Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Divizor fix de frecventa cu 69

Vizitator dragos408

Postări Recomandate

Vizitator dragos408

Buna ziua,

Am cateva nelamuriri legate de realizarea schemei electrice pentru un divizor fix de frecventa cu 69 realizat cu circuite din seria 4000. Generatorul trebuie sa furnizeze semnale cu frecvente de 6Hz respectiv 450kHz.

Posted Image

sube

Oscilatorul va trebui sa fie pe placa, asa mi s-a cerut.

Ceva idei ? Va multumesc !

Link spre comentariu
  • 5 săptămâni mai târziu...
  • Răspunsuri 4
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• djvas

1

• Mikrosha

1

• puriu

1

Top autori în acest subiect

Iaca schemă:

Posted Image

Generatorul e format din 3 inversoare, U2:A, U2:D şi U2:E. R şi C trebuie calculate, că n-am înţeles clar, oscilatorul trebuie să scoată 6Hz şi 450KHz, sau ieşirea divizată? Că dacă ieşirea divizată trebuie să scoată 450KHz înseamnă că oscilatorul trebuie să meargă la 31MHz, şi nu cred că poate să meargă logica la frecvenţa asta.

Comparatorul cu 68 e format din U2B, U2C şi U3. Practic numără 0 1 2 ... 68 0, deci în total 69 de stări.

"Memorator stare impuls", aşa cum l-ai numit, e făcut cu U4:A.

Deci dă-mi un răspuns legat de oscilator să vedem cum îl facem şi p-ăla. În esenţă ar trebui un comutator care să schimbe condensatorul corespunzător celor două frecvenţe, dacă am înţeles bine.

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

69 = 64  + 4 + 1 = 26 + 22 + 20. Un divizor binar de cel putin 7 biti (CD4024) trebuie sa fie resetat cand iesirile corespunzatoare (Q7, Q3 si Q1) sunt in starea 1. Pe intrarea RESET a numaratorului se leaga o rezistenta la plus si trei diode cu minusul la cele trei iesiri.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări