Vizitator makabudu Postat Noiembrie 8, 2004 Partajează Postat Noiembrie 8, 2004 Ce mi-a venit in gand de vreo saptamana...mi se pareau prea grele metodele de facut cablaje cu metoda fotografica sau cu imprimanta pe laser. Am o metoda simpla de tot care da rezultate 100%. Mi-am desenat cablajul in Corel sau se poate face cu orice programel care il exporteaza vectorial. apoi m-am dus cu el la serviciu(lucrez la o firma care se ocupa cu publiciate-autocolante) si l-am taiat pe plotter apoi l-am aplicat pe placa de cupru si am bagat-o in acid azotic concentratie 50%. vreau sa spun ca a iesit perfect. ca prin metoda fotografica. o sa pun si nite poze pe forum. ce ziceti de asta? Link spre comentariu
Vizitator mister_rf Postat Noiembrie 8, 2004 Partajează Postat Noiembrie 8, 2004 Povestea ta este in stilul:" este greu sa bati un cui pe nicovala, e mai simplu sa-l calci cu locomotiva... PS: si eu sunt mecanic pe locomotiva..." Link spre comentariu
Vizitator makabudu Postat Noiembrie 8, 2004 Partajează Postat Noiembrie 8, 2004 uite cum sta treaba..nici nu ma int. daca tu crezi sau nu, ce ma intereseaza ca imi ies cablajele bine. nu am zis sa ma laud. :wink: get it? Link spre comentariu
Vizitator mister_rf Postat Noiembrie 8, 2004 Partajează Postat Noiembrie 8, 2004 ... si unde este "metoda simpla"?! :roll: Link spre comentariu
BLK Postat Noiembrie 8, 2004 Partajează Postat Noiembrie 8, 2004 daca e simplu pentru tine nu inseamna ca e simplu, intelegi?tu te legi la cap ca pe tine te doare, dar pe noi nu ne doare.adica nu toti avem firma de publicitate in baie si nu toti avem plotter la o bataie din palme. nu?si cred ca e mai scump un plotter decat o lampa uv si o imprimanta laser.asta vroiau sa spuna copiii de mai sus. Link spre comentariu
ciocead4 Postat Noiembrie 8, 2004 Partajează Postat Noiembrie 8, 2004 Nici mie nu mi se pare o metoda mai simpla, pentru ca un plotter este greu de gasit. Dar tare as vrea sa vad cum se descurca plotteru' taind trasee de 0.4mm (sau chiar mai mici), eventual cu treceri printre pini de circuite integrate, iar complexitatea PCB-ului de la medie in sus (ma gandesc la cel putin un bus rutat pentru mai multe CI-uri) :wink: ! Link spre comentariu
bogdanm Postat Noiembrie 9, 2004 Partajează Postat Noiembrie 9, 2004 Nici mie nu mi se pare o metoda mai simpla, pentru ca un plotter este greu de gasit. Dar tare as vrea sa vad cum se descurca plotteru' taind trasee de 0.4mm (sau chiar mai mici), eventual cu treceri printre pini de circuite integrate, iar complexitatea PCB-ului de la medie in sus (ma gandesc la cel putin un bus rutat pentru mai multe CI-uri) :wink: !Depinde de plotter. Un plotter bun o sa-ti faca treaba asta fluierand. Metoda e intr-adevar incredibil de simpla si de eficienta. Evident, daca ai deja un plotter. O sa caut un pic prin dulap cand ajung acasa ;) makabudu, ce incearca lumea sa-ti spuna (me included) e ca metoda e foarte greu de aplicat pentru un amator, din cauza costurilor inca prohibitive la plottere. Eu personal te cred ca ti-a iesit perfect, nu avea nici un motiv sa nu-ti iasa. Dar ... ferice de tine si ghinion pentru noi. N-avem de unde face rost de plottere. Link spre comentariu
Vizitator makabudu Postat Noiembrie 9, 2004 Partajează Postat Noiembrie 9, 2004 nu trebuie sa ai plotter acasa. te duci la orice firma care se ocupa cu asa ceva. e 7 euro mp2 de autocolant. nu e chiar asa de scump. Link spre comentariu
Vizitator mart Postat Noiembrie 9, 2004 Partajează Postat Noiembrie 9, 2004 Piatra Neamt Firma Multiply (se ocupa de publicitate).200.000 lei o pagina A4 de taiat, acum m`am interesat.Chiar nu e scump Link spre comentariu
bogdanm Postat Noiembrie 9, 2004 Partajează Postat Noiembrie 9, 2004 Piatra Neamt Firma Multiply (se ocupa de publicitate). 200.000 lei o pagina A4 de taiat, acum m`am interesat. Chiar nu e scump Asta da, chiar e interesant. Deci la firmele de publicitate. I-ai intrebat cumva cam ce precizie are un instrument din asta?makabudu, exista vreo solutie pentru a tipari cablaje facute in Eagle, de exemplu? Ca nu-mi surade deloc ideea de a-mi face cablajele in Corel. Parca existau niste programe care transformau un fisier tip bitmap intr-un format vectorial. Nu neaparat foarte eficient, dar vectorial. A, si ar mai fi o problema. Sa presupunem ca vreau sa pun un integrat de 100 pini, 25 pini/latura, cu distanta de 0.5mm intre pini. Chiar daca plotteru se descurca la faza asta, mi-e ca e destul de greu ca rezultatul sa fie aplicat pe cablaj asa cum trebuie, adica fara a rupe diverse parti din autocolant, far a a aparea erori de aliniere samd. Prin metoda fotografica o treaba din asta nu e chiar asa greu de facut. Cel putin in teorie. Link spre comentariu
Vizitator mart Postat Noiembrie 9, 2004 Partajează Postat Noiembrie 9, 2004 Acum am sunat si am intrebat.am stat vreo 5 min. in tel. pana si`au chemat expertul :lol: dar nici el nu stia.Oricum de 0.5mm poate scoate fara probleme.singura chestie care nu am intrebat e daca pot face de pe un fisier tiff sau jpg sau jpeg, cred ca daca mai sun o data ma injura aia de toti sfintii :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: Link spre comentariu
Vizitator makabudu Postat Noiembrie 9, 2004 Partajează Postat Noiembrie 9, 2004 deci plotter-ul de aici taie si 0.4. cu problema cu aliniajul nu trebuie sa iti faci griji ca autocolantul ti-l dau cu folie de transfer. peste traseele alea se pune o folie de transfer si se lipeste ca si cum ai lipi o suprafata patrata cat ai tu placa. apoi se dezlipeste folia de transfer si raman "cablajele" lipte. eu fac fisierele cu ExpressPCB care le exporteaza direct vectorial DXF Link spre comentariu
bogdanm Postat Noiembrie 9, 2004 Partajează Postat Noiembrie 9, 2004 deci plotter-ul de aici taie si 0.4. cu problema cu aliniajul nu trebuie sa iti faci griji ca autocolantul ti-l dau cu folie de transfer. peste traseele alea se pune o folie de transfer si se lipeste ca si cum ai lipi o suprafata patrata cat ai tu placa. apoi se dezlipeste folia de transfer si raman "cablajele" lipte. eu fac fisierele cu ExpressPCB care le exporteaza direct vectorial DXFAtunci da-mi voie sa declar ca sunt mai mult decat interesat de metoda asta :O Stie cineva firme din Bucuresti care taie astfel de autocolante la preturi rezonabile? Sa ma fi chinuit degeaba sa fac rost de cutie de expunere UV? Link spre comentariu
bogdanm Postat Noiembrie 15, 2004 Partajează Postat Noiembrie 15, 2004 makabudu, te rog mai da niste detalii despre metoda ta, ca ma doare rau. Din ce e facut autocolantul (hartie, PVC subtire, samd)? Sau nici macar nu e important? Ai folosit acid azotic doar pentru ca nu aveai o alta solutie la indemana sau e ceva impus de folosirea autocolantului? Cum e cu folia aia de aplicare, ca nu am inteles prea bine cu cce se mananca. Multumesc! Link spre comentariu
Vizitator makabudu Postat Noiembrie 15, 2004 Partajează Postat Noiembrie 15, 2004 deci autocolantul este din material plastic. am folosit acid azotic ca asta aveam la indemana...probabil merge cu orice acid ca doar este material plastic, dar nu bag mana in foc pentru asta. cu folia de transfer este in felul urmator. se taie autocolantul si desupra lui se mai pune o folie autocolanta cu adezivul de pe ea slab. tu cand o sa aplici autocolantul traseele propriu-zis or sa se desfaca de pe hartie si o sa ramana lipite pe folie. osa aplici folia cu tot cu trasee pe placa de cablaj, apoi apesi cu ceva tare(o caseta audio ceva) pe toata suprfata ca sa se lipeasca bine. daca iti raman bule de aer le intepi cu un ac, si apoi dezlipesti folia si o sa-ti ramana pe cablaj numai traseele. o sa intelegi cand o sa vezi autocolantul cu folia peste el. e usor. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum