Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Testare statie fara antena

andrei_vasile

Postări Recomandate

salut

am cumparat din targul de vechituri o statie kaiser ka9040fm, am alimentat-o se aprinde, dar nu am antena sa o probez.

are 3 butoane: am/fm anl/off pa/cb si cateva pot.

daca aleg fm si cb in difuzor se aud paraziti.

cum pot sa stiu daca functioneaza, sa cumpar antena?

Posted Image

Multumesc!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• andrei_vasile

4

• cirip

3

• valentin23

1

• dan cod

1

Top autori în acest subiect

cum pot sa stiu daca functioneaza, sa cumpar antena?

Ptr receptie fara pretentii nu e musai. Baga-i o sirma dezizolata putin la capat in mufa de antena si plimba-te pe canale. E bine sa fii aproape de o fereastra. Ar trebui sa se auda ceva. Cu emisia e mai delicat. Nu incerca sa emiti cu o sirma, ca risti sa arzi finalul, asa cum s-a spus mai sus. Probabil ca o sa te manance palma sa "incerci numai putin", dar e bine sa rezisti tentatiei.
Link spre comentariu

Cel mai bine probezi cu o antena ,dar in lipsa, sa vezi daca emite ceva poti folosi un bec de 24v/3w pe care il pui la iesire ca sarcina artificala.Cand intri in emisie ar trebui sa se aprinda aproape de normal,dar eu sunt convins ca pe cei care au vandut-o nu i-o rabdat inima sa nu apese ptt-ul,cu antena sau fara,poate ii aude cineva... :da

Link spre comentariu

chiar si eu am apasat de cateva ori :)am testat cu o sarma in mufa de antena, si pe FM se aude fasait pe toate canaleleiar pe AM nu se aude nimic.sarma trebuie sa fie intre mijloc si masa, sau doar pe mijloc, ca la un radio?finalul este C1182H. - asta e audio :PMultumesc!later edit: finalii sunt c2029/1 si c2018

Link spre comentariu

chiar si eu am apasat de cateva ori :)[...]sarma trebuie sa fie intre mijloc si masa, sau doar pe mijloc, ca la un radio?

Saraca statie! O sa cam trebuiasca sa se invete cu greutatile. :) Numai in mijloc. Daca pui o sirma intre mijloc si masa, ai facut scurt si sunt sanse mari sa lesine finalul daca dai din clapeta. Iar pe receptie nu se aude nimic, daca sirma e direct intre mijloc si masa la mufa de antena. Unele antene dau continuitate la aparat, dar acolo e alta treaba. E mai complicat.
Link spre comentariu

bun, am gresit!ce e de facut acum?daca pe receptie am doar fasait, este tot din cauza finalului?macar sa incerc o reparare, in limita "cunostintelor" cu ajutorul vostru :(Multumesc!

Link spre comentariu

daca pe receptie am doar fasait, este tot din cauza finalului?

In general nu. Finalul nu are treaba cu receptia, desi daca e in scurt comutatorul de antena, ar putea sa afecteze si receptia. Fasaitul e o manifestare tipica de receptor FM care nu are semnal. In orice caz, cred ca e peste puterile tale sa depanezi statia.
Link spre comentariu

Pai nu e sigur ca s-a stricat, 2SC2078 (si nu C2018) e destul de rabdator de felul lui, baietii de pe bascule apasa des PTT-ul cu cablul taiat la usa, de multe ori legat dupa metoda "brilu" (tresa legata impreuna cu firul central) si totusi finalul scapa de cele mai multe ori...Pentru testarea receptiei se poate folosi intr-adevar o simpla sarma de vreo 4m conectata la firul central si lasata sa atarne liber pe geam. Pui statia in FM pe canalul 22, dai squelch-ul la minim, sa se auda fasaitul de care vorbeai si te inarmezi cu rabdare. In week-end e mai putina animatie, dar in zilele lucratoare ar trebui sa poti receptiona masinile ce trec aproape de tine (si sunt dotate cu CB). Pentru emisie nu te pot sfatui la nimic altceva decat la cumaprarea unei antene calumea. Daca vrei sa risti, poti incerca sa ceri o proba de statie si cu sarma, dar risti sa distrugi trazistorul final....P.S. Butoanele "mikroreg" si "HF reg" trebuiesc date la maxim (rotite dreapta) tot timpul.

Link spre comentariu

asa am facut si am si receptie si emisie.am pus o sarma de vre0o 6m, aruncata in copacul de langa geam :)si la un moment dat aud: " arr sub pod" upiiii.am apasat si am intrebat "unde", la care mi-a raspuns " sub pod colegu, la peco" :PAcum pot nnvesti si intr-o antena!Multumesc!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări