor + 1 pentru fiecare digit ( montaj mai mare ). La CC se utilizieaza metoda de multiplexing pe digiti , pentru AC ar fi mai bine multiplexing pe segment. Pentru ca la AC cum toate segmentele sunt legate pe acelas + , o sa fie problema la limitarea de curent , daca pe un digit sunt aprinse doar 3 segmente = >> trebuie o limitare x mA , daca pe al doilea digit sunt 6 segmente aprinse = >> limitare de x/2 mA , de aicea rezulta ca primul segment o sa fie mai luminos , ca sa evitam acest lucru se utilizeaza metoda de multiplexing pe segmente (la CC cum fiecare segment are propriul + indiferent de cate segmente sunt aprinse toate o sa fie la acelas luminozitate).Poti incerca cu Flowcode v6 , este gratuit pt 30 zile , dupa care o sa aiba limitari. Are functii incorporate pt display de 7 segmente , setezi doar ce numar vrei pe fiecare digit (1,2,3,4) , si restul il face el.

Link spre comentariu

Multiplexare pe digiti : se aplica pentru display cu Catod Comun :

- de fiecare data afisam numarul intreg pe rand pe cate un digit.

adica deschidem / inchidem pin - urile PIC ului pentru a obtine combinatia de segmente pentru primul digit. Apoi deschidem pin- ul care este legat la un BC547 pe iesirea de la primul segment , il lasam aprins pt 1ms , dupa care inchidem pin ul legat la BC , schimbam pin - urile care sunt legate la segmente pentru a obtine combinatia de segmente pt al doilea digit , deschidem pin - ul legat la al 2-lea BC547 legat la al doilea digit il lasam aprins 1ms ,si repetem acest lucru la infinit pentru fiecare digit.

Demonstratie :

Multiplexare pe segmente : se aplica pentru display cu Anod Comun :

- luam fiecare segment pe rand si verificam pentru fiecare digit daca acel segment face parte din combinatie sau nu.

adica aprindem primul segment , apoi daca acel segment trebuie aprins pe ambele digiti , deschidem ambele BC uri care alimenteaza display-ul (anodul) , daca acel segment face parte numai din primul digit ( de ex. pe primul digit vrem numarul 5 si pe al doilea numarul 1 , atunci segmentul nr. 1 trebuie pe primul digit pt nr. 5 dar nu si pentru digit-ul doi pentru ca nr. 1 nu are nevoie de segmentul 1 ) atuncea deschidem numai BC - ul legat la primul digit , dupa care inchidem BC- urile , stingem primul segment si aprindem al doilea reluand operatiunea de verificare.

Demonstratie :

Link spre comentariu

Interesant modul ”segment”. Sincer să fiu , cred că am mai auzit , cândva de el, dar uitasem. La prima vedere îmi pare dezavantajos față de modul digit , dar asta e altă discuție ,și poate iarăși greșesc.

DAR tot ce ai explicat foarte frumos, nu are legătură directă cu anod comun sau catod comun. Oricare mod se poate folosi cu oricare tip de afișaj ( cu mai multe sau mai puține tranzistoare și rezistențe ) . Exemplu- cazul ”clasic” de multiplexare pe digiți : anod comun, segmentele direct pe pinii µC , anozii prin tranzistor PNP . Și segmentele și digiții sunt activi pe ”zero”. Pun tranzistori NPN pe digiți și fac logica activă pe ”unu” , segmentele rămân legate direct la µC - am modificat pentru catod comun, fără măcar să umblu în soft.

LE Mi-am amintit ! Modul segment este avantajos/util când avem mulți digiți . La multiplexarea pe digiți rata de multiplexare e 1/Nr.Dig. deci scade cu numărul de digiți. La multiplexarea pe segmente e 1/Nr.Seg deci este constantă de 1/7 sau 1/8 dacă folosim DP.

LLE Fără să umblu prea mult în soft. Pot să pun PNP în digiți cu C la masă și PNP pe segmente cu E la + și atunci chiar nu umblu la soft.

Link spre comentariu

De folosit se pot ambele metode pentru ambele tipuri de afisor. Problema cea mai mare ar fi limitarea de curent ( rezistentele ) , la AC toate cele 7 segmente au acelas intrare / rezistenta , in momentul in care se aprind mai multi segmenti valoarea rezistentei trebuie scazuta in caz contrar digit - ul cu mai putini segmenti aprinsi o sa fie mai luminos decat cel cu mai multe segmente aprinse. Poate daca afisor - ul este alimentat dintrun chip regulator "LMxxx" fara alte rezistente nu o sa fie probleme , eu am folosit numai cu CC pentru a nu utiliza asa multi tranzistori.

Link spre comentariu

Problema cea mai mare ar fi limitarea de curent ( rezistentele )... eu am folosit numai cu CC pentru a nu utiliza asa multi tranzistori.

N-am inteles prea bine ce vrei sa zici cu limitarea de curent diferita AC/CC si cu mai multi/mai putini tranzistori, da' cred ca ai inteles cate ceva gresit.Schemele ar trebui sa fie "simetrice" - sunt pana la urma diode "rasuscite" cu 180°, asa ca "rasucind" si celelalte elemete obtii o schema echivalenta (complexitate si functionare). Rezistentele de limitare de curent ar trebui sa fie aceleasi.PS Ca sa-mi fie si mie mai clar, propun sa postezi niste scheme pe care sa discutam.
Link spre comentariu

Nu, rezistențele le pui oricum în serie cu segmentele nu cu electrodul comun, deci nu e absolut nicio diferență. De fapt există o diferență dar care nu ține de afișaj ci de integratul de comandă ( PIC sau ce-o fi) - este ma ușor de ”tras” la zero decât la plus, mai ales la MOSFET unde canalul N are Rdson mai mică ( la aceeași arie ) decât P dar și la bipolari unde NPN are Ucesat mai mică decât PNP.

De fapt pentru circuitul de comandă nici nu este propriu să spunem cu anod sau catod comun ci doar cu segmente active pe zero sau unu, respectiv digiți activi pe zero sau unu. Mai departe, tranzistoare și rezistențe ....

Edit Văd că s-a mai postat între timp în același sens.

Link spre comentariu

Buna seara a mai facut cineva circuitul asta?? http://picprojects.org.uk/projects/counter/counter.htmEu l-am facut , am verificat montajul e vreo cateva ori si pare realizat ok insa imi face o faza si anume pe intrarea aia de clock (pe care as fi vrut sa pun un banal intrerupator sau releu reed pentru o masina de bobinat) daca o las in aer sau o pun la masa numaratorul nu indica decat un zero care pulseaza foarte repede si slab ca si intensitate doar pe un digit si anume pe digitul 4. Am constatat accidental ca daca pe clock pun 5V atunci se aprind normal ca si intesitate toti patru digitii pe 0000 si pare ca functioneaza toate butoanele ,tot adica preia comenzi, poate fi presetat se poate seta UP/DOWN insa nu stiu cum sa il fac sa numere, normal pe clock fiind acel 5V........

Am testat in simulator acel hex (varianta 2013) si merge ok. Nu vad cum ar putea pune cineva un hex cu o greseala atat de penibila, incat sa nu poata fi utilizat.Acel 0 care pulseaza rapid cred ca e datorat resetarii foarte rapide si de multe ori a cipului. Poate ca ai o tensiune foarte fragila la cip. Condensatorul de 100nF posibil prea departe. Display-ul iarasi ar trebui sa aiba proprii lui condensatori de 47uF si 100nF, pentru a nu introduce socuri in reteaua DC de 5v cand comuta tranzistorii.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări