miniMAX19 Postat Februarie 28, 2014 Autor Partajează Postat Februarie 28, 2014 multumesc pentru corectie Link spre comentariu
miniMAX19 Postat Martie 3, 2014 Autor Partajează Postat Martie 3, 2014 8 intrebare/ Ce este protocolul la transferul de date ? 9 intrebare / Cum se poate citi(copia, inlocui) un program dintr-un microcontroler?/poate fi codat ?(sa nu poate fi citit ?) Link spre comentariu
Liviu M Postat Martie 4, 2014 Partajează Postat Martie 4, 2014 [off]Vezi ca te-ai incurcat la numere. 8 era cu bootloaderul.[on]Protocolul = ortografia, ortoepia si punctuatia "limbii" in care comunica doua dispozitive. Exista si la "limbile" electronice la fel ca la, sa zicem, limba romana.Chestii de genul "cand scrii cu litera mare si cand nu", "cand folosesti cratima si cand nu"... Link spre comentariu
mars01 Postat Martie 4, 2014 Partajează Postat Martie 4, 2014 Ca o completare la explicatia lui Liviu, un protocol este un set de reguli. Regulile sunt definite pentru a permite si a face predictibila comunicatia/relationarea intre una sau mai multe entitati.De ex: relatia intre un om si un lift. Avem definit aici un set de reguli care ne permite sa urcam cu liftul, sa zicem, la etajul 5. Regula 1: apasam butonul pentru a chema liftul si/sau deschide usa. Regula 2: intram in lift. Regula 3: asteptam sa se inchida usile sau apasam butonul dedicat de inchidere a usilor. Regula 4: apasam butonul corespunzator etajului dorit. Regula 5: (in Romania, ne tinem bine si ne rugam sa nu se blocheze liftul ) asteptam ca liftul sa ajunga la etajul dorit si usile sa se deschida.Regula 6: iesim din lift.Mai sunt reguli (predefinite) pentru situatii exceptionale (se blocheaza liftul) dar nu intru in detalii am vrut doar o exemplificare.Daca schimbam regulile atunci numai primim rezultatul scontat (este drept ca in RO, de ex in spitale, uneori merge sa chemi liftul, boxand rapid in usa pana se prinde madam liftiera ca e unul jos - care face galagie - ca deh, cum e posbil sa vrea sa urce 9 etaje cu liftu' - asta nu se pune).Deci, un protocol este un set de reguli (predefinite) care au rolul de usura/permite interrelationarea/comunicarea intre 2 sau mai multe entitati. O entitate poate fi un om, un calculator, un cip, etc.Protocoale avem si la intalnirile oficiale unde se stie dinainte fiecare pas ce trebuie facut (se da mana, se fac poze, se participa la dineu oficial etc).In cazul particular al unui protocol de comunicatie din electronica, protocolul permite semnalizarea intre doua entitati (de ex doua microcontrolere sau un microcontroller si un perferic etc) astfel incat cand o entitate "vorbeste" cealalta sa "asculte" si invers. Mai sunt multe alte reguli.Wikipedia spune asa:"În informatică și telecomunicație, un protocol de comunicații este un set de reguli și norme care permite ca două sau mai multe entități dintr-un sistem de comunicații să comunice între ele prin transmiterea de informație printr-un mediu de orice tip prin variația unei mărimi fizice." Link spre comentariu
Liviu M Postat Martie 4, 2014 Partajează Postat Martie 4, 2014 Wikipedia spune asa:"În informatică și telecomunicație, un protocol de comunicații este un set de reguli și norme care permite ca două sau mai multe entități dintr-un sistem de comunicații să comunice între ele prin transmiterea de informație printr-un mediu de orice tip prin variația unei mărimi fizice."E voie sa citesti pe Wikipedia? Eu aveam senzatia ca la orice nelamurire trebuie sa intrebi pe forum, precis se gaseste cineva sa-ti explice. Link spre comentariu
mars01 Postat Martie 4, 2014 Partajează Postat Martie 4, 2014 eu am raspuns in ideea ca este bine ca sa ramana informatiile adunate intr-un topic, iar uneori exprimarea din sursele oficiale este greoaie si "lemnoasa". Un raspuns la intrebarea 9 (sau ce numar are): La programarea unui microcontroller se face modificarea unui grup de setari foarte importante denumite generic "fuses". Denumirea in engleza se traduce ca "sigurante" care se ard sau nu, adica se face referire la un set de setari care odata efectuate asa raman. Daca pentru microcontrolerele din generatii mai vechi acest lucru era adevarat, in zilele noastre se pot modifica aceste setari la fiecare programare a unui microcontroller. Exceptia face cand se doreste in mod explicit ca aceste setari sa numai poata fi modificate, chiar una din aceste setari controleaza faptul daca se pot modifica aceste fuses sau modificarile curente sunt definitive. Programul dintr-un microcontroller se poate citi, de ex folosind PicKit se poate citi un asemenea program dar codul rezultat va fi in format hexazecimal. Dar si aici este o exceptie, fiindca unele din "fuse"-urile amintite mai sus pot face ca citirea sa fie imposibila. De fapt aproape imposibila dar nu imposibil 100%, fiindca se arde o conexiune fizica in microcontroller dar "chinezii" si altii dedicati cu trup si suflet clonarii si copierii fara a plati producatorului, se folosesc de substante corozive pentru a scoate cipul de siliciu din capsula de plastic si la microscop ei refac acele conexiuni, restabilind posibilitatea citirii acelui microcontroller chiar daca cel care l-a programat era sigur ca este protejat. Link spre comentariu
Liviu M Postat Martie 4, 2014 Partajează Postat Martie 4, 2014 Eram rautacios, stiu, da' uneori se exagereaza.Inteleg sa-ti postezi problemele pe forum dupa ce te-ai straduit putin singur cu ele. Cand intrebi, spui si ce ai facut/n-ai facut si ce nu merge. Da' de aici la a intreba chiar orice-ti trece prin cap fara cea mai mica tentativa sa aflii singur...PS Cand folosesc persoana a doua nu inseamna ca ma refer la cneva anume, inseamna ca e mai usor sa scriu asa. 1 Link spre comentariu
miniMAX19 Postat Martie 6, 2014 Autor Partajează Postat Martie 6, 2014 Scuze ptr. numerotarea gresita.D-le “Liviu M”,va multumesc atit pentru participarea la acest topic cu raspunsuri,cit si pentru opinia Dv. despre intrebarile mele.Deoarece pot sa aflu atmosfera creata in jurul acestui topic.Nu am dorit sa deranjez pe nimeni cu aceste intrebari.Atit prin titlul topicului cit si prin explicatiile cu care am inceput acest topic(de vazut analogia cu abaca);am exprimat intentia de a realize cu ajutorul Dv. Un fel de dictionar explicativ al termenilor, explicate dupa cum a mentionat si Dl. “mars01”foarte la obiect,pe intelesul tuturor.Aceste raspunsuri pot fi introduse intr-o baza de date de doritori (cred ca nu numai incepatori),formind un dictionar cu termini.Am sperat si sper in continuare sa nu fiu singurul cel care pune intrebari.Nu mi s-ar parea nepotrivit nici daca cel ce pune intrebarea (paradoxal) ar sti si raspunsul,deoarece s-ar explica mai multi termini(NU NUMAI PENTRU MINE) pe intelesul multora.(nu intr-o limba de lemn cum foarte frumos a explicat si Dl. “mars01” caruia-i multumesc).Deoarece pun intrebari se pare ca mai citesc si eu din cind in cind si intilnesc termini care consider ca ar trebui amintiti in acest topic. Chiar nu vreau sa ridicam prea multe probleme personale aici ci doar termeni de interes general.Vizavi de atitudinea “Rautaceoasa”nu vreau sa-mi exprim parerea.Consider ca cine vrea sa participle e OK ,cine nu,nu are pistolul la timpla.Nu vad ce este Exagerat daca in a –ti insusi anumiti termini, ai posibilitatea sa ARZI niste etape.Vizavi de ce am facut sau nu am facut ;Deocamdata NU AM FACUT.D-le “Liviu M”,din respect pentru Dv. Cit si pentru acest forum, dupa explicatiile pe care vi le-am dat va promit ca daca va mentineti parerea, sa reduc aproape pina la (zero) intrebarile mele pe acest topic si sa ramin un simplu spectator(cititor),in cazul in care acest topic va mai supravietui in urma interventiei Dv. Din punctul meu de vedera,sint F. multumit de ce am aflat pe acest topic si mai ales ca am intrat in posesia unei carti in limba romana. Tin sa multumesc tuturor celor care au tinut in viata acest topic. Link spre comentariu
Liviu M Postat Martie 6, 2014 Partajează Postat Martie 6, 2014 Sorry, n-am avut intentia de a "opri" topicul asta. Asa cum bine spui, cine nu vrea, nu raspunde, nu-i obligatoriu.De fapt, spre deosebire de topicurile "cine-mi face si mie..." (care dupa parerea mea isi au locul la rubrica servicii), asta e chiar un topic potrivit cu sectiunea asta. Numai ca unele din intrebari mi se par nepotrivite chiar si pentru topicul asta. Exista (si) alte surse cu explicatile gata scrise si eventual mai detaliate decat un post pe un forum (articolele de pe wikipedia nu-s deloc rele).Asa ca intreaba linistit in continuare. :bere: Parerea mea ©, desigur.PS Trimiterea la cartea de limba romana nu-ti era (neaparat) adresata. Link spre comentariu
kit Postat Martie 6, 2014 Partajează Postat Martie 6, 2014 @miniMAX19http://wiki.lug.ro/Cum_se_pun_%C3%AEntreb%C4%83ri_%C3%AEn_mod_inteligentcred ca ar trebui sa fie lipicios acest link. oricine intra pe forum trebuie sa dea nas cu ce scrie acolo.protocol de comunicatii: modul in care doua dispozitive pot schimba informatii.- dispozitivele pot fi:microcontrolerememoriiceasuri (RTC)termometrelcd-uripc...- protocoaleleSPII2C1WireUSB...despre cum implementezi un protocol:citesti datasheetul dispozitivelor, scrii codul.uneori ai mura-n gura, majoritatea platformelor de dezvoltare de nivel inalt (MICROCHIP C18, Microelectronika) au biblioteci ce implementeaza aceste protocoale. trebuie doar folosite functiile puse la dispozitie, insa...implementarea unei solutii bazate pe microcontroler presupune 2 aspecte: software (programul) si hardware (sacosa de piese folosite)un protocol are si anumite cerinte hardware de implementare, dar si astea nu-s un mister, se gasesc tot in datasheet (foaia de catalog).nu se pot detalia toate aici sunt prea multe (si diferite). cu un pic de studiu insa, se rezolva treaba. daca nu, se gaseste ajutor aici cat cuprinde.si pentru ca tot fac referire la datasheet, voi raspunde la 9 intrebare / Cum se poate citi(copia, inlocui) un program dintr-un microcontroler?/poate fi codat ?(sa nu poate fi citit ?)aici fac trimitere la ceea ce ti-a raspuns si Liviu: ai citit un datasheet?raspunsul sare-n ochi, e acolo, la "Special features of the CPU" => intrebarea se incadreaza la RTFM!!!un lucru-i sigur insa:(aproape) toate intrebarile tale isi vor gasi raspuns aici, e o comunitate exceptionala, chiar vei fi ajutat cu multa placere, dar citeste si linkul de la inceputul postului.sugestia mea este sa-ti cumperi un PIC, eventual 18f4550, are cam tot ce trebuie pe el, descarci MPLAB + C18, mai cumperi un Pickit 3 si ceva piese, LED-uri, un LCD, un DS18B20, RTC, butoane, ceva BC541, rezistente (10k, 4,7k, 150), o breadboard, LM7508, condensatori de 100 nF si 100 uF etc si sa incepi sa te joci. pe masura ce te vei lovi de greutati vei fi, cu siguranta, ajutat. e ca la sex, nu poti sa stai pe tusa si dupa aia sa spui ca ai inteles despre ce-i vorba. daca insa te-ai bagat, satisfactia-i garantata.multumesc, o zi buna Link spre comentariu
Liviu M Postat Martie 6, 2014 Partajează Postat Martie 6, 2014 Salut kit,as sugera o mica modificare a sugestiei tale: descarci MPLAB + C18,Microchip a sistat dezvoltarea pentru MPLAB in favoarea lui Mplabx si a lui C18 in favoare lui xc8 (care combina picc de la fostul HiTech cu C18). Asa ca poate ar fi bine sa recomandam si noi variantele astea pentru ca, desi versiunile recomandate de tine functioneaza bine impreuna cu 18F4550, nu vor mai functiona la fel de bine cu controllere mai noi (de functionarea sub Linux/Mac nu cred ca e cazul sa fac caz acum). Link spre comentariu
miniMAX19 Postat Martie 6, 2014 Autor Partajează Postat Martie 6, 2014 OK "Liviu M" :smt103: Link spre comentariu
miniMAX19 Postat Martie 7, 2014 Autor Partajează Postat Martie 7, 2014 multumesc Dl. "kit"pentru link.Foarte instructiv Link spre comentariu
miniMAX19 Postat Martie 9, 2014 Autor Partajează Postat Martie 9, 2014 Am urmarit expunerea exemplelor cu montaje PIC 18F 4520 de pe(http://bmcatalin.xhost.ro/ ,multumind pe aceeasta cale D-lui “kit” ) si consider ca ar fi o cale f.buna pentru inceput.(de incercat). Avind niste montaje cu PIC 18F 452 ,am comparat caracteristicile din data sheet-uri si cu toate ca au multe in comun18F452 pare cam deposit fata de18F4520. asemanari_Diferente.pdf Avind in vedere aceste diferente ,crede-ti ca pot pentru inceput sa scot de pe o placa un pic18F452 si sa-l folosesc in acele scheme ? Vizavi de Pickit 3 (se pare ca mai sint si nemultumiti de Pickit 3 comparativ cu Pickit2 ,(sa-mi procur pentru inceput o clona Pickit 2 ? ) Link spre comentariu
miniMAX19 Postat Martie 9, 2014 Autor Partajează Postat Martie 9, 2014 scuze s-a strecurat o greseala (care in contextul actual nu are nici o influenta.)Pinii de la 21...la 40 se vor numerota invers(40 devine 21). Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum