Vizitator marian_ariciuc Postat Martie 5, 2014 Partajează Postat Martie 5, 2014 cum stam cu schema? astept indicatiile de desenare...Remember? eu ''merg'' cu statia de ''avarie'' Link spre comentariu
Vizitator marian_ariciuc Postat Martie 6, 2014 Partajează Postat Martie 6, 2014 SCHEMA URMATOARE ARE ROLUL DE A NE INSPIRA DIN EA, nu este schema Ksol!!! uite cum a procedat colegul victor_andrey: viewtopic.php?f=290&t=130703solder2 schema.pdf Link spre comentariu
ciocead4 Postat Martie 6, 2014 Autor Partajează Postat Martie 6, 2014 SCHEMA URMATOARE ARE ROLUL DE A NE INSPIRA DIN EA, nu este schema Ksol!!! uite cum a procedat colegul victor_andrey: viewtopic.php?f=290&t=130703[attachment=0]solder2 schema.pdf[/attachment]In schema aceasta circuitul de intrare cu LM324 "recompune" un amplificator de instrumentatie, cu toate precautiile necesare (imperecherea vlorilor, rglaj offset, etc).Eu sunt de parere ca daca mergem pe ADC-ul intern de la ATMEGA, atunci macar sa folosim un simplu amplificator de instrumentatie TI, Analog Devices, Linear Tehnologies, e mai sigur asa si performantele obtinute sunt mai bune (offset mic, drift mic, simplitate maxima), iata lista mea de propuneri:- AD623 (9RON)- AD8223 ( 10.8RON)- LT1167 (24RON)- LT1920 (23RON)- INA826 (17RON) - nu e pin compatible cu toate de mai sus- INA332,331, 333 - nu e pin compatible cu cele de mai sus si nu se fac in capsula SOIC8Deci daca ar fi sa ne uitam la lista AD623 ar fi OK? Trebuie totusi testat, dar nu ma astept la surprize neplacute...Aveti si alte propuneri?Daniel Link spre comentariu
fratello Postat Martie 6, 2014 Partajează Postat Martie 6, 2014 Dvs. sunteti -totusi- expertul in problema aceasta ! Un IC seria AD pare rezonabil ca pret/performante. Iar un group-buy ar scadea si mai mult valoarea investitiei in HW. Mai ramane valoarea software-ului, nepretuita din punctul meu de vedere, si pentru care meritati tot respectul. Link spre comentariu
Vizitator marian_ariciuc Postat Martie 6, 2014 Partajează Postat Martie 6, 2014 Dvs. sunteti -totusi- expertul in problema aceasta !subscriu Fratello.am mai vazut statii cu LT-uri...daca sunt compatibile pin la pin cu celelalte(primele 4), de ce nu am trece peste astea si am proba? Link spre comentariu
ciocead4 Postat Martie 6, 2014 Autor Partajează Postat Martie 6, 2014 OK, atunci AD623 sa fie. Dupa primele teste vom afla cum merge aceasta directie.In viitor daca nu obtinem performanta dorita (precizia citirii temperaturii cu ADC) atunci putem oricand sa "revenim" la MAX31855... BTW @GeoMar daca nu-i greu lasa-mi un pad pe pinul /SS pentru eventuale teste cu MAX31855@GeoMarLa AD623 sa alegi capsula SOIC8, e cea mai ieftina, iar valoarea initiala a rezistorului de gain o sa o pun eu ulterior, dupa ce probez... @GeoMar, @marian_ariciuc, avand in vedere alegerea facuta, astept sa postati schema conforma cu indicatiile anterioare, iar unde nu stiti ceva, va rog intrebati-ma. Urmeaza sa revizuim schema electrica si mai apoi PCB-ul.@fratello, multumesc de aprecieri, sper ca veti fi multumiti si de Ksol ;).Daniel Link spre comentariu
Nikk Postat Martie 7, 2014 Partajează Postat Martie 7, 2014 Salut aceasta initiativa de a realiza o statie cu "elemente" exclusiviste . Din experienta mea (redusa recunosc) trebuie transat de la inceput obiectivul proiectului : este un exercitiu pentru initiati sau se doreste o statie decenta cu un pret decent . Parerea mea este ca trebuie plecat de la letcon , elementul care da calitatea statiei in primul rand si care nu poate fi "imbunatatit" . Nu degeaba Esol foloseste un Weller WSP80 care are ca traductor o termorezistenta de platina ... Termenul generic de letcon cu termocuplu ( K,J) este prea larg si se adreseaza mai ales celor care au acces la soft si posibilitatea/abilitatea sa-l adapteze . Nu zic ca nu "merge" un Solomon de 40W si cu LT-uri si cu MAX si cu AD8495 , este chiar interesant , inclusiv ca pret. Personal am adaptat (partial) binecunoscuta statie cu ATMEGA8 si LCD , care este practic un ON/OFF banal, ZVD-ul este in plus , poate lucra si cu numai +/- 5V etc. Deocamdata am renuntat la o sursa, i-am adaptat encoder, ZVD-ul l-am pus la treaba si i-am facut un PID decent care sa poata controla un letcon de peste 100W ( 1,5 ohmi /24V) care are si senzor de miscare ( pt. stand-by) .Este letconul folosit de d-l Nostalgic la statia sa unde a realizat un foarte bun si interesant/original P(ID) analogic . Multumesc d-lui Geomar care mi-a oferit un prototip al acestei statii si cu care sper sa colaborez la forma finala ( montat buzzer, implementat stand-by de pe letcon , etc.) Parerea mea : letcon ( traductor, putere ) , trafo(putere, tensiune 24, 2x12, 2x24) , alimentare circuit comanda ( numai 5v, +/-5v sau/si alte tensiuni) apoi AO, UC, afisaj, buzzer, encoder/butoane , triac/mos etc. Nu in ultimul rand software-ul ... si pretul . Pentru AO vinde Terry34 niste ICL la kg. Succes tuturor ! Link spre comentariu
ciocead4 Postat Martie 7, 2014 Autor Partajează Postat Martie 7, 2014 @Nikk,as rezuma ca scopul acestei initiative este de a realiza "statie decenta cu un pret decent", iar pentru a ajunge acolo trebuie sa aplicam cateva principii de design sanatoase ;) :- simplitate maxima: de aceea am propus un AD623 in loc sa-l "compunem" noi din componente discrete. Pacat ca nu putem folosi PGA-ul intern al uC-ului, la eSol acesta a fost folosit cu succes.- precize decenta: se poate obtine prin supraesantionare, filtrare, liniarizare in software- stabilitate a temperaturii (se vede pe display): se obtine prin sincronizarea achizitiei ADC cu comanda MOSFET-ului, sincronizarea comenzii MOSFET-ului cu frecventa retelei (50Hz) si prin implementarea PID-ului in softwareRestul detaliilor, de interfata cu utilizatorul (HMI), sunt mai putin importante pentru mine, dar si aici pot fi aplicate idei frumoase. Ca veni vorba, am de gand sa implementez la Ksol si la eSol un mod de "accelerare" a setarii temperaturii din encoder-ul rotativ; in prezent la eSol fiecare dent mecanic creste /scade temperatura cu 1 grad C, astfel pentru setarea unei temperaturi diferite mai mult, trebuie rotit knob-ul ala de cateva ori. In noua varianta de software voi detecta viteza de rotire a knob-ului si astfel pentru viteza mare voi incrementa setpoint-ul cu mai mult de 1 grad C, astfel ca utilizatorul va ajunge foarte repede in proximitatea target-ului dorit. La apropierea de temperatura dorita, in mod natural viteza de rotire a butonului scade, iar acolo software-ul va reveni la pasi de 1C/dent. Tehnica asta nu este noua, o puteti intalni de exemplu la cuptoarele cu microunde digitale, dar poate asa unii dintre colegii care vor realiza Ksol vor renunta la alte butoane (nu prea isi mai au rostul). Nu degeaba Esol foloseste un Weller WSP80 care are ca traductor o termorezistenta de platinaEu la letconul WSD80 apreciez in primul rand ergonomia lui si diversitatea varfurilor disponibile...Deocamdata am renuntat la o sursa, i-am adaptat encoder, ZVD-ul l-am pus la treaba si i-am facut un PID decent care sa poata controla un letcon de peste 100W ( 1,5 ohmi /24V) care are si senzor de miscare ( pt. stand-by) .Ce inseamna ZVD ? PID-ul realizat de tine este in software?Daniel Link spre comentariu
Nikk Postat Martie 7, 2014 Partajează Postat Martie 7, 2014 @ ciocead4Personal nu am multe de adaugat .Dvs. va puneti intrebarile si oferiti si raspunsurile . Nu pot decat sa va admir entuziasmul si , de ce nu, realizarile. Sunt la o varsta la care, cred eu, pot aprecia unele lucruri . V-as ramane indatorat daca totusi ati preciza " doresc ca statia sa aiba urmatoarele performante si sa se incadreze in urmatorul buget " . Sunt persoane pentru care un pret decent inseamna 200 lei si pentru altele 2000 EURO .O sa constatati ca deja "discutia" o sa capete alte valente . Personal consider ca proiectul dvs expus anterior are un pronuntat caracter "intelectualist" ( in sensul opus anilor '50) , adica este accesibil in sensul de intelegere, contributie ,realizare si chiar financiar unei elite pentru care un WSP80 este ceva banal . A nu se intelege ca sunt impotriva elitelor. Dar majoritatea stim ca un Maserati nu se poate face intr-un garaj si sa coste cat o Dacie. Nu neg nici ca sunt destui care cred acest lucru , am dat un exemplu chiar eu in postul anterior .Tehnic proiectul este/poate deveni interesant. Ramane in discutie accesibilitatea in sensul de utilitate/calitate/pret sau numai adresabilitatea . Parerea mea.P.S. ZVD este un barbarism , adica o prescurtare ( riscanta vad) de la ZVCD.Toate cele bune.Nikk. Link spre comentariu
fratello Postat Martie 7, 2014 Partajează Postat Martie 7, 2014 Un topic pe gustul meu ! Multumesc domnilor !=====Din punctul meu de vedere : - Pensol SL10 relativ ieftin (eu am...)- Atmega 168 id. (id.)- display ib. (ib.)- AD623 ieftin- celelalte se gasesc prin "sertarele" oricarui pasionat- ceva investitie probabil va mai fi in transformator.Rezumand : cu cca. 100-150 lei se poate obtine (?!) o statie "custom" DIY cu performante asemanatoare uneia profi. Totul pe baza unui software bine scris, cu PID implementat. Colaborarea nu poate fi decat benefica ! Probabil nu va fi un Maseratti al statiilor, dar nici o "banala" statie. Oricum, cine doreste si poate o va construi.Eu astept rabdator ! Link spre comentariu
Vizitator marian_ariciuc Postat Martie 7, 2014 Partajează Postat Martie 7, 2014 @GeoMar, @marian_ariciuc, avand in vedere alegerea facuta, astept sa postati schema conforma cu indicatiile anterioare, iar unde nu stiti ceva, va rog intrebati-ma.lnici o problema, voi sta de conceperea schemei, cu avertismentul ca vor fi multe verificari. Link spre comentariu
GeoMar Postat Martie 7, 2014 Partajează Postat Martie 7, 2014 ...@GeoMar: nu o sa desenez eu schema, din cate observ tu oricum folosesti alt program decat mine, dar pot sa-ti dau detaliile necesare pentru majoritatea conexiunilor:- cele 7 segmente + punctul zecimal de la afisor trebuie puse pe un port de 8biti complet (de ex.PC in cazul ATMEGA164)- catozii comuni celor 3 digiti pe trei porturi consecutive dintr-un port (PD0-PD2 de exemplu pt. ATMEGA164)- comanda MOSFET-ului pe OC1A - ISP-ul pe MISO,MOSI,SCK. Daca alegem MAX31855 pentru termocupla atunci MISO=SO, SCK=SCK, /SS=/CS- encoder-ul: oricare doi pini consecutivi. Voi adauga cate un mic filtru RC pe fiecare din ei pentru o mai buna imunitate la zgomot- circuitul de detectare zero-cross copiaza-l pe cel de la eSol dar conecteaza-l la intrarea AIN1. Cealalta intrare AIN0 la GND- o conexiune la o intrare de ADC (de ex ADC0) este necesara daca nu alegem MAX31855- butoanele pot sta pe orice port ramas- buzzer-ul l-as pune pe un pin de PWM in cazul in care dorim sa montam vre-unul fara generator intern: OC2B- partea de alimentare copiaza-o de la eSol: atentie daca alegem MAX31855 vom folosi +3.3V in loc de +5VEu popun sa incerci desenarea circuitului cu ATMEGA168, vedem astfel cum stam cu pinii, iar daca nu avem pini suficienti trecem la ATMEGA164Daca am uitat ceva spuneti aici si modificam...DanielDa, ai dreptate, eu personal folosesc Sprint Layout pentru desenarea cablajelor.Referitor la celelalte "indicatii" am incercat sa respect cele expuse.Am inceput proiectarea cablajului pe doua cablaje suprapuse (eventual 3 cablaje), tip sandwitch conectate cu barete de 20 pini mama/tata, am folosit Atmega 168 (dip), MAX31855 (smd) si restul componentelor THD.Mai am de munca, sa vedem timpul liber, dupa aceea revin cu indicatiile pentru soft, afisaj-portx, catozi/anozi-porty, butoane memorare temp-portz, etc Link spre comentariu
Vizitator marian_ariciuc Postat Martie 7, 2014 Partajează Postat Martie 7, 2014 am schitat in mare o schema de statie, zic eu ca e bine.este incompleta pentru ca:a)Protheus asucunde pinii de alimentare!b)nu stiu sa desenez partea de ADC, mi-e neclara.ATENTIE: este o schema neterminata, lipsesc parti esentiale.mentionez ca grupul de 3 butoane de langa microcontroler reprezinta memoriile de temperatura si grupul de 3 butoane din dreapta(cand privim schema), reprezinta encoderul cu buton.@ciocead, ce inseamna PGA? Ksol V1(in lucru).pdf Link spre comentariu
Nikk Postat Martie 8, 2014 Partajează Postat Martie 8, 2014 Statia o sa aiba 6(sase) butoane si encoder?E clar, trebuie sa "vorbesc" mai rar. Pe vremea mea simplitate insemna altceva.E drept , nu aveam acces si la manualele "alternative" .Ma risc sa mai adaug doua vorbe :- poate un pin al encoderului ar fi mai bine pus pe o intrerupere - cablaje suprapuse cu conector ,absolut ok . Eu as zice doua , eventual fata/verso ... PGA = programmable gain amplifier - dar, cum spuneam , totul este relativ ...Spor tuturor.Nikk Link spre comentariu
Vizitator marian_ariciuc Postat Martie 8, 2014 Partajează Postat Martie 8, 2014 @nick, am impresia ca iei in deradere...Daca tot faci comentarii, fa-le si tu utile.Am scris destul de clar: cele trei butoane de langa uC, sunt memoriile de temperatura. Celelalte trei, trebuie privite ca unul singur, pentru ca reprezinta encoderul. Cate terminale are un encoder de care ne-ar trebui noua in statie?Din pacate nu cunosc prea bine Sprint layout si nici Protheus. Dar al naibii sa fie Protheus al meu, daca are in librarie vreun encoder sau vreun max/ao ce ne trebuie noua pe aici. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum