Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

CENTRALA TERMICA - SCADE PRESIUNEA IN CIRCUIT

dj_dexter1975

Postări Recomandate

Am o centrala termica ARISTON ,functioneaza perfect pana nu-mi scade presiunea inexplicabil la aprox.1 bar,si decupleaza(ceva normal). Precizez ca nu sunt scapari la calorifere sau pe circuit,ba mai mult am inchis robinetele la tur-retur si la fel,si la rece scade presiunea de la 1.5 chiar la 0 in max. 30 de minute. Am desfacut centrala ,totul e uscat nicio supapa nimic,nicio scurgere ,totul e uscat :sparge: unde se poate pierde presiunea ?? si culmea cu absolut toate robinetele inchise (tur-retur,inclusiv cea principala)

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 29
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• homer

11

• manolo

4

• GEO 53 BN

3

• dj_dexter1975

2

Top autori în acest subiect

Am reusit sa rezolv problema, rasfoind tot netul ,a iesit in evidenta vasul de expansiune... a ramas para presiune..am deschis un aerisitor la un calorifer si am bagat 1 bar in vasul de expansiune cu o pompa de bicicleta (pe vasul de expansiune exista un ventil exact ca la roata de bicicleta) acum a revenit la normal :101 multumesc pentru timpul acordat.

Link spre comentariu

acum trebuie sa verifici ventilul ,sau vasul si sa depistezi cauza care a provocat pierderea de presiune , sau eventualul prieten care la un chef nevinovat a apasat pe ventil nu este normal ca dupa un timp de utilizare sa pierzi presiunea din vas fara motiv si fara interventie

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Nu-i obligatoriu sa umble cineva la ventilul de la vasul de expansiune,ca se ramina fara perna de aer.Eu am patit o chestie asemanatoare cu centrala.Scadea presiunea, aparent,fara motiv. Folosind metoda celor de la vulcanizari(scuipat pe deget si aplicat pe ventil) am depistat pe unde se pierde aer .Ventilul era "faptasul".Dupa mai multe umpleri cu aer a vasului de expansiune,m-am cam saturat.Am cautat un O-ring care sa se potriveasca  in capacelul din plastic, care inchide ventilul.Am montat capacelul si din acel moment nu mi-a mai scapat aerul din vas.Probail ca de la un timp ventilele se mai uzeaza.Ca sa cumperi un alt vas,eu zic,ca nu se prea merita,fiind destul de scump. 

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu

Am reusit sa rezolv problema, rasfoind tot netul ,a iesit in evidenta vasul de expansiune... a ramas para presiune..am deschis un aerisitor la un calorifer si am bagat 1 bar in vasul de expansiune cu o pompa de bicicleta (pe vasul de expansiune exista un ventil exact ca la roata de bicicleta) acum a revenit la normal :101 multumesc pentru timpul acordat.

Pentru o reglare corecta a vasului de expansiune trebuie sa elimini din instalatie surplusul de apa care, in timp, a inlocuit aerul din vas.

Se procedeaza astfel: 

- se gaseste un loc unde se poate elimina surplusul de apa din instalatie, de obicei un robinet de golire sau un aerisitor.

- se scoate surplusul de apa din instalatie in timp ce in vasul de expansiune se pompeaza aer, presiunea aerului in vas trebuie sa fie mai mare de 1bar, pana ce nu mai curge apa si apoi se inchide aerisitorul sau robinetul de golire.

- se verifica ca in instalatie sa avem presiune <1 bar , indicata cu manometrul centralei

- se adauga sau se scoate aer din vasul de expansiune pentru a avea 1 pana la 1,2 bar. In acest timp presiunea apei in instalatie trebuie sa ramana sub 1 bar.

- Se inchide si se verifica ventilul de aer pentru a nu avea scapari.

- Se completeaza apa in instalatia centralei pana avem 1,2 bar pe manometrul centralei.

- GATA

Procedand asa centrala va functiona perfect inca 3 - 4 ani, in mod normal verificarea si reglarea vasului de expansiune trebuie realizata la fiecare 2 ani.

Editat de Fulgerik
Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...
Vizitator Giurca Andrei

Buna ziua , am aceeasi problema cu o centrala Ariston mereu imi scade presiunea plus ca imi tot picura apa de pe conductat de supraplin  , mentionez ca odata s-a deschis supapa de supraplin si de atunci tot picura apa . A fost meseriasu si  procedat cum scrie mai sus dar nu s-a schimbat nimic .

Link spre comentariu

Este posibil ca acea supapa de siguranta sa se fi decalibrat ,nu ai spus de ce s-a deschis ,mai sigur te duci si cumperi alta noua si o inlocuiesti ,inchizi robinetele de tur retur ,acea supapa are o rozeta o rasucesti sa elimini apa din cazan ,ar fi si asta o incercare sa invirti rozeta stinga dreapta de vo 2 ori sa vezi daca mai picura apoi,completezi cu apa pina la 1,2 atm la temperatura apei din centrala 30 grade.

Link spre comentariu

Se intimpla ca la declansarea supapei de siguranta(datorita cresterii presiuni din centrala) sa ajunga si particule de calcar pe scaunul de etansare al supapei, ceea ce duce la etansarea defectuoasa si pierdere de apa. In acest caz se demonteaza capacul supapei, se curata scaunul si se monteaza la loc. Sa nu incercati sa rotiti rozeta supapei de siguranta  mai mult de 90* pentru ca riscati sa distrugeti supapa(membrana de cauciuc).

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
Vizitator snowfreak

Am o centrala termica pe peleti montata cu vas de expansiune. De o saptamana pierd presiunea din instalatie la fiecare 2 zile. Incarc apa in instalatie pana la 1.1 (imi indica manometrul de la centrala) si in 2 zile scade spre 0. Instalatia este facuta din cupru, este la a doua iarna. Mentionez ca teava este ingropata in sapa, am verificat la suprafata sa vad pierderi dar nu am gasit. Teava trece pe sub gresie/parchet nu am nici un indiciu ca ar curge pe undeva. Mentionez ca am mai avut o scurgere de apa care ii lipsea o garnitura, in baie si s-a udat gresia foarte clar. Ma gandesc ca ar fi cam la fel daca s-a fisurat vreo teava.

Ce credeti? Multumesc

Link spre comentariu

Tot ce-i posibil sa ai scurgeri de apa pe undeva,nu neaparat teava sparta . Poate fi si o lipitura defectuoasa datorata  necuratirii (curatarii cu laveta abraziva,si decaparii corespunzatoare a armaturilor(cot, teu,niplu,etc) si a tevilor. Cam neinspirata  metoda ''ingroparii'' tevilor sub gresie si in sapa. Apa nu o sa iasa la suprafata numai in cazul suprasaturarii sapei, cu apa si nici atunci nu e sigur ca o sa vezi apa, pentru ca gresia este fixata cu adeziv si-i posibil sa nu iasa apa la suprafata. Sa te rogi celui de sus,sa nu trebuiasca sa ''demolezi''gresia si parchetul.

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu
  • 6 luni mai târziu...

Am si eu aceeasi problema. Am schimbat vara asta tevile in casa cu tevi de cupru si acuma tot scade presiunea.

Am verificat tot circuitul la presiune de 2bar si nu pierde absolut pe nicaieri.

Presiunea la vasul de expansiune am facut-o undeva la 1 bar si un pic.

Ieri de exemplu am lasat presiunea in instalatie la 1.4 si azi e 1.2 in conditiile in care nu gasesc apa absolut nicaieri.

Indrumari ?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări