Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Lampa led 16W 100% DIY

Alexutz

Postări Recomandate

@giongiu Acu, să nu chiar exagerăm . Avem rdson de 160mΩ la IRF530 + 50mΩ în sursă . Plus că nu mergem până la intrarea în conducție totală - ca să funcționeze SCC-ul . Deci la 2-3A avem 400-600mV sau mai mult.

Nu exagerez cu nimic. Schema a fost dezvoltata pentru alimentarea unui led de 10W, adica max 3A, la cca 3V, dintr-un li-ion 18650, adica 4,2V maxim. Folosesc sursa respectiva, intr-o frontala, de vreo doi ani. Acolo am folosit IRF3708, si la 3A, chiar se poate obtine sub 100mV cadere de tensiune. La tensiunea respectiva, gasirea unui mosfet care sa se deschida cu 2-3V, a fost partea dificila. La tensiuni mari de alimentare, sunt sumedenie de mosfeti.IRF530, e prost ales, nu eu l-am pus in schema. Se poate folosi IRFZ44, IRF3505, etc, daca se doreste o cadere foarte mica de tensiune.Si de ce sa nu deschidem total mosfetul, daca de exemplu, tensiunea de alimentare scade, pana acolo unde nu se mai poate asigura curentul constant?
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 16
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Alexutz

4

• UDAR

3

• GeoMar

3

• giongiu

3

Top autori în acest subiect

Păi ai răspuns singur - pînă acolo unde nu se mai poate asigura ... Deci și eu am calculat aia ca o limită inferioară. În funcționarea normală căderea este peste. Și , apropo de IRF530 , nu puteam comenta o schemă pe care nu o vedeam .... Dar , desigur, în principiu se pot obține căderi de zeci de mV. Dar , doar în principiu pentru că :

1. Tensiunea de intrare are variații - de regulă mult mai mari decât zeci sau sute de mV.

2. AO are erori de mV - regula prudentă ne învață să folosim tensiuni MULT mai mari ( de zeci de ori ) decît aceste erori. Mă refer la cazul când chiar vrem să avem un SCC nu un generator cu variație ”limitată”.

Corect este deci, după mine, să vorbim de căderea minimă necesară bunei funcționări. Cred , de altfel, că la asta te-ai referit și tu.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări