Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator subwoofer auto


Marian

Postări Recomandate

Salutari.

 

Va prezint cel mai recent proiect al meu, ceva la care lucrez de vre-o 2 saptamani si pe care azi l-am finalizat. Este vorba despre un amplificator auto pentru subwoofer cerut de un amic, inainte de toate sursa ridicatoare inevitabila a carei schema in mare parte imi apartine si este aceasta:

Posted Image

 

Este evident vorba despre un push-pull cu SG3525, care comanda direct 2 mosfeti de putere STP55NF06, traful este un RM14 pe care l-am bobinat cu litzwire cu cate 2 conductori in paralel la primar 2x6 spire, iar la secundare am folosit sarma de 1,2mm, 2x18 spire. Limitarea este noutatea principala in schema de fata si ii apartine lui @Smilex, este limitare de tip puls cu puls facilitata de pinul 10 de la SG care pune off la atingerea unui prag de tensiune pe el, configuratia este functionala numai cu pinul 8 lasat liber, adica fara Css ( soft-start ) doar astfel timpul de reactie este suficient de bun. Se foloseste shunt inseriat cu sursele mosfetilor care comanda un amplificator simplu cu BC546-Q4, P1 faciliteaza ajustarea limitarii. In rest schema se poate lesne observa. Cablajul este proiectat de mine si arata cam asa:

Posted Image

 

Sursa a functionat ok din prima, limitarea am reglat-o la cca 4A si isi face treaba suficient de bine, caderea de tensiune inevitabila in sarcina este suficient de mica incat sa nu imi provoace griji, n-am masurat randamentul dar judecand dupa faptul ca radiatorul sta permanent rece banui ca este suficient de bun.

 

Initial intentionam sa dotez proiectul cu un amplificator cu LME49810 care sa comande niste darlington de putere simpatici foc numai ca bugetul necesar ar fi depasit posibilitatile beneficiarului astfel incat m-am limitat la banalul TDA7294 folosind un kit ce-l aveam de cativa ani printr-un sertar, ( din acelasi motiv si sursa ridicatoare este de fapt o versiune simplificata a ceea ce gandisem initial ) nu am apelat nici la preamplificator, nici filtru activ, potentiometru sau alte minunatii, am setat o amplificare care mie mi s-a parut potrivita, si am lasat ampliful asa cum era, cu intrarea direct pe mufa RCA, nu-mi place bass-ul fortat produs de filtrul activ, asa mi se pare mult mai "natural", si rezultatul a fost pe masura asteptarilor, se aude suficient de tare pentru masina, bass-ul este placut si "fortos" restul... pai nici TDA7294 nu castiga vre-un concurs de "frumusete audio" da nici in masina nu-i o acustica tocmai buna, per ansamblu un compromis care functioneaza ok zic eu.

 

In incheiere cateva poze ilustrative din timpul realizarii, stiu nu e ca ala din comert nici pe departe, dar cui ii pasa, conteste ca-i facut de manutele mele :da

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

 

Toate cele bune.

Marian.

Link spre comentariu

@gab19 multumesc pentru apreciere. Carcasele folosite de mine sunt de la unul din magazinele online, nu dau nume ca sa nu se considere reclama ( nu este cel din Alexandria ). Am folosit carcase la diferite dimensiuni in functie de cerintele proiectului respectiv, toate se pot gasi sub denumirea "Carcase cu panou", cea de aici are codul Z-17/B si dimensiunile X:218mm; Y:237mm; Z:92,5mm;. Nu sunt la fel de placute estetic precum cele metalize dar sunt mai ieftine si foarte usor de prelucrat.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Am ales acei mosfeti pentru capacitatea de intrare ceva mai redusa a lor, IRF3205 are un Ciss ceva mai mare, nu stiu cat de eficient i-ar putea comanda SG-ul singur, iar marirea puterii ar presupune mosfeti suplimentari, adica Ciss si mai mare, un driver devine inevitabil in atare situatie, dimpreuna cu alte mici adaptari pentru cei 400W ceruti, dar se pune intrebarea cum vor fi distribuiti cei 400W la iesire? adica ce configuratie tensiune*curent este necesara?

Link spre comentariu

La tensiunile alea de alimentare, cu 4A poti alimenta un singur canal pentru sarcina de 4 Ohm ( esti un pic cam la limita de fapt ) sau 2 canale pentru sarcini de minim 8 Ohm, deasemeni un pic cam la limita, depinde de etajul final folosit ( te-ar avantaja unul mosfet in drena comuna ). Tu cum preferi?

Link spre comentariu

De asta si doresc sfatul unui iniţiat, pentru ca doresc sa alimentez un amplificator care ar functiona pe 4 ohmi, alimentat la 50 V si stateam la indoiala daca ar face fata o sursa de alimentare limitata in curent la 4 amperi. Dupa mine etajul final poate fi cu mosfet in drena comuna, important este sa faca faţă! Orice indicatie, sfat din partea dvs. este binevenit!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări