Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

demagnetizator tuburi tv

Kytan666

Postări Recomandate

vreau sa construiesc asa ceva . dupa ceva timp petrecut pe GOGU ,am incercat cu cateva spire pe sarma de 1mm puse pe un pistol de lipit si rezultatele sunt slabe . pana la urma am luat o bobina de demagnetizare de pe un tub cu tot cu o bucata de placa cu ptc-ul sau pozistor ... ideea e ca pana se raceste am de stat si nu e doar un tub de demagnetizat . ce montaj pot face pentru a comanda bobina aia mai repede . desi are impedanta mica am incercat si varianta pe direct , siguranta de 2.5 , un rezistor de 2 ohmi/10W , si am inceract sa fac un contact cat mai scurt la priza , dar a ars siguranta .. am avut la indemana un bec de 25W dar e prea mic . sa incerc cu unul de 100 ? am gasit intr-un tv comanda cu releu pe direct , dar bobina parea mai groasa .. nu am facut depanare tv .... nu m-a incantat dar acum am nevoie de demagnetizare .

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 7
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Kytan666

3

• Fulgerik

2

• Toni Marginean

2

• dan cod

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Toni Marginean

Eu mi-am facut o bobina pentru demagnetizat tuburi asa:- pe o placa de lemn de 40X40 cm am trasat un cerc cu diametrul de 30 cm; apoi am batut cuie din 5 in 5 cm pentru a realiza un suport pe care sa bobinez- am luat sarma de cupru recuperat din 3 bobine de demagnetizare cu diametrul in jur de 0,5mm de pe tuburile ce le aveam- am bobinat apoi pe suportul construit 500 de spire- am luat bobina astfel construita, i-am pus un cablu de retea si apoi am bandajat-o cu banda izolatoare (i se confera in acest fel si rigiditate mecanica).Cu aceasta bobina poti demagnetiza 3-4 tuburi fara sa se incalzeasca excesiv.

Link spre comentariu

din lipsa de timp si materiale , voi incerca cu bobina de la demagnetizare (desfacuta si rebobinata pe aprox 30 cm diam ) si un transformator de 2X28V 3-4A . chiar sunt curios

Link spre comentariu

Una sau doua bobine de demagnetizare inseriate si rasucite astfel incat sa reduceti diametrul la jumatate sunt suficiente. Vorbesc despre bobine complete, adica in functie de cate au fost in tv sau monitorul de unde au fost demontate si care pastrate in starea initiala sunt doar rasucite pt a reduce diametrul dupa care sunt infasurate cu banda izolatoare pentru rigidizare. In final se mai foloseste un microswith inseriat pe cablul de alimentare pentru a comanda alimentarea bobinei. Maine cand ajung la atelier incerc niste poze pentru a explica procedura de executie a bobinei de demagnetizare. Nu este nevoie de bobinare si constructia nu cere mai mult de 30 min. Pentru demagnetizare se apasa pe intrerupator si se executa miscari de apropiere si departare de obiectul ce trebuie demagnetizat.

Link spre comentariu

merge dracia, am incercat cu bobina mare 30cm , sau cu ea rasucita in 2 la jumate , la 56v pare foarte puternica, la 28 e ok , am scos culorile (mov albastru rosu( care erau si in zone centrale dar pe 2 televizoare ramane pe laterale verzui, orice am incercat verdele ramane , am fortat un pic si am reusit doar sa mut verdele pe margini ... sa las bobina mare si sa o tin central sau in rasucita in 2 ? miscarile sunt doar apropiere departare/ ?

Link spre comentariu
Toni Marginean

Nu numai apropiere si departare ci se incepe din apropierea centrului ecranului spre exterior prin rotiri tip spirala elicoidala - eu incep cam de la 10 cm si inchei pe la un metru (asta depinde de bobina).

Link spre comentariu

600 de spire bobinate cat un volan de masina mica am eu.O folosesc la 220V asa cum zice colegul mai sus.Nu am intalnit ecran magnetizat care sa nu il rezolv.O tin in priza 1-3 secunde pana fac miscarea.

Link spre comentariu

Revin cu imagini.Bobina nu are miez magnetic, este usoara , practica si foarte ieftina.Deci una sau doua bobine de demagnetizare TV sau monitor care se inseriaza, se rasucesc , se matiseaza cu banda izolatoare , se leaga in circuit un microswitch sau intrerupator fara retinere care se matiseaza impreuna cu bobina, un cablu de alimentare mai lung (minum 3 m) pentru libertate de miscare si un stecher bun care asigura contact si stabilitate in priza. Pentru demagnetizare se alimenteaza la 220v, se apasa pe buton, se executa miscari de apropiere, indepartare si de rasucire a bobinei dupa care se departeaza de ecran si se intrerupe apasarea butonului. O demagnetizare necesita cam 10-20 secunde dar se poate pastra alimentarea prin bobina chiar si un minut dupa care se lasa putin sa se raceasca. Curentul prin bobina este de 5 pana la 8 amperi.

post-24720-139829770746_thumb.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări