Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator subwoofer auto

Marian

Postări Recomandate

Cam asa ar arata schema:Schema.pdfAm pus IRF3205 ca pe astia ai zis ca-i ai, am adaugat un driver specializat MOS de 3A, am marit numarul condensatorilor din primar la 10 datorita riplului de curent foarte mare acolo ( peste 30A ), riplu pe care acei electrolitici trebuie sa-l suporte altfel viata lor se va scurta sever, acestia dimpreuna cu cei care filtreaza iesirile trebuiesc sa fie neaparat low ESR. Am pus cate o dioda transil pentru a fi sigur ca varfurile parazite de tensiune nu vor putea periclita securitatea mosfetilor, diodele redresoare pot ramane cele folosite de mine, inductantele insa au fost putin marite, cea de la alimentarea de la acumulator formeaza un filtru LC necesar pentru protectia instalatiei auto de zgomotul de comutatie, cele de dupa redresarea din secundar sunt necesare pentru un riplu de curent acolo mai mic si mai controlabil. O problema va fi shuntul de 10m Ohm ( 0,01 Ohm ) pe care se va disipa peste 10W, probabil va fi unul compus din combinatii serie/paralel a mai multor rezistente, acestea vor trebui neaparat sa nu fie bobinate ci chimice, poate ceva SMD pentru spatiu mai mic pe placa, ramane la latitudinea ta. Traful va trebui sa fie unul destul de mare, si nu neaparat datorita puterii ( ca 400W se poate obtine si de la un EI40 ) ci mai ales datorita curentului mare in primar care va face necesar fie folosirea unui conductor destul de gros ( evident multifinal pentru combaterea efectului pelicular ) fie vei folosi folie de cupru ( acea platbanda sau cum ii mai zice ), ambele cer spatiu destul de mare de bobinare avand in vedere curentul de peste 30A, poate ceva trafuri in format EE care ofera un spatiu mai mare, iarasi ramane la alegerea ta.Daca ai nelamuriri intreaba.

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

Salutari.

La cerere, vin cu o varianta modificata a schemei sursei pentru iesiri +/-35Vcc la 600W plus inca una de 15V de putere redusa:

https://www.mediafire.com/?jp3m2n7mh8gt78k

Noutatea este sistemul de monitorizare al curentului prin mosfeti, care este de cca 50A si am ales sa merg pe un comparator care sa monitorizeze caderea de pe shunturi, care vor trebui sa fie 4 bucati din astea:

Posted Image

Limitarea este in continuare de tip puls cu puls, pragul poate fi usor ajustat din P1, semireglabil multitura de 10k, se va regla pana se vor obtine intre pinul 2 al comparatorului si pinul 4 ( masa alimentarii ) cca 120-125mV, nu recomand sub nici o forma depasirea a 130mV.

Filtrarea din primar recomand sa fie asa cum este in schema, adica macar 20 de bucati din GF1000/35, sunt necesari atat de multi datorita curentului mare, care va cere un riplu de curent foarte mare din condensatori.

Am pus in schema traf ETD49 care sper eu sa fie deajuns de generos cu spatiul de bobinare, desi nu sunt inca sigur, cand o sa am timp, o sa fac ceva calcule si voi reveni ulterior.

In rest schema este cam aceeasi, daca sunt nelamuriri intrebati.

Link spre comentariu

Salut. Mulțumesc frumos pentru schema. Am câteva întrebări. Condensatori din primar Îi voi pune de 1500. Pot pune de 25 volți? A2a alimentare este cu lm317 luată din cea de 2x35. Se poate face cumva separat? Nu știu dacă accepta sistemul așa. Sau alta înfășurare pe transformator? Și ultima întrebare, mă poți ajuta cu cablaj ul? Mulțumesc.

Link spre comentariu

Am ales acei condensatori din primar in mod express, ei fiind un bun compromis intre pret si riplu maxim de curent acceptat, asta din ce am gasit pe la TME, in principiu pot fi folositi si altii dar cu grija, chiar si cei pusi de mine nu indeplinesc conditiile riplului maxim de curent pe care ar trebui sa-l suporte ( peste 50A la cei 600W ), condensatorii folositi pot fi si de 25V, obligatoriu cu ESR mic, si un riplu de curent maxim admis de minim 2A, chiar si asa e un pic fortat dar avand in vedere ca ideealul ar fi destul de complicat...

Ce alimenteaza mai exact iesirea de 15V? Verifica daca in sistem masa alimentarii de 15V este comuna cu masa alimentarii simetrice de putere, daca da, atunci este in regula asa cum este in schema, daca nu atunci facem alta infasurare separata galvanic.

Cu cablajul nu promit nimic, zilele astea am ceva probleme in familie si nu prea mai am timp de lucru...

Link spre comentariu

Stiu ca la TME trafurile sunt ceva mai scumpe, dar sunt si mai calitative, in schimb la mivarom sunt la preturi derizorii ( pe unele nu mi le explic cat sunt de mici ), poti incerca as zice direct cu ETD59 de la mivarom daca nu-ti permiti de la TME, mergi cu traf mai mare ca sa iti permiti sa fii ceva mai generos la bobinaj si deci inductie in miez mai mica, daca te decizi sa ramai la asta atunci o sa iti calculez eu numarul de spire necesar.

PS: Nu mi-ai zis ce alimentezi cu cei 15V, si nici daca masa acestei alimentari este sau nu comuna cu masa principala de la alimentarea de putere...

Link spre comentariu

Da, la mivarom am gasit. O sa iau de la mivarom, etd59, si daca nu este ok, comand de la tme. Am zis sa merg pe etd59 pentru ca este mai mare. Astazi o sa masor in sistem sa vedem ce si cum. Stiu pana acum doar ca traful are iesire separata pentru partea de control, adica cea de 15v. La 15 volti se alimenteaza o consola, unde se afla partea de filtru activ, control dts, dolby, etc..

Link spre comentariu

Adica exista un secundar separat pentru partea de control, nimic iesit din comun, si asta nu inseamna ca masa partii de control nu coincide cu masa alimentarii de putere, ci din contra as putea paria ca ele coincid, dar verifica sa te convingi, da m,ultimetrul pe continuitate ( buzzer ) si pune-l intre masa alimentarii de putere, si masa partii de control, daca multimetrul piuie, clar e comuna, si daca e asa cum spun atunci schema poate ramane asa cum este.

PS: Am testat si eu trafuri de la mivarom, mirat fiind de pretul redus, cu ceva generozitate la numarul de spire pot spune ca sunt utilizabile, temperatura miezului ramanand destul de tolerabila, dar mare atentie ca-s extrem de fragile fizic vorbind, adica se sparg al naibii de usor, deci manipuleaza-le cu grija. Carcasele de la mivarom in schimb sunt mai mult decat ok, deci le recomand.

Link spre comentariu

Posibil sa fie alimentare separata pentru a se evita buclele de masa, ok se poate si cu infasurare separata, nu-i problema, cand am timp modific schema.

La traf am calculat eu infasurarile, in primar o sa dai 2x3 spire ( 2 infasurari de cate 3 spire ), iar in secundar 2x8 spire. Infasurarea separata dai una de 6 spire. O sa iti calculez si ce sarma ai nevoie in caz ca nu te descurci.

http://www.tme.eu/ro/details/gf1000_35/condensatoare-electrol-tht-imped-joasa/samxon/#t219baee9faeea4731072e52bbbfe3c32

http://www.tme.eu/ro/details/pwr4412-2sdr01f/rezistente-bobinate-5w/bourns/pwr4412-2sdr0100f/#t3a0748e28ed343a05c8fc9f9ed202fe4

Link spre comentariu

Sper ca este o gluma...

Sa ma explic... Avand in vedere faptul ca sarma este scurta, pentru ca ai doar 3 spire pe fiecare ramura in primar, sa zicem ca acceptam o densitate de 5A/mm2, desi mie mi se pare cam fortat, dar hai, fie, o sa ai in primar cam 50A, deci sectiunea necesara pentru a suporta acest curent la densitatea specificata este de 50/5 ( curentul maxim impartit la densitatea aleasa ), deci ai nevoie de conductior cu sectiune cumulata de 10mm2, mai departe, frecventa trafului este de 40khz, adancimea de patrundere aici este de ca 0,33mm, ceea ce inseamna ca se poate folosi o sarma cu diametrul maxim de 0,6mm, care prezinta o sectiune de 0,28mm2, avem nevoie de 10mm2, deci avem nevoie de mai multe sarme in paralel, numarul lor este de 10/0,28=35, asadar ai nevoie de 35 de sarme de 0,6 in paralel, asta pentru a satisface conditiile impuse de adancimea de patrundere, adica o rezistenta Ac cat mai mica a sarmei pentru a limita reduce pierderile in cupru. Daca alegi sa ignori adancimea de patrundere atunci poti folosi cateva sarme mai groase in paralel, spre exemplu 5 sarme de 1,5mm diametru, sau 3 sarme de 2mm diametru...etc, desi nu recomand sa faci asta, dar tu alegi. O varianta mult mai buna este folia de cupru, cu una de 0,5mm grosime n-ai absolut nici un stres legat de adancimea de patrundere, si latimea trebuie sa fie de 2cm si te-ai scos, daca e mai lata, e cu atat mai bine. 

In secundar vei avea cca 8A, sa zicem 3 sarme de cate 1mm diametru in paralel, sau 2 de cate 1,5...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări