Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Lampa led 16W 100% DIY

Alexutz

Postări Recomandate

Salve!

http://postimg.org/gallery/2iy8bn38/721 ... e=721fa2f9 si respectiv

http://postimg.org/gallery/2iy8bn38/721 ... 2f9&page=2

Componente:

-tevi de 25Ø si 12Ø,

-radiatoare CPU (unul folosit drept contragreutate in stil macara),

-platane HDD (1HDD de 2Tb busit de interfata SATA-USB),

-suruburi de 4, 6, 8,

-piulita de 6 si de 8Ø,

-cablu ecranat alimentator laptop,

-o carcasa din Al de la un modem vechi,

-profile "L" aluminiu,

-suport cilindricdin alama pentru fixare bara sifonier,

-mufa alimentare pe panou,

-led 16W/2700k si soclu led,

-poxipol,

-euroglet.

Testarea e pentru moment cu 3 alimentatoare de 15V/1.5A luate cu 3 lei bucata din talcioc si un LM317 in configuratie de scc. http://www.tme.eu/ro/Document/f608150a4 ... 5273M1.pdf

Cost total 142lei (2lei sac aspirator plin cu pilitura)

Ce e mai important, la 0.32A prin led, radiatorul "sta" in 42grade.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 16
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Alexutz

4

• UDAR

3

• GeoMar

3

• giongiu

3

Top autori în acest subiect

Super! Cred ca asta e ca mai tare lampa pe care ai prezentat-o aici :aplauze Doar din poze, credeam ca radiatorul contragreutate ar putea fi pt SCC.La ce tensiune si curent scoate ledul 16W? Din ce-mi dau seama, il folosesti la o putere mai mica..Ce producator/model e si cat a costat?

Link spre comentariu

Multam frumos!

Am facut si eu cu ce-am avut+gasit. Preferam ceva in forma de Z, 3 piese late din Al, cea de sus fiind radiatorul propriu-zis, si in cea de jos intrand sursa. Pe led am acum 43V. La curent maxim (360mA) trage 44.5V. Ledul e Citizen http://ce.citizen.co.jp/lighting_led/dl ... 3%29_E.pdf 42lei. 6lei soclul. Radiatorul l-am gasit cu 15lei in talcioc. Cu minim 30 gaseam ceva in magazinele de profil la 1/2...1/3 din suprafata. Un radiator mai mic era mai estetic dar si mai fierbinte.

Va avea 2 surse, una auto de laptop, modificata si una la priza.

LE Decat sa dau 200-300lei pe un proiector de 20-30W caruia i se arde sursa si-i scade si luminozitatea rapid, in zeci de ore de la supraincalzire...prefer sa-mi fac singur :da

Link spre comentariu

Interesanta jucaria! La ce putere are ledul, s-ar preta o scc reglabila, care sa permita reglarea luminozitatii. Iar sursa ai putea-o ascunde in talpa lampii.

Link spre comentariu

Interesanta jucaria! La ce putere are ledul, s-ar preta o scc reglabila, care sa permita reglarea luminozitatii. Iar sursa ai putea-o ascunde in talpa lampii.

O schema de SCC reglabila se poate posta? Ideal ar fi ca sa nu fie influentata intensitatea curentului prin LED daca tensiunea de intrare baleiaza intre anumite limite max/min.As vrea sa folosesc SCC pentru cateva grupuri de cate 3 led-uri, serie-paralel de 1w (putere totala de vreo 24W) si alimentare 9-15v.
Link spre comentariu

Lampa mea de pe masa ce are un led de 30w/ tensiune de alimentare de 24 volti are schema de mai jos gandita de un colegul pisica matache caruia ii multumesc pentru ajutor, face aproape 2 ani si nu a dat nici un rateu.

Link spre comentariu

Lampa mea de pe masa ce are un led de 30w/ tensiune de alimentare de 24 volti are schema de mai jos gandita de un colegul pisica matache caruia ii multumesc pentru ajutor, face aproape 2 ani si nu a dat nici un rateu.

Stiu schema de SCC cu LM317, o folosesc pentru alimentarea unui led de 10W, vroiam una cu tranzistori care sa asigure un curent constant prin led (led-uri) la o fluctuatie a tensiunii de intrare intre 10-15Vcc (iluminat din baterie).

La SCC cu LM317 este necesara o tensiune de "intrare" cu cel putin 3v mai mare decat cea dorita pe led, la SCC cu tranzistori trebuie doar cu vreo 0,8-1v mai mult, de aceea preferam cu tranzistori.

Link spre comentariu

Stiu schema de SCC cu LM317, o folosesc pentru alimentarea unui led de 10W, vroiam una cu tranzistori care sa asigure un curent constant prin led (led-uri) la o fluctuatie a tensiunii de intrare intre 10-15Vcc (iluminat din baterie).

La SCC cu LM317 este necesara o tensiune de "intrare" cu cel putin 3v mai mare decat cea dorita pe led, la SCC cu tranzistori trebuie doar cu vreo 0,8-1v mai mult, de aceea preferam cu tranzistori.

Se poate face o scc reglabila, cu cadere de tensiune sub 100mV. Schema e simpla, un operational LM358, un mosfet, un TL431 si ceva rezistente. E postata aici, pe undeva, daca n-o gasesc, o redesenez.

Asta e schema... download/file.php?id=49152

Curentul maxim prin led, e Upin3/R1. Curentul in A, tensiunea in V, rezistenta in ohmi.

Link spre comentariu

Am testat ambele scheme, merg perfect. Cea cu fet+BC alimenta un led cold white de 10W care cerea 900mA. Varianta cu 358+431+IRF o stiu de la @pisica matache, era un driver de 2.5A pentru led, alimentarea fiind un element LiIon. Pe undeva e si o varianta cu protectie celula la 2.7V.Pasiunea pentru leduri o datorez lui @pisica matache si @tyc, care a facut faruri moto cu led. Frumoase topicuri! :da

Link spre comentariu

@giongiu Acu, să nu chiar exagerăm . Avem rdson de 160mΩ la IRF530 + 50mΩ în sursă . Plus că nu mergem până la intrarea în conducție totală - ca să funcționeze SCC-ul . Deci la 2-3A avem 400-600mV sau mai mult.

Link spre comentariu

Schema funcționează fără probleme, DAR, în funcție de realizarea practică, fire ,etc . ESTE POSIBIL să apară oscilații. O rezistență de zeci de ohmi între AO și poarta MOSFET este oricum recomandată , pentru a separa ieșirea AO de capacitatea de intrare a MOSFET. Dacă totuși apar oscilații, o rezistență de câțiva kΩ în serie pe intrarea inversoare și un condensator de sute de pF - câțiva nF între ieșire și intrarea inversoare. Atenție și la decuplarea alimentării !

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări