Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ksol - statie de lipit digitala

ciocead4

Postări Recomandate

@ daniel ,Daca la AD 8495 cu ADC ATMEGA single la 450 grdC se pierde 10% din range (intern) , cat din range se pierde la MAX cu ADC-ul propriu care acopera - 270 / 1.370 grd la termocupla K si se alimenteaza la 3.3 V ? Eu zic ca AD+ATMEGA e intr-un mic avantaj in plaja unei statii de lipit .Si oricare combinatie AO de calitate + ATMEGA pe plaja 0-450 grdC.Mai e si "Conversion Time" care la MAX ajunge la 100 ms ...Parerea mea .Nikk

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 62
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• ciocead4

14

• Nikk

12

• fratello

5

• GeoMar

5

Top autori în acest subiect

Imagini postate

@Nikk,la MAX31855 rezolutia este de 0.25grdC pe intreg range-ul - 270 / 1.370, deci implicit si pentru domeniul nostru de interes 50-450grdC.La ADC-ul intern avem 450grdC/1024 = 0.44grdC, indiferent cat ar fi Vref. Intr-adevar folosind ADC-ul intern oversampling-ul este mult mai mare decat la MAX, deci in final tot pe acolo ajungem cu rezolutia...asa cum am spus oricare metoda este suficienta pentru scopul propus. Cum ti se pare propunerea AOI de tipul AD623?Daniel

Link spre comentariu

@ daniel ,AOI au specificatii deosebite dar care nu sunt determinante pentru o statie de lipit . Aici cred eu , la un gain uzual ( 100 -120) important este offsetul si ofsset driftul .Aici Ad623 (A) are 200uV, 2uv/C iar un ICL 7650 are 1uv, si 0.1uv/C un OP07 75uV/1.3uv/C .Pret : 9/1 . Avantaj : single/double supply . Propunerea mea : cum trafo uzuale sunt 2x12V se poate obtine (liniar) usor +/-5V .Proiectarea unui cablaj in zona AO DIP8 & SOIC 8 permite fiecaruia sa foloseasca ce are . Nu exclude nici adaptarea unui trafo 220/24 si 5V step down pentru cine doreste . Sau pur si simplu 2 variante cablaj : pentru AO single /double supply , step down sau liniar . Ramanand restul UC , afisaj, letcon, software , encoder, buzzer, etc. comune .Si vor fi doua variante : KsSol si KlSol . Glumesc ,desigur .Nikk

Link spre comentariu

@Nikk,sunt foarte multe AO foarte bune , disponibile si la noi la preturi decente. Acum 10-15 ani nu puteai nici sa te gandesti la procurarea lor, acum au devenit frecvente. Stiu ca sunt alternative mai bune in orice aplicatie, mie AOI mi s-a parut cu performante decente pentru aplicatia noastra. ICL7650 sta foarte bine la anumiti parametrii (offset, drift), dar pretul lui de "magazin" este un pic mai mare decat AD623 si nu stiu cum influenteaza topologia "chopper stabilized" functionarea in aplicatia noastra. Propunerea AOI are si avantajul ca este foarte simplu de folosit, gain-ul se stabileste dintr-un singur rezistor extern, de aceea as evita si AO simple (OP07 este un super AO), pentru ca proiectul trebuie sa fie cat mai usor de reprodus de utilizatorii world-wide ;).Bineinteles ca pot exista variatii ale schemei, fiecare poate sa "planteze" la intrare circuite alternative, unele dintre ele vor fi pin-to-pin compatible, in final cata vreme se respecta gain-ul si range-ul de la iesire nu trebuiesc facute modificari in software.Ca sa rezumam discutiile despre circuitul amplificator termocupla:- alegerea principala este AD623 (sau compatibile pin la pin) cu intrare pe ADC intern ATMEGA- "varianta de backup"este MAX31855: @GeoMar, daca nu sunt probleme de routare, lasa-l si pe acesta pe PCB-ul prototip-ului, dupa primele teste cu AD623 vom decide daca il mai pastram sau nuDaniel

Link spre comentariu

@ daniel Toata discutia nu a avut rolul de a impune eu ceva , ci numai de a aduce in atentia tuturor o parte dintre problemele unei astfel de statii. Multe variante sunt fezabile si cum dvs sunteti coordonatorul proiectului aveti tot dreptul sa alegeti . Asadar in prima varianta AD 623 si single-supply . Daca mai puneti in discutie aspecte ale proiectului , am sa mai intervin - cu permisiunea dvs .Succes tuturor .Nikk

Link spre comentariu

No problem @Nikk,pentru asta discutam aici aspectele legate de proiect, chiar ma bucur cand dezbatem decizii legate de design, implementare, etc.@all: asteptam schema/PCB sa revizuim impreuna, dupa care daca exista prototip rezolvam rapid primele variante de software.Daniel

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Ce se mai aude cu proiectul?

S-a mutat in alta parte? Sau, Doamne fereste, a fost abandonat?

Salutare,

proiectul n-a murit, nici mutat, atat ca daca a venit vremea buna pe afara, sunt foarte ocupat cu altele. Pe de alta parte, nici colegii care s-au oferit sa ajute pe partea PCB nu au mai zis nimic, asa ca daca nu se grabeste nimeni o sa fac tot eu PCB-ul, dar timpul liber fiind limitat probabil ca voi incepe cu cateva luni intarziere (prin toamna) :( .

Daniel

Link spre comentariu

Salutare,

proiectul n-a murit, nici mutat, atat ca daca a venit vremea buna pe afara, sunt foarte ocupat cu altele. Pe de alta parte, nici colegii care s-au oferit sa ajute pe partea PCB nu au mai zis nimic, asa ca daca nu se grabeste nimeni o sa fac tot eu PCB-ul, dar timpul liber fiind limitat probabil ca voi incepe cu cateva luni intarziere (prin toamna) :( .

Daniel

Salut,

S-a definitivat schema electronica/ componente ? se poate publica ?

Dinu

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
  • 3 luni mai târziu...

In continuare cred ca daca se foloseste un integrat specializat trebuie sa fie conectat direct la termocupla pentru realizarea compensarii - adica in manerul letconului. Bineinteles sa fie "mic" si sa necesite un minim de conexiuni . AD 8495 MSOP - ca dimensiuni si numar de conexiuni(3) cred ca este cea mai potrivita alegere . "Forta" pe triac, desigur . Parerea mea .

Link spre comentariu

Din partea celor "care se ocupa cu proiectarea PCB", pot spune ca NU am renuntat/abandonat acest proiect, dar din lipsa timpului liber, plus alte preocupari care sunt la "tara", NU pot sustine acest proiect, momentan.

Multumesc tuturor pentru intelegere.

Editat de GeoMar
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări