Vezi Muti Postat Decembrie 24, 2014 Partajează Postat Decembrie 24, 2014 (editat) intrebare de novice: daca activez pull-up-ul intern pe un pin al unui micrcocontroler, si acea intrare sta pusa la masa mult timp, cat de mari sunt sansele ca acea intrare sa se buseasca? tare sunt curios ce crezi tu ca este un "pull-up". si ce intelegi prin "pusa la masa mult timp". cum adica "mult timp" ? pentru "buseasca" ce sinonim ai ? ce-ti inchipui tu ca se produce in acel circuit cand el se "buseste" ? daca reusesti sa intelegi cele de sus, este posibil sa-ti dai si singur niste raspunsuri. Editat Decembrie 24, 2014 de Vezi Muti 1 Link spre comentariu
Mircea Postat Decembrie 24, 2014 Partajează Postat Decembrie 24, 2014 Colegul VM, cu cat petreci mai mult timp pe Elforum, cu atat ai mai multe sanse sa inveti noi limbaje (nu de programare) si extinde orizonturile intelegerii.Multi de pe aici raspund intrebarilor dupa ce-si consulta globul de cristal . Apoi OP le mai zice si ca n-au inteles intrebarea. Tu incerci contrariul. Hai ca intrebarea era simpla, de ce sa o complicam? Link spre comentariu
Depanatoru Postat Decembrie 24, 2014 Partajează Postat Decembrie 24, 2014 (editat) Traducerea ar fi : "Rezista la scurt indelungat pinul sau tot microcontrolerul cu pull-up activ ?" . Raspunsul l-a dat colegul mai sus . Pentru ca pull-up are rezistenta mare interna si se limiteaza curentul la un nivel mic nepericulos. Nu se incalzeste nimic . Chiar asa se foloseste pinul ca intrare cand pui un buton de exemplu , apasat pune la masa pinul . Ar fi culmea sa se arda daca-l tii apasat mai mult ... Nu-i recomandat sa faci scurt cu pinul configurat ca iesire cand da 5V . Habar n-am cat rezista ca n-am incercat , posibil sa nu pateasca nimic la un scurt momentan ... dar curentul e serios Editat Decembrie 24, 2014 de Depanatoru Link spre comentariu
Mircea Postat Decembrie 25, 2014 Partajează Postat Decembrie 25, 2014 Depanatorule, ai facut multe scurturi cu pinii setati ca iesire? Eu nu am insistat, dar nici accidental nu am reusit sa stric vreun PIC din aceasta cauza. Nu zic ca e imposibil insa. A fost o discutie in trecut (destul de aprinsa) pe acest subiect, era in vremurile vechiului format de forum. Am cautat, fara succes insa - de dragul discutiei, sa gasesc schema interna a unui PIC si sa avem explicatii valabile ce si cum se poate strica un PIC (la scurt). Asta se zice despre 16F877: Maximum output current sunk by any I/O pin — The maximum safe sinking current when a pin is low. Sinking current is not internally limited and is governed by the external circuit parameters. Maximum output current sourced by any I/O pin — The maximum current that may be safely sourced by a high pin. Internal circuitry limits sourcing current to approximately 25-30 mA so it is safe, but not good design practice, to operate an output pin into a short circuit. Link spre comentariu
Depanatoru Postat Decembrie 25, 2014 Partajează Postat Decembrie 25, 2014 (editat) Am zis clar ca n-am incercat ... nu te ratoi la mine , iar accidentele sunt cam rare odata cu experienta. Nici n-am zis ca se arde sigur ... Din partea mea sa reziste oricat si cu pinii ca iesiri . Editat Decembrie 25, 2014 de Depanatoru Link spre comentariu
Mircea Postat Decembrie 25, 2014 Partajează Postat Decembrie 25, 2014 Te-am invitat la discutie, nu am vrut sa ma ratoiesc. Link spre comentariu
Depanatoru Postat Decembrie 25, 2014 Partajează Postat Decembrie 25, 2014 (editat) Cine vrea de dragul stiintei sa faca scurt , sa masoare curentul si sa vada daca rezista Nu stiu de unde ai informatia aia ca are limitare la 30mA , eu niciunde n-am gasit scris Ba aveam impresia ca atunci cand se foloseste un afisaj multiplexat direct la pini curentul e mai mare dar factorul de umplere mic face ca afisajul sa lumineze normal si sa nu se arda eventual impreuna cu PIC-ul Editat Decembrie 25, 2014 de Depanatoru Link spre comentariu
Stefan Postat Decembrie 25, 2014 Partajează Postat Decembrie 25, 2014 Am testat cazul invers, adica iesire in zero logic pusa la +5V (VDD) http://www.elforum.info/topic/66029-5v-pusi-pe-pinul-configurat-ca-iesire-al-unui-procesor/?p=698563 si picul nu a patit nimic. Cazul invers nu l-am incercat dar cu prima ocazie o sa testez si treaba asta. Link spre comentariu
Depanatoru Postat Decembrie 25, 2014 Partajează Postat Decembrie 25, 2014 (editat) Pentru scurt timp o fi rezistand ... eu as zice ca ar trebui sa fie cam acelasi curent maxim sink/source , data fiind si capapabilitatea normala de curent 25mA simetrica . Iar limitarea trebuie sa se faca pur si simplu pe rezistentele ON a celor 2 MOSFETi ce compun etajul de iesire . Daca unul de putere are 0,1ohm sau mai putin , un BS170 ( in capsula de BC ) cam 1ohm , tranzistorii miniatura interni pot avea cateva zeci bune de ohm . Numai ca depinde cat de mari sunt fizic pe cipul de siliciu , la scurt sau cand absorb curent cade toata tensiunea ( 5V ) pe ei, si chiar inmultit cu 30mA e 0,15W ceea ce deja e respectabil pentru un tranzistoras intern dintr-un microcontroler complex ( nu se compara cu cele cateva tranzistoare ale unei porti logice ) . Chiar daca integratul nu se incalzeste tranzistorii respectivi se pot supraincalzii linistit ... Editat Decembrie 25, 2014 de Depanatoru Link spre comentariu
ardiles Postat Decembrie 26, 2014 Partajează Postat Decembrie 26, 2014 tare sunt curios ce crezi tu ca este un "pull-up". si ce intelegi prin "pusa la masa mult timp". cum adica "mult timp" ? pentru "buseasca" ce sinonim ai ? ce-ti inchipui tu ca se produce in acel circuit cand el se "buseste" ? daca reusesti sa intelegi cele de sus, este posibil sa-ti dai si singur niste raspunsuri. pull-up este o rezistenta in interiorul microcontrolerului de ordinul kiloohmilor, care poate fi activata pe tot portul sau individual pe fiecare pin al microcontroleului, PE PORTURILE care au aceasta obtiune! nu toate porturile au rezistor intern pull-up. in acel circuit, cu rezistenta pull-up activata, va circula un curent de ordinul sutimilor de mA, care ma intreb si eu, daca am doua-trei astfel de pull-upui activare, puse la masa TOT timpul si prin "luarea" lor de la masa sa-mi apara +5V pe cei 3 pini ai micontrolerului(intrari), se intampla ceva rau cu microcontrolerul? din cate imi amintesc, VM, ti-am mai spus, am alta specializare deci categoric nu voi putea sa folosesc limbaj de programator profesionist asa cum esti tu si preferi... dupa parerea ta, ca doar esti mai bine pregatit ca mine, crezi ca stric intrarile respective ale microcontrolerului? multumesc! Link spre comentariu
Vezi Muti Postat Decembrie 27, 2014 Partajează Postat Decembrie 27, 2014 (editat) pull-up este o rezistenta in interiorul microcontrolerului de ordinul kiloohmilor, care poate fi activata pe tot portul sau individual pe fiecare pin al microcontroleului, PE PORTURILE care au aceasta obtiune! nu toate porturile au rezistor intern pull-up. in acel circuit, cu rezistenta pull-up activata, va circula un curent de ordinul sutimilor de mA, care ma intreb si eu, daca am doua-trei astfel de pull-upui activare, puse la masa TOT timpul si prin "luarea" lor de la masa sa-mi apara +5V pe cei 3 pini ai micontrolerului(intrari), se intampla ceva rau cu microcontrolerul? din cate imi amintesc, VM, ti-am mai spus, am alta specializare deci categoric nu voi putea sa folosesc limbaj de programator profesionist asa cum esti tu si preferi... dupa parerea ta, ca doar esti mai bine pregatit ca mine, crezi ca stric intrarile respective ale microcontrolerului? multumesc! Nu prea am inteles ce ai vrut sa spui cu "pull-up activate puse TOT timpul la masa". Dar, ideea este ca pinii declarati intrare pot fi legati direct la VCC sau Vss fara nici o problema. In pactica nu se face asa ceva pentru ca acei pini nu mai pot fi utilizati (nu ai cum sa le mai schimbi starea 0/1) In cazurile in care pinii sunt utilizati pentru detectarea starii unor butoane sa zicem, rolul unei resistente pull-up sau pull-down este de a limita curentul absorbit din sursa de alimentare cand se apasa un buton (si de a asigura o valoare ferma 0/1). Atat. Fara nici o legatura cu protejarea picului. Sunt si cazuri (I2C de exemplu) unde resistenta interna nu este sufucienta si este nevoie de una externa de valoare mai mica. Cam asta cred eu. Editat Decembrie 27, 2014 de Vezi Muti Link spre comentariu
ardiles Postat Decembrie 27, 2014 Partajează Postat Decembrie 27, 2014 ma repet: am un microcontroler, care la intrarile lui(3 pini) activez rezistentele interne pull-up, si detectia schimbari starii va fi din 0 in 1! butoanele conectate la aceste intrari, vor fi tot timpul inchise(conectate la minus), prin deschiderea unui buton, pe pinul respectiv va aparea +5V si va fi detectata schimbara din 0 in 1... semnele mele de intrabare, din punctul meu de vedere, se ridica pentru ca sunt 3 rezistente pull-up scurtcircuitate...ar putea fi vreo problema cu microcontrolerul? banuiesc ca a fost gandit, a fost dimensionat pentru situatii cand tot portul poate sa aiba activ pull-up-ul si la masa... Link spre comentariu
Depanatoru Postat Decembrie 27, 2014 Partajează Postat Decembrie 27, 2014 (editat) Pai tu ai citit ce s-a scris putin mai sus ? Rezistentele de pull-up de aia sunt facute ca sa le pui la masa sau nu , oricum si oricat . Sunt de valoare mare si deci curentul e mic . Nu are legatura cu cat curent poate da un pin sau port cand e folosit ca iesire , atunci se deschid tranzistorii interni Editat Decembrie 27, 2014 de Depanatoru Link spre comentariu
ardiles Postat Decembrie 27, 2014 Partajează Postat Decembrie 27, 2014 (editat) am citit ce s-a scris mai sus! multumesc pentru raspunsuri! colegul VM nu intelegea intrebarea mea si i-am re-explicat... Editat Decembrie 27, 2014 de ardiles Link spre comentariu
Vizitator iulianvalentin Postat Decembrie 29, 2014 Partajează Postat Decembrie 29, 2014 (editat) Rezistentele de tip weak pull-up reprezinta o conexiune a portului la VDD atentie NU la masa, doar microcontrolerele dotate cu circuit pull-up si pull-down pot conecta la GND sau la VDD acel pin respectiv port, PIC urile sunt dotate cu weak pull-up adica, conectare la VDD si in software trebuie verificat daca intrarea este logic 0. Editat Decembrie 29, 2014 de iulianvalentin Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum