Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ajutor driver/alimentator motor BLDC delta

flow_dumi

Postări Recomandate

Am un motor de HDD, tip BLDC configuratie delta (banuiesc ca asa este, are 3 contacte de alimentare). As vrea sa-l folosesc, si am gasit aici schema urmatoare, care arata ca pot genera 3 unde dreptunghiulare defazate la 120 de grade intre ele:

Posted Image

Clock-ul este generat de un LM555. Am ales rezistentele ca in schema atasata, obtinand teoretic un duty cycle de 0.486, si o frecventa a clock-ului de aprox. 6,86kHz (ca sa scot 3 unde de aprox 1kHz).

Flip-flop-urile folosite sunt 1+1/2 HCF4013.

In simulari totul este frumos, face treaba ok. In practica totusi...Am realizat circuitul pe breadboard, clock-ul a iesit la ~6,5kHz (masurat cu un LCF Metru, modelul Becker), deci clock-ul pare ok. Insa ce "iese" din flip-flop-uri este total haotic, nu se creeaza frecvente de ~1kHz. Am monitorizat procesul la un clock de ~80Hz, si output-urile din cele 2 HCF4013 cu 3 leduri. Se intampla orice altceva in afara de ce trebuie: ba sunt toate ledurile aprinse continuu, ba unul, restul nimic, ba "palpaie" cate unu in frecventa buna, restul fac aiurea, etc. Am incercat sa alimentez ledurile si prin 3x BC547, nu se schimba nimic...

Nu am mai lucrat pana acum cu porti logice/flip-flop-uri. Oare daca introduc in circuitul real poarta AND din schema originala o fi mai bine? Nu am inclus-o pentru ca in simulari strica totul...

post-64977-139829765018_thumb.png

post-64977-139829765036_thumb.png

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• UDAR

4

• flow_dumi

3

• Vlad Mihai

2

• Dr.L

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Nu stau să analizez schema la ora asta dar poarta suplimentară ar prebui să prevină stările nepermise, mai precis să readucă circuitul pe drumul bun dacă apare accidental vre-o stare nepermisă. La simulare evident că nu au de unde să apară astfel de stări deci poarta nu este necesară DAR nici nu ar trebui să încurce. În practică mai apar astfel de stări , de la zgomote, etc. Chiar dacă ai lucrat pe breadboard : trasee(fire) cât mai scurte , condensatori de 100nF ceramici pentru decuplarea alimentării LA FIECARE CI , inclusiv la 555, o alimentare cât de cât bună ( chiar dacă e consum mic ) cu un electrolitic de 100-220 la sosirea firelor pe placă ( dacă nu e inclusă în breadboard ).Nu sunt sigur, la ora asta , dar am impresia că intrările în poarta cu pricina ar trebui să fie Qa și /Qc (negat ).

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Multumesc, am reusit intr-un final (deabia acum cateva zile am avut niste timp de acest proiect). Condensatoare de filtrare pe fiecare integrat + regulare de tensiune buna si circuitul functioneaza corect. Acum ramane sa fac filtru low pass si amplificatoarele finala ca sa pot alimenta motorul..

Link spre comentariu

Multumesc. Partea de low pass o sa o fac cu cate un LM324 pe fiecare faza. Mai greu cred ca o sa fie cu partea de putere, trebuiesc 3 amplificatoare care vor fi 2 cate 2 in punte...

Link spre comentariu

Trebuie sa aiba 3, e un motor trifazat practicBLDC-urile se alimenteaza cu unda dreptunghiulara.Daca pui filtrele inainte de amplificatoare, o sa disipe enorm pt a scoate sinus la iesire!Eventual puse bobine de filtrare intre amplificator si motor...

Link spre comentariu

stiu, dar facusem doar o sugestie, ca iese mai mic si frumos cu un uC, am inceput incet sa lucrez la un invertor cu uC dar pentru motor din ala de hard in configuratie stea cu 4 fire, doar ca sa ma prind cum se comanda. O postez si informatii.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări