Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

BECURI LED SAU BECURI INCANDESCENTE?

Vizitator B1lld

Postări Recomandate

B1lld a pus o intrebare si vad ca discutia a ajuns in alta parte, respectiv unii trateaza subiectul cu umor.Intrebarea este totusi buna. In Romania unde toti mor de foame stiu ca pe nimeni nu intereseaza sanatatea personala, cand cu alegerea unui bec mai "economic" poate economisi bani. Insa in ultimii ani in Germania s-au facut cercetari in acest domeniu, ba chiar si campanii impotriva becurilor "economice".Becurile incandescente (de tip vechi) si cele cu halogen sunt si in ziua de azi considerate cele mai sanatoase, au lumina calda, fabricarea lor nu e complicata, nu contin substante periculoase, se pot arunca la gunoi fara sa dauneze naturii, sunt relativ ieftine. Singura parte negativa este consumul mare de curent.Becurile cu LED-uri sunt pe primul loc dupa becurile incandescente / cu halogen. Au durata de viata mare, au consum foarte redus, cele de calitate au lumina placuta (temperatura de culoare) si pot inlocui chiar si un bec incandescent de 60 W (cum spune utilizatorul Spitfire). Partea negativa este pretul foarte mare a becurilor cu LED-uri, cele de calitate sunt si in ziua de azi extrem de scumpe. Si mai este faptul ca becurile cu LED-uri ar trebui reciclate si nu aruncate la gunoi. Insa chiar daca contin diferite elemente chimice nesanatoase, acestea sunt in interiorul LED-urilor si doar la reciclare prezinta o problema, nu si in timpul functionarii.Becurile economice CFL sunt cele "periculoase", in primul rand datorita continutului de mercur. Daca unul se sparge, mercurul se evapora in incapere. Si oamenii neinformati nici nu aerisesc incaperea, mai si aduna resturile cu aspiratorul, etc. In afara de asta, becurile economice "palpaie" si asta poate afecta oamenii fara sa observe cauza (dureri de cap / dureri de ochi). Cand au aparut becurile economice, palpaiau cu 50-100 Hz, de atunci s-au mai "imbunatatit", acuma palpaie pe la 45 kHz ce nu se observa cu ochiul liber, insa oamenii sunt la fel de afectati. Temperatura de culoare a becurilor economice in ultimii ani s-a mai extins, mai nou exista si becuri economice care au culoarea mai mult sau mai putin asemanatoare celor incandescente. Becurile economice defecte se recicleaza obligatoriu (din cauza continutului de mercur), insa pana ajung de la utilizator pana la firma de reciclare, de obicei se sparg si mercurul ajunge in aer. (Era undeva pe internet un studiu unde s-a remarcat faptul ca de cand tot mai multi oameni au trecut pe becuri economice, cantitatea de mercur din pesti a crescut direct proportional.) In plus intretimp s-a dovedit ca in ciuda faptului ca becurile economice consuma mai putin curent, deoarece fabricarea si reciclarea acestora este complicata, se consuma mai multa energie decat cu un bec incandescent, deci la urma urmei in loc sa ajute la protejarea naturii, face chiar mai rau.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 29
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• zal

4

• belasajgo

4

• Alexutz

3

• marius_3004

2

Top autori în acest subiect

Neoanele sunt mai ecologice deoarece cand le schimbi, schimbi doar tubul, nu si partea electronica ca in cazul becurilor economice. Iar tuburile care contin mercur, de obicei au in interior o biluta de amalgam, din care nu scapa vaporii de mercur in caz ca s-ar sparge tubul cand este stins.

La becurile economice nu prea se poate aplica tehnologia cu amalgam, insa totusi producatorul Megaman din Germania a reusit acest lucru. Ei au scos pe piata si becurile economice la care spirala mai este invelita intr-un balon de plastic / silicon, care protejeaza spirala de lovituri, respectiv tine mercurul in interior in caz ca totusi s-ar sparge spirala din interior.

Informatii in germana despre tehnologiile folosite de Megaman:

http://megaman.de/ueber-uns/amalgamtech ... index.html

http://megaman.de/ueber-uns/dersplitter ... index.html

Link spre comentariu

@belasajgo,mann eu sunt in jermania de 150 milioane de ani...iar de ..megaman..sincer n_am auzit...poate ca nu prea am timp de tv ..dar nici in ,,schrift zeitung''..ziar... n_am vazut...dar.ma rog ,poate mi_a scapat mie...

Am intrat pe link_ul pus de tine si ...sorry ...ce scrie acolo nu prea e ...corect...

,,Als erster Hersteller von Energiesparlampen verwendet Megaman seit Januar 2008 für seine gesamte Produktion kein flüssiges Quecksilber mehr. ''

..PARDON....nu cred ca ei produs primii becul economic...ci ..OSRAM...in 1985... :da

,,Das erste elektronische Vorschaltgerät (EVG) mit/für Glühlampenfassung wurde am 9. April 1984 von Jürg Nigg, Zürich, als Patentschrift veröffentlicht.[1] Diese Sparlampenadapter werden bis heute gebaut. Eine Ökobilanz (ETH Zürich) belegt, dass sie noch rohstoffsparender sind als Einwegsparlampen mit integriertem EVG. Nach eigenen Angaben brachte der Hersteller Osram 1985 die erste Kompaktleuchtstofflampe mit in den Sockel integriertem elektronischem Vorschaltgerät (EVG) und Startelektronik auf den Markt.''

e citat de pe wiki...

http://de.wikipedia.org/wiki/Kompaktleuchtstofflampe...

si uite aici ...megaman e ...china.. :rade:

http://www.dieenergiesparlampe.de/leuchtstofflampen/hersteller/

...sincer nu are rost sa mai continui...mai bine rasfoiesc cateva thread_uri de electronica...

Link spre comentariu

In afara de neajunsurile enumerate de ceilalti colegi (Hg, Pb, etc) mai sunt si altele. Cand ne-a proiectat, Doamne-Doamne nu stia de becuri cu incandescenta, CFL, led, etc (si era atoatestiutor). El ne-a pus pe retina receptori pt. lumina lui RA (diverse lungimi de unda, lumina crepusculara, etc-la pisica s-a desteptat si i-a pus oglinda sa vada si pe intuneric-dar asta a fost facuta dupa noi). A utiliza la iluminat becuri CFL, LED, este ca in Romania-unul munceste si 10 se uita-becurile sus mentionate emit un spectru ingust, care suprasolicita anumiti receptori-de aici durerea de capatana (pe uscat, fara sa bei) si orbirea. S-au fact studii, care spun, ca la o suprasolicitare a unui receptor pe o anumita frecventa/amplitudine, acesta este deconectat de creier (temporar daca suprasolicitarea este temporara). Daca suprasolicitarea este de lunga durata, frecventa/amplitudinea respectiva nu mai este receptionata niciodata. Asa ca hotarati unde dati banii-la doctor sau la ??. Cel mai bine sa ii dati la carciuma sau gaci-depinde de varsta.PS-eu subt baietel, sa nu credeti ca sunt daiaaa

Link spre comentariu

Nu, serios vorbind, cred ca becurile cu incandescenta (si halogenii) sunt o solutie (in prezent, nu stim ce ne rezerva viitorul). Este consumul mai mare, dar se merita. Cu aceste becuri (enumerate mai sus) ambianta este relaxanta (daca ai si variator, totul este perfect).

Link spre comentariu

@der_doktor: Cred ca nu ai citit cu atentie textul ce l-ai citat si comentat... Megaman este primul producator de becuri economice care (din ianuarie 2008 incepand) a eliminat mercurul lichid in toata productia de becuri... Nu stiu cum ai inteles din textul citat ca ei ar sustine ca ar fi produs primul bec economic...Chiar daca Megaman le fabrica in China, asta nu prea spune nimic, pentru ca becurile lor tin mai mult decat Osram-urile sau Philips-urile fabricate in Europa, iar cat timp pentru Philips si Osram este pe primul loc profitul lor, cei de la Megaman dezvolta becuri economice mai sigure pentru utilizator... Si apropo, mai nou Osram-urile se fabrica in Asia pentru a reduce costul fabricatiei, doar o mica parte se mai fabrica in Germania.

Link spre comentariu

...eu,sincer,n_am vazut nimic facut in china cu simtz de raspundere...egal ce am spune...osram,philips...sunt totusi firme cu traditzie..ca la masini de altfel mercedes,bmw,audi..niciodata nu o sa alegi un daihatsu sau o kia in detrimentul unui bmw sau chiar un vw,opel...sa fim seriosi.

Link spre comentariu

Si chinezii fac lucruri bune, diferenta se observa si dupa pretul produsului cumparat. Chiar si Fluke fabrica mai nou multimetre in China si alte aparate de masura si in Romania. Calculatoarele Apple si iPhone-urile sunt fabricate tot in China...

Mercedes-urile si BMW-urile sunt asamblate in Germania, farurile provin din China, computerul de bord si radio-ul din China si Taiwan, centurile de siguranta din Romania, volanul din Romania, airbag-urile din Romania si Asia... Asa se ajunge ca la un Mercedes nou cumparat de jumatate de an trebuia sa schimbam computerul de bord pentru ca avea defect de fabricatie...

Degeaba sunt firme cu traditie... Si Bosch-ul a fost mai demult o firma cu renume pentru calitatea produselor. Mai nou Bosch vinde aparate fabricate in Turcia, cu piese Made in China, aparatele electrocasnice de la ei se strica mai repede decat un Whirlpool sau Electrolux. Cum e posibil asa ceva? Cei care conduc firma, sustin ca trebuie sa reduca costurile de productie pentru a putea concura cu celalalte firme. Dar Whirlpool si Electrolux cum reusesc sa fabrice un aparat asemanator, mai ieftin, dar cu durata de viata mai mare? Bosch-ul profita de faptul ca are un renume si oamenii inca mai cumpara de la ei pentru ca au incredere in firma. Dar asta nu va merge pentru mult timp asa... Si cand cei de la Bosch o sa isi dea seama ca oamenii nu mai au incredere in produsele lor, o sa fie deja prea tarziu pentru ei.

Link spre comentariu

E preferabil sa rezumam topicul in plan economic, in speta individual. Argumentele care se aduc de multe ori sunt subiective si de tip atac la persoana samd. Scriu la lumina unor leduri amber, dar e problema mea daca peste ani acuitatea vizuala va scadea datorita lor preponderent, sau vor fi si alti factori tot de natura optica. Exista deja un topic la Bodega, Noile becuri economice...in care multi s-au dat mari cu cata lumina da un anume led sau becoled. A pus cineva problema raspusurilor umoristice, insa isi aveau logica: e mult mai usor, frecvent sa spargi un bec economic decat un led care e incastrat in ceva, are colimator samd. Ledurile sunt doar alt mijloc de a stoarce bani de la populatie, nimic mai mult.

Link spre comentariu

Atenţie că nici lumînările, opaiţele şi făcliile tradiţionale nu sînt sănătoase, emană COdoi, gudron, alte chimicale şi ne înbolnăvim de plămîni ca strămoşii din peşteri. O căutăm cu lumînarea. :rade:

Link spre comentariu

Adevarul este ca faci economie cu un CFL de 25w in loc de un bec incandescent de 100w si lumina este identica. Deci becurile cfl sunt mai bune se stie. Acuma nu stiu cine-I pune si pe astia sa tot bage mercur in ele....? Ma intreb totusi de unde au chinezii atata mercur ca ei au vandut cele mai multe si se ard cel mai repede si nici nu au lumina cum trebuie.Daca totusi chinezii nu au folosit mercur,ar trebui sa protestam ca probabil din acest motiv se ard repede si au lumina vlaga. La final LED-ul pentru iluminat este mult superior si avantajos problema cu ele este ca au aflat chinezii si de astea si de la bucata deja vand la kg.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări