Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

caractere noi pt LCD

radu022003

Postări Recomandate

Salutare tuturor, vreau sa construiesc noi caractere pentru un display LCD, alfanumeric cu controler HD44780A00. Am vazut asa la prima vedere ca se pot face 8 caractere noi asa cum vreau eu. Eu fac programele pt PIC in basic, proton basic mai exact. si nu stiu cum sa programez aceste caractere noi, daca e cineva cu rabdare sa-mi explice asa ca clasa intai i-as fi recunoscator. va multumesc pt atentie.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• radu022003

4

• MirceaM

2

• sifor

1

• MifTy

1

Top autori în acest subiect

ok, hai sa forumulez altfel. Exista un program numit LCD character creator, daca doriti vi-l pot da. Cu acesta se pot face orice caracter, programul va genera niste coduri. Pana acum toate bune si frumoase, dar ce fac cu ele, cum le imbuc cu Basicul meu? asta ar fi problema mea.

Link spre comentariu

ok, am vazut ca sunt multi curiosi dar nimeni n-a indraznit. totusi am aflat cum se face. mii de multumiri domnului Sofian Constantinescu care mi-a luminat calea. si pentru ca dansul este un adevarat domn, si nu fac deloc reclama pt ca asa si e am sa va spun si dvs.

pentru a afisa caractere dorite de noi pe lcd, HD44780A00, este nevoie sa scriem niste date. pentru a-i spune lui HD ca vrem sa-i zicem niste date avem nevoie de comanda $40. pentru cei care folosesc proton basic, mai exact este print $FE, $40. dupa care din programul de "facut" caractere, care l-am mentionat mai sus, copiati setul de 8 biti in hexa (ex. $00, $00, $0A... etc) si scrieti print tralala matzul de biti. dupa care comanda cls si s-a terminat "declararea" primului caracter. la controlerul LCD mai sus mentionat se pot defini 8 astfel de caractere. pentru a "chema" aceste caractere pe ecran se foloseste comanda print $00, asta pentru primul caracter, pentru al doilea $01 si asa mai departe pana la $07. acum cei carora chiar v-a fost de folos, va rog sa-i multumiti domnului Sofian, nu de alta dar nu multa lume stie sa faca chestia asta. keep in touch

Link spre comentariu

hc-ul avea în eprom vre-o 2 kb nefolosiţi...ţin mine cum băgam în ăla "fonturi" cu un "randomize usr adresa"...era chiar aşa de greu să bagi în memoria nefolosită a controllerului dumpourile alea, şi să introduci o line sau două la compilare care să-i spună unde să le caute???

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

Nu este mare lucru de a defini max 8 caractere si a le utiliza, a face bargraph-uei etc.. Exista si exemple. Problema este ca sunt cam putine. MifTy, se pot defini si utiliza, pe LCD alfanumeric, mai mult de 8 caractere? Cum? Ai exemplu de cod sursa care sa mearga in Proteus de exemplu?

Link spre comentariu

Ca sa fim foarte exacti :1 - Se pot defini oricate caractere noi pentru lcd.2 - Nu se pot incarca in memoria ram a lcd-ului decit 8 caractere, ca de, are si el ram-ul mic !3 - Concluzia e, ca nu ai acces cvasi-instantaneu, decit la 8 caractere, daca ai nevoie sa folosesti mai multe, trebuie incarcate inainte de utilizare in ram-ul lcd-ului.Don Mario

Link spre comentariu

Da, se pot defini alte 8 dar nu prea este folositor. Lucrurile decurg asa.Faza 1: se definesc 8 caractere, la codurile 0,1,...,7 si se afiseaza cu rutina LCD_PUTCH, de exemplu in primele 8 pozitii de caracter de pe prima linie.Faza 2: se definesc alte 8 caractere pe care le presupunem cat se poate de diferite de primele, sa spunem ca oricare caracter din faza 1 difera de oricare caracter din faza 2. Caracterele din acest al doilea set (precum orice caracter pe lumea asta) urmeaza a fi folosite la afisarea pe LCD.DAR, de indata ce aceasta definire din faza 2 s-a incheiat, fara nici un fel de apel al rutinei LCD_PUTCH, se schimba "de la sine" continulul ecranului LCD-ului, anume in pozitiile de caracter in care fusesera afisate caracterele din faza 1 sunt deja afisate caracterele din faza 2.In continuare (daca nu mai luam in discutie vreo alta definire de caractere) se pot utiliza (afisa) cele 8 caractere definite in faza 2. Cu aceasta restrictie (pe care o consider grava) putem considera ca se pot defini mai mult de 8 caractere.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări